Pod streho > Gradimo & obnavljamo
10237 ogledov

Nasprotne trditve: Kaj se dogaja z izdajo gradbenih dovoljenj

temeljna plošča arhiv Gregor
Na upravnih enotah pravijo, da stavka ni bila razlog za podaljšanje časa za izdajo gradbenega dovoljenja, ponekod se je čas celo skrajšal, medtem pa proizvajalci montažnih hiš trdijo nasprotno. Naročniki in podjetja so se znašli v nepredvidljivih razmerah.

Stavke na upravnih enotah je konec. Oddahnejo si lahko vsi, tudi stranke, ki so na upravnih enotah zaradi stavke večine upravnih enot čakali na storitve. Med njimi tudi na izdajo gradbenih in uporabnih dovoljenj ter odločb za legalizacijo, čeprav zaradi končanja stavke dovoljenj, na katera čakajo, ne bodo dobili takoj.

Gradbena dovoljenja izdajamo v predvidenih rokih

A kot je razbrati iz odgovorov upravnih enot iz devetih mestnih občin, stavka sploh ni bila razlog za zamude pri izdaji gradbenih in drugih z gradnjo oziroma nepremičninami povezanih dovoljenj. 

Z UE Slovenj Gradec, kjer niso stavkali, in UE Nova Gorica so nam sporočili, da v primeru popolne vloge gradbeno dovoljenje izdajo v 60 dneh, kolikor je zakonski rok. 

"Gradbena in uporabna dovoljenja ter odločbe o legalizaciji izdajamo v zakonitih rokih od vložene popolne vloge, pri čemer nismo zaznali, da bi se zaradi stavke čakalna doba podaljšala," pravijo na UE Novo mesto in dodajajo, da so zaposleni tudi v času stavke opravljali redne naloge. 

Z UE Velenje so sporočili, da je ob popolni vlogi čas za izdajo odločbe povprečno 15 dni za uporabna dovoljenja, za gradbena dovoljenja in legalizacijo pa od enega do dveh mesecev. Stavkali so le ob sredah, kar, kot pravijo, "ni vplivalo na hitrost reševanja gradbenih zadev, dejansko je bila učinkovitost dela zaradi zmanjšane dostopnosti uradnikov med stavko celo povečana"

Podobno je bilo v času stavke na UE Celje, kjer pravijo, da se čakalne dobe v tem času niso podaljšale, "smo pa med stavko omejili dostop na oddelek, ki je bil možen le ob najavi." Po njihovih besedah vsa omenjena dovoljenja izdajo v zakonskih rokih.

Čas izdaje gradbenega dovoljenja se ni podaljšal zaradi stavke

Na UE Kranj pravijo, da podatka o tem, koliko naj bi se čakalne dobe za izdajo omenjenih dovoljenj in odločb podaljšale, nimajo, saj o tem ne vodijo evidence. "Trudimo se, da se o vsebinsko popolnih vlogah odloči v najkrajšem možnem času in se izda ustrezen upravni akt." Dodajajo še, da je "čas izdaje upravnega akta odvisen od ustreznosti pripravljene in vložene dokumentacije."

Le z UE Ljubljana in UE Murska Sobota so sporočili, da pri izdaji dovoljenj prihaja do zamud, a kot pravijo, razlog za to ni bila stavka. Do zastojev prihaja zaradi velikega števila vlog, zato se ne morejo držati 60-dnevnega roka za izdajo gradbenih dovoljenj, pravijo na UE Ljubljana. 

Drugi pomembni razlog za dolgo reševanje vlog je, kot pravijo, dejstvo, da praktično nobena vloga ni popolna. "Predvsem je pri izdaji gradbenih dovoljenj pomanjkljivo izkazana pravica graditi, v vseh postopkih pa je nemalokrat nepopolno oz. neustrezno izdelana projektna dokumentacija." 

Gradbeno dovoljenje in odločbo o legalizaciji na UE Ljubljana v povprečju izdajo v sedmih do osmih mesecih, medtem ko je za izdajo uporabnega dovoljenja potrebno v povprečju od tri do štiri mesece. Čakalna doba se zaradi stavke ni bistveno podaljšala, zgolj za en mesec. 

"Stavka ni bistveno vplivala na čas reševanja zadev. Ves čas stavke smo reševali nujne zadeve (uporabna dovoljenja in gradbena dovoljenja, vezana na pridobitev finančnih sredstev ter gradbena dovoljenja iz leta 2023. Do zaostankov je prišlo zaradi povečanega pripada zadev zlasti v letih 2021 in 2022 na posameznega uradnika in kadrovskih razmer na oddelku za okolje in prostor," pravijo na UE Murska Sobota. 

