Pod streho > Varčna hiša
21763 ogledov

Novi izračuni: Doba vračila naložbe v sončno elektrarno brez net meteringa

sončna elektrarna Profimedia
Odkar za nove sončne elektrarne ne velja net metering, je vprašanje, ali se naložba v samooskrbo sploh še splača ali ne, vse bolj pogosto. V kolikšnem času se naložba povrne po novi shemi, smo izračunali z enim od dobaviteljev električne energije.

Najprej o veljavnosti net meteringa. Ta ne velja za samooskrbne sončne elektrarne, za katere so vloge za soglasja za priključitev vlagatelji oddali po 1. januarju letos. Za vse, ki so vloge oddali do 31. decembra lani, dobili ali morda še čakajo na izdajo soglasja, sončne elektrarne pa bodo postavili in v omrežje priključili najkasneje do konca leta, pa še vedno velja shema neto meritev.

Izračun po stari shemi

Za te je tudi relativno preprosto izračunati, v kolikšnem času se jim bo naložba v samooskrbno sončno elektrarno povrnila. Na eni strani seštejemo vrednost naložbe, od katere odštejejo morebitno subvencijo, prištejemo stroške vzdrževanja in zavarovanja ter k temu dodamo še mesečno plačilo dajatev. Na drugi strani predvideno letno rabo elektrike v gospodinjstvu pomnožimo s trenutno ceno elektrike in izračunamo letni strošek, ki ga plačamo, če sončne elektrarne nimamo. Oktobra lani, ko smo nazadnje tako računali dobe vračila sončnih elektrarn z različnimi močmi, smo izračunali, da se pri večji, na primer 11-kilovatnih napravah naložba povrne v nekaj manj kot osmih letih. Pri manjših napravah je doba vračila daljša, približno 11 let. 

Vse to velja, če je bila sončna elektrarna načrtovana pravilno in je letna proizvodnja elektrike vsaj enaka ali nekoliko višja kot letna poraba v gospodinjstvu. 

Izračun po novi shemi

Nova shema obračuna v omrežje oddane in iz omrežja prevzete električne energije pa ne omogoča tako preprostega izračuna vračilne dobe naložbe v samooskrbno sončno elektrarno. Po novem namreč velja, da mora odjemalec, torej lastnik sončne elektrarne vso iz omrežja prevzeto električno energijo plačati, ne glede na to, koliko električne energije je proizvedla sončna elektrarna in koliko jo je bilo oddane v omrežje. Torej je izračun in tudi vračilna doba odvisna tudi in predvsem od tega, koliko elektrike bo prejete iz omrežja.

Za izračun smo prosili GEN-I, dobavitelja, ki ponuja nov model obračuna za sončne elektrarne, ki spadajo v novo shemo. Kot so nam povedali, so pri izračunu poleg naložbe v sončno elektrarno upoštevali še nove subvencije Borzena in njihov model, po katerem lastnikom naprav priznavajo dobropis za proizvedene viške. 

Doba vračila sončne elektrarne

V prvem primeru so dobo vračila naložbe izračunali za sončne elektrarne z močjo od 7 do 18 kW, hkrati pa so v enem primeru upoštevali, da ima uporabnik tudi toplotno črpalko, v drugem pa ne. 

sončne elektrarne, doba vračila | Avtor: Gen-I Sonce Gen-I Sonce
Rezultati kažejo, da se naložba v sončno elektrarno, ne glede na moč, povrne v obdobju od sedem do osem let, če uporabnik nima toplotne črpalke. Če jo ima, pa se doba vračila nekoliko podaljša. Pri sončnih elektrarnah s priključno močjo od 7 do 10 kW je v tem primeru doba vračila nekaj več kot osem let, podobna je tudi pri sončnih elektrarnah z močjo od 12 do 15 kW, še daljša pa je doba vračila pri sončni elektrarni z močjo 11 kW in pri napravah, močnejših od 15 kW. Podaljša se na devet let. 

Za povprečno močne sončne elektrarne od 10 do 13 kW, kakršnih gospodinjstva postavijo največ, lahko ugotovimo, da se doba vračila zaradi nove sheme obračuna v primeru, brez uporabe toplotnih črpalk praktično ne bo spremenila, v primeru uporabe toplotne črpalke pa podaljšala za približno eno leto. 

Doba vračila sončne elektrarne s hranilnikom

Drugi primer izračunov je narejen za sončne elektrarne s priključno močjo od 7 do 12 kW in ustrezajočim hranilnikom električne energije, ter enak kot v prvem primeru z oziroma brez uporabe toplotne črpalke. 

sončna elekrarna s hranilnikom, doba vračila | Avtor: Gen-I Sonce Gen-I Sonce
Zaradi naložbe v hranilnik se celotna naložba seveda poveča, zaradi česar se podaljša tudi vračilna doba. Kot kažejo izračuni v tem primeru, velja, večja, kot je moč sončne elektrarne, prej se naložba povrne in obratno. 

V primerih, ko uporabnik nima toplotne črpalke, se naložbe v sončno elektrarno povrnejo v obdobju od devet do nekaj več kot 12 let, če ima toplotno črpalko pa v obdobju od 10 do 14 let. 

Izračuni, ki so sicer zgolj informativni, in lahko od primera do primera odstopajo, kažejo, da je naložba v sončno elektrarno in tudi hranilnik še vedno gospodarna. Pri tem seveda izhajamo iz tega, da ima sistem življenjsko dobo približno 30 let. V vseh primerih bo vlagatelj naložbo odplačeval manj kot predvidenega časa delovanja sončne elektrarne. 


 

Komentarjev 19
  • slopubec 06:56 25.junij 2024.

    Najbolj pametni ste tisti, ki nimate SE in toplotne, zame ste kavč strokovnjaki. Zakaj trdim to, ker sem imel stroške pri bajti pred montažo ; elektrike na mesec med 145-160 €, za kurjavo sem dal cca.1600 €. Tudi dimnikarja je ...prikaži več potrebno plačat, servisiral oljno peč itd....

  • Seba41 18:35 24.junij 2024.

    Danes 5 let kasneje plačuje za kW elektrike 19 centov. Cena litra olja pa je še zmerom enaka kot pred 5 leti. Zraven tega, pa je letos spomladi crknil še kompresor, popravilo je stalo skoraj 2000 eurov. Ob vsem napisanem ...prikaži več je jasno, da se investicija ne bo povrnila nikoli. Sedaj pa že sanjata o sončni elektrarni, bateriji in e avtomobilu.....😂😂😂😂

  • Seba41 18:30 24.junij 2024.

    Vse kar je povezano z elektriko in subvencijami je samo način kako od ljudi zvabiti še zadnji euro, svoje potem naredi še čredni nagon. Starša sta imela do leta 2019 v hiši vrhunski Rotex-ov oljni kondenzacijski kotel. Potem sta slišala ...prikaži več za toplotne črpalke in subvencije. Seveda, sta takoj zamenjala, ker je pač to pametno, sosed je že menjal in tudi subvencijo je dobil itd...oče je izračunal, da se tako imenovana investicija povrne v 7 letih, ob upoštevanju cene kW elektrike 6 centov. Fffffffffff