Pod streho > Varčna hiša
9405 ogledov

Velika novost pri tarifah elektrike pri nas

slovenija 15.01.13, elektrika, cenejsa elektrika, kabli, foto: Anze Petkovsek
1/3
Anže Petkovšek
Gospodinjstva in mala podjetja se zdaj lahko odločijo za čisto nov način obračunavanja električne energije, ki temelji na dinamičnih cenah. Izračunali smo, koliko se v povprečju zniža mesečni račun oziroma koliko so lahko nižji letni stroški za elektriko.

Gospodinjstva imajo novo možnost kupovanja in obračuna električne energije. Namesto da elektriko kupujejo po fiksnih cenah, ki jih dobavitelji računajo za visoko, majhno ali enotno tarifo (10 odstotkov rabe elektrike) in po cenah, ki jih je za posamezno tarifo določila vlada (90 odstotkov), se zdaj lahko odločijo za nov model dinamičnih cen. 

Slovensko podjetje Bisol Group, ki je največji proizvajalec sončnih panelov v Evropi, je lani ustanovilo družbo Bisol Energija, ki zdaj dobavlja električno energijo gospodinjstvom in podjetjem.  

Plačevanje elektrike po borznih cenah 

Poleg dveh klasičnih paketov s fiksnimi cenami električne energije gospodinjstvom in malim podjetjem ponujajo novo storitev dobave električne energije, ki temelji na dinamičnih cenah. Kaj to pomeni? 

Paket dinamičnih cen temelji na urnem obračunu. Električne energije ne kupujejo na podlagi dolgoročnih pogodb, temveč po dnevnih cenah. "Dinamični cenik pomeni, da porabnik plačuje električno energijo po borznih cenah, ki se dan vnaprej oblikujejo za vsako uro posebej in so vedno odraz ponudbe in povpraševanja v slovenskem elektroenergetskem sistemu. Ključna stroškovna prednost modela je, da ni treba sklepati dragih zavarovanj fiksacije cen, ki jih naposled plača potrošnik" pojasni Uroš Merc, ustanovitelj in predsednik uprave Bisol Group. 

Odjemalcem želijo približati urno dinamiko trga električne energije, katerega polno zmogljivost je omogočil zeleni prehod. ”Zaradi dodatnih virov iz sončnih in vetrnih elektrarn se je povečala ponudba, tržne cene elektrike pa so padle. Tarifni sistem cenikov ET ali VT/MT potrošniku  ne omogoča vpogleda v dejansko dogajanje na trgu in s tem načrtovanja lastnih naložb. Urne cene so znane dan pred dobavo in potrošniku ponujajo priložnost za zamik porabe v obdobje, ko je zanj to stroškovno najbolj zanimivo. Dinamične cene potrošniku omogočajo celo, da za porabljeno elektriko prejme plačilo,” o odločitvi za ponudbo paketa z dinamičnimi cenami še pove Merc. 

Tarifni ceniki so preživeti

Po njegovih besedah dinamične cene predstavljajo novo obdobje, v katero smo že vstopili. ”Tarifni ceniki postajajo preživeti, saj poosebljajo tipično obratovanje elektroenergetskega sistema izpred desetletij, ko se je vse spreminjalo počasi in potrošnik ni imel alternative. V vseh naprednih zahodnoevropskih državah gospodinjstva kupujejo električno energijo po dinamičnih cenah,” in doda: ”Živimo v času, ko se vse dogaja v mikrosekundah. Zakaj bi morala energetika delovati po principu fiksnih cen za celotno leto. Vprašamo se, kdo ima od takega sistema največje koristi. Mar nimamo kot potrošniki bistveno več prožnosti, če se lahko sami odločamo kdaj in koliko bomo porabili in ne, da to počne nekdo drug namesto nas?”

Končnim odjemalcem električno energijo tako zaračunajo po urnih veleprodajnih cenah slovenske energetske borze, k temu pa dodajo še pribitek za lastne stroške. 

Podatki o urnih cenah za en dan naprej

Gospodinjstvo plača elektriko po dejanski porabi in po urnih cenah za dan vnaprej, po katerih se trguje na slovenski borzi. Dobavitelj k tem cenam doda še 0,01586 evra/kWh. V tem znesku so zajeti dobava obnovljive energije, stroški transakcij na borzi in ostali stroški dobavitelja ter DDV.

Zaradi velike proizvodnje električne energije iz sončnih elektrarn, ki je značilna za sončne dni, se na trgu pojavijo viški. Takrat je cena električne energije na borzi celo negativna, kot navajajo v podjetju, je to najpogosteje ob sobotah in nedeljah in tudi ob delovnikih od 10. do 16. ure. 

Dinamične cene elektrike | Avtor: zajem zaslona/Bisol Energija zajem zaslona/Bisol Energija
Odjemalec lahko ves čas spremlja cene električne energije za dan vnaprej in porabo v gospodinjstvu prilagaja tako, da večje porabnike električne energije, poleti na primer naprave za hlajenje, uporablja v času negativnih in nizkih cen. 

Nižje položnice, možni tudi zaslužki

Končni rezultat plačevanja električne energije po dinamičnih cenah je nižji mesečni račun. Kot pravijo v podjetju, so njihove stranke letos plačevale nižje cene od tistih, ki jih določa država. Če gospodinjstvo porablja elektriko v času negativnih cen, pa je celo zaslužilo. Kaj pa, če so dinamične cene višje od z vladno uredbo določenih cen? V tem primeru so odjemalci zavarovani, saj jim obračunajo ceno, ki jo je določila vlada, odgovarjajo.

Dinamične cene elektrike | Avtor: zajem zaslona/Bisol Energija zajem zaslona/Bisol Energija
V podjetju so prepričani, da gospodinjstvom in tudi malim poslovnim odjemalcem ponujajo »najbolj sodoben in cenovno učinkovit model dobave elektrike. "Smo edini, ki ponujamo tak dinamični paket, po katerem lahko za dan vnaprej pogledate ceno elektrike ob posameznih urah in temu prilagodite svojo porabo."

Izračun prihrankov pri dinamičnih cenah

Razvili so kalkulator, s pomočjo katerega odjemalci lahko preverijo, kaj bi zanje pomenil prehod iz fiksnih na dinamične cene obračuna električne energije. V uredništvu smo izračun naredili za dve gospodinjstvi. Prvo, ki je junija porabilo 502 kWh električne energije in za to plačalo 102 evra, bi pri prehodu na dinamične cene lahko na mesec račun znižalo za osem evrov, letni prihranek pa bi bil nekaj več kot 96 evrov. Manjše gospodinjstvo, ki je junija porabilo 200 kWh in za to plačalo nekaj več kot 43 evrov, pa bi na letni ravni prihranilo 38 evrov. 

Če bi gospodinjstvi odjem električne energije prilagajali in premaknili v čas negativni oziroma zelo nizkih borznih cen, bi bili prihranki lahko še večji. 

katarina.n.mal@styria-media.si
 
 
 

Komentarjev 15
  • mirko