Zaradi navedenega se pri njih na izdajo gradbenega dovoljenja in odločb o legalizaciji v povprečju čaka osem mesecev, na izdajo uporabnega dovoljenja pa en mesec. 

Število nerešenih zadev se je celo zmanjšalo

"Glede na število in pripad zadev si UE Koper prizadeva za obravnavo v primernem roku, pri čemer zgolj popolnost vloge ni edini razlog za možnost obravnave. V postopkih izdaje gradbenih dovoljenj pogosto vstopajo v postopek tudi stranski udeleženci, kar glede na z zakonom možna in predvidena procesna dejanja, kljub popolnosti vloge same, podaljša obravnavo," pravijo v Kopru. 

Hkrati pa poudarjajo, da se je glede na njihove podatke v času stavke število nerešenih zadev na področju izdaje gradbenih in uporabnih dovoljenj zmanjšalo, nespremenjeno pa ostaja število nerešenih zadev na področju legalizacij, saj se večina zaradi sklepa Ustavnega sodišča glede zadržanja izvajanja 146. člena GZ-1 trenutno ne obravnava.

V devetih UE s sedeži v mestnih občinah, od katerih smo dobili odgovore, na rešitev čaka nekaj več kot 1840 vlog za izdajo gradbenega dovoljenja. Od teh se nekaj vlog nanaša na gradbena dovoljenja za nezahtevne objekte, evidence, koliko vlog so vložile fizične osebe, pa na UE ne vodijo. 

Stavka na večini UE, sodeč po odgovorih, ki smo jih dobili, na čas izdaje gradbenih dovoljenj očitno ni vplivala. In kaj na to odgovarjajo proizvajalci montažnih hiš?

Postopki izdaje dovoljenj so daljši za dva do tri mesece

"Ocenjujemo, da se je zaradi stavke UE čas izdaje gradbenih dovoljenj bistveno podaljšal in že tako dolgotrajni postopki so lahko daljši tudi za dva do tri mesece. Kljub pomoči, ki jo nudimo strankam pri pridobivanju dovoljenj, je stavka znatno vplivala na časovnico. Trenutno v vrsti za izdajo gradbenih dovoljenj čaka 15 naših strank," pravi Tadej Gosak, direktor Marlesa. 

To pomeni, da so njihovi projekti zamaknjeni in izvajanje ne more potekati po načrtih. Predvsem pa podaljšuje čas, do vselitev v nove hiše. "Naročniki ne morejo začeti gradnje ob načrtovanem času, kar vodi do podaljševanja projektov in dodatnih stroškov. Zaradi negotovosti glede začetka del so prisiljeni podaljševati najemne pogodbe in urejati finančne zadeve, kar je zelo stresno. Izbrali so montažno gradnjo tudi zato, ker je hitrejša od tradicionalne, vendar takšne stavke to zelo otežujejo," Gosak opiše težave, s katerimi se soočajo njihove stranke. 

Podaljšan čas do izdaje gradbenega dovoljenja pa po njegovih besedah vpliva tudi na podjetje. "Naše podjetje se sooča z resnimi izzivi, ki vplivajo na naše poslovanje in na zadovoljstvo strank. Kljub naši zmožnosti prilagajanja in iskanja rešitev v nepričakovanih razmerah so trenutne okoliščine takšne, da imamo dobesedno zvezane roke. Zamude pri izdaji dovoljenj pomenijo, da ne moremo pravočasno začeti projektov, kar neposredno vpliva na celotne časovne okvirje gradnje."

Zaradi zamud se podaljšujejo pripravljalne faze projektov, kar povzroča dodatne stroške in otežuje finančno načrtovanje. Prav tako so v negotovosti glede razporejanja virov, saj je zaradi nepredvidljivih začetkov in koncev projektov izjemno težko učinkovito upravljati delovno silo in materialne vire.

Vsako izdano gradbeno dovoljenje je bilo izjema in ne pravilo

"Po naši statistiki se je v zadnjih treh mesecih število izdanih gradbenih dovoljenj rapidno zmanjšalo, in sicer za približno 80 odstotkov glede na predhodno obdobje. Vsako v zadnjih treh mesecih izdano gradbeno dovoljenje je prej izjema kot pravilo. Pred tem smo prejeli od osem do 10 gradbenih dovoljenj na mesec," pravi Marko Lukič, direktor podjetja Lumar. 

Gradbenih dovoljenj imajo sicer na zalogi do konca leta, zato se za zdaj še ne srečujejo s težavami. "Kakšen vpliv na poslovanje v 2025 bi lahko imelo ne izdajanje gradbenih dovoljenj, trenutno ne znamo oceniti, saj je vse odvisno od tega, kako hitro se bodo razmere glede izdajanja gradbenih dovoljenj normalizirale."

Lukič opozarja tudi na težave naročnikov, ki ob že tako dolgih rokih pridobitev gradbenega dovoljenja, zdaj čakajo še dalje. "To povzroča vse večje nezadovoljstvo in jezo kupcev hiš, saj se podaljšuje rok gradnje hiše in za veliko večino uresničitve največjega življenjskega projekta."

Bolj kot stavka pa je razlog za dolgotrajne postopke zakonodajo. "Čas, potreben za izdajo gradbenega dovoljenja, se med posameznimi upravnimi enotami sicer zelo razlikuje, pa vendar se je po naših podatkih po zadnji spremembi zakonodaje, ko je bilo rečeno, da se bo ta čas skrajšal, povprečen čas podaljšal za približno en mesec in trenutno znaša nekaj več kot štiri mesece. So se pa z novo nastalimi razmerami tudi ti roki podaljšali," zaključi Lukič.

Če se zadeve ne normalizirajo, bodo posledice hude

"Trenutno imamo več projektov, kjer konkretno zaradi stavke še nismo dobili izdanega gradbenega dovoljenja. Te vloge se nanašajo predvsem na določene večje UE. Zaradi stavke so postopki v teh zastali in že beležimo večtedenske zamude. Gradbena dovoljenja pa v pričakovanem roku dobimo na UE, kjer niso stavkali," pravi Eva Rihter, vodja trajnostnega razvoja iz podjetja Rihter. 

Ocenjuje, da se je čas izdaje gradbenih dovoljenj v povprečju podaljšal za več tednov, in dodaja, da bo "zaradi letnih dopustov zagotovo še daljši, kar dolgoročno prinaša hujše posledice za podjetja v naši branži."

V primeru, če se razmere na UE ne bi izboljšale, bo daljše čakanje na izdajo gradbenih dovoljenj po besedah Eve Rihter preprosto zahtevalo zmanjšan obseg poslovanja. "To lahko pomeni, da bo treba zaposlene poslati na čakanje na delo ali pa v najslabšem primeru celo odpuščati."

Z različnimi težavami, predvsem z bivanjsko stisko, se soočajo tudi njihovi naročniki. "Ker še niso prejeli gradbenih dovoljenj, ne morejo nadaljevati prodaje stanovanj ali drugih nepremičnin. Številni morajo podaljševati najemne pogodbe, če je to sploh mogoče, kar jim seveda povzroča dodatne stroške. Nekateri pa te možnosti nimajo in so prisiljeni iskati začasne rešitve za bivanje. To ne vpliva le na njihovo finančno stanje, temveč tudi na njihovo kakovost življenja in načrtovanje prihodnosti. Gradbeno dovoljenje je tudi pogoj za pridobitev kreditov na banki, kar pa seveda pomeni, da si stranke še ne morejo urediti financiranja, zaradi česar se soočajo z dodatnimi skrbmi."

Komentarjev 3
  • slavnik52 08:31 09.julij 2024.

    Upravne enote že več let zavajajo s časom izdaje gradbenih dovoljenj. ""Tiho" navodilo ministrtva je, da se datum popolnosti prilagaja tako, da statistika ne pokaže zaostankov. To je bilo tudi že javno izpostavljeno, ampak se ne zgodi nič. Kako ni ...prikaži veči zaostankov, če je čas izdaje 60 dni (ja od popolnosti, a vseeno), gradbeno dovoljenje pa dobiš po letu ali celo dveh. Seveda, temu prikrivanju "drži štango" tudi minister pri imenovanju politično ustrežljivih načelnikov.

  • Avatar Garancija
    Garancija 07:44 07.julij 2024.

    Ubogi narod,vsak ga je.. kdor more,pol grejo pa še na volitve volit une vole

  • Avatar luckyss1
    luckyss1 07:05 07.julij 2024.

    "Na upravnih enotah pravijo, da stavka ni bila razlog za podaljšanje časa za izdajo gradbenega dovoljenja, ponekod se je čas celo skrajšal,"........Očitno manj ko delate, manj je kompliciranja za stranke....