Pod streho > Gradimo & obnavljamo
25325 ogledov

Občine od vas zahtevajo denar tudi za poletno ohladitev na lastnem vrtu

Otroci v bazenu
Za postavitev manjših vrtnih bazenov omejitev ni, za večje pa potrebujemo mnenje občine, gradbeno dovoljenje pa tudi komunalni prispevek je treba plačati.

Vrtni bazeni so tudi letos prodajna uspešnica, saj je ohladitev v njih poleti več kot blagodejna. Tako razmišlja tudi bralec Gregor, ki načrtuje nekoliko večji vrtni bazen. Odloča se med montažnim bazenom, ki ima premer večji od petih metrov, možnost pa je celo postavitev še večjega, vkopanega. "Ali je treba tudi pri takšnih bazenih, sploh ker jih napolnimo z več kubičnimi metri vode, upoštevati odmik od sosedove meje, potrebujem soglasje oziroma morda celo gradbeno dovoljenje," sprašuje.  

Podlaga za to, ali lahko pri postavitvi vrtnega bazena veljajo kakršne koli omejitve ali ne, je uredba o razvrščanju objektov iz leta 2022. Ta med drugim določa tudi pogoje ali kopalni bazen spada med enostavne ali nezahtevne objekte. Vse je odvisno od njegove velikosti, natančneje od njegove prostornine. 

Kopalni bazeni spaja med enostavne objekte, če njihova prostornina ni večja od 60 kubičnih metrov. To velja ne glede na globino vkopa in globino posameznih delov, piše v prilogi uredbe. Bazeni, katerih prostornina je od 60 do 100 kubičnih metrov, pa spadajo med nezahtevne objekte. 

Za postavitev enostavnega objekta ni treba pridobiti nobenega dovoljenja, za nezahtevne pa je obvezno gradbeno dovoljenje za nezahtevne objekte. Ni pa zanje treba pridobiti uporabnega dovoljenja. 

Montažne lahko postavimo brez dovoljenj

Glede na ponudbo vrtnih bazenov lahko ugotovimo, da montažne različice, ki jih postavimo na vrtu in jeseni običajno pospravimo, vse po vrsti spadajo med enostavne objekte. V bazen s premerom skoraj pet metrov lahko natočimo približno 20 kubičnih metrov vode, prostornina takšnega bazena pa je še nekoliko večja, vendar se niti ne približa 60 kubičnim metrom. 

Le eden izmed montažnih bazenov, ki smo ga našli na spletni strani enega od ponudnikov, je meril nekaj manj kot 10 metrov v dolžino, skoraj pet metrov v širino, njegova višina pa je dobrega 1,3 metra. Kot navaja ponudnik, je njegova prostornina 63 kubičnih metrov, tak bazen lahko napolnimo s 54 kubičnimi metri vode. 

Kam bo odtekla voda

Za postavitev velike večine montažnih bazenov torej ne potrebujemo nobenih dovoljenj, vsekakor pa je treba mesto postavitve izbrati tako, da ne bomo neposredno motili sosedov. Predvsem je treba razmisliti, kamo bo odtekla voda, ko bomo bazen praznili. Medsosedske odnose ureja predvsem obligacijski zakonik, v katerem je med drugim napisano, da morajo zaradi sosedstva ali prostorske povezanosti nepremičnin lastniki teh nepremičnin svojo lastninsko pravico izvrševati tako, da se medsebojno ne vznemirjajo in da si ne povzročajo škode. 

Mnenje občine, odmiki od parcele in komunalni prispevek

Za postavitev večjih, vkopanih bazenov, torej takšnih, katerih prostornina je od 60 do 100 kubičnih metrov, pa je treba pridobiti gradbeno dovoljenje za nezahtevni objekt, kar pomeni tudi, da je treba pri njegovi postavitvi upoštevati tudi odmike od sosednjih parcel, ti pa so določeni v občinskih prostorskih aktih. Načrtovana gradnja se vriše v zato predvideni obrazec, ki je del dokumentacije za gradbeno dovoljenje, ta pa je prav tako dostopen na spletu. Tu se tudi označijo odmiki od sosednjih parcel in priključevanje na komunalno infrastrukturo. 

Pridobiti je treba tudi mnenje prisojne občine o skladnosti projekta z občinskimi prostorskimi akti. Prav tako je treba plačati komunalni prispevek, če bazen skladno z občinskim odlokom ni naveden med izjemami, za katere komunalnega prispevka ni treba plačati. A bazeni običajno ne spadajo med izjeme, zato je zanje komunalni prispevek treba plačati. 

Obvezna je tudi prijava začetka gradnje, po novem pa potrebujemo tudi nadzornika, razen če izvedbe bazena nismo zaupali izvajalcu, ki izpolnjuje pogoje gradbenega zakona. 


 

Komentarjev 4
  • matermila 12:01 12.julij 2024.

    Plešimo.

  • Avatar olor
    olor 10:11 12.julij 2024.

    Ma kaj še ne bo ta kurčeva država hotla met. In to si ti bedaki poslanci ki sprejemajo butaste zakone. Še mal pa bodo uvedli da boš moral plačati da sploh dihaš, golazen

  • Avatar Garancija
    Garancija 08:09 12.julij 2024.

    Ma ne me je