Nekateri ste čebulček sadili že konec septembra, drugi pa imamo čas vse do sredine oktobra, če bo vreme toplo, pa sajenje lahko premaknemo tudi proti koncu meseca. Izkušene vrtnarice pravijo, da sta prezgodnje sajenje in toplo vreme vzrok, da bo čebula prihodnje leto prehitro cvetela.
Zdaj so v kmetijskih zadrugah in drugih specializiranih prodajalnah na voljo različne sorte čebulčka, denimo majski srebrnjak, ptujski luk in drugi. Za manjše vrtove so na voljo tudi mešanice dveh ali treh sort. Čas je, da ga kupite, saj zaloge običajno hitro poidejo oziroma je izbira sredi oktobra veliko manjša.
Boljši je drobni čebulček
Izbiramo bolj droben čebulček, saj ta spomladi ne bo ušel v cvet, medtem ko se pri debelejšem čebulčku, nad 25 milimetrov, to kaj rado zgodi. Če jeseni čebulo sadite predvsem zato, da boste čim prej spomladi uživali v domači mladi čebuli, potem debelina čebulčka ni toliko pomembna, saj jo boste z vrta pobrali, preden bi lahko ušla v cvet.
Za boljši razvoj korenin, kar je jeseni in pozimi še kako pomembno, je dobro čebulček, enako velja tudi za česen, namočiti v pripravek morskih alg. Pridelek bo tako bolj obilen.
Česna ne sadimo prezgodaj
Pri izbiri česna velja nasprotno kot pri čebuli, za sajenje je namreč bolj primeren debelejši. Pri nas se dobro obneseta sorti messidor in germidour.
Česen naj bi sadili tri tedne, preden zemlja zmrzne. Ker je to zelo težko napovedati, ga sadimo v drugi polovici oktobra, lahko pa tudi v začetku novembra. Vsaj za celinski, nižinski del Slovenije velja takšno priporočilo. Prej ga nikakor ni dobro saditi, saj lahko kasneje prvi mraz poškoduje rastne vršičke, zaradi česar bo česen rasel v obliki drobnjaka.
Zelo pomembno je, da glavice česna razdelimo v stroke šele, tik preden jih damo v zemljo. Tako bo razvil boljši koreninski sistem. Če ga razdelimo prej, bo razvil liste, namesto da bi krepil korenine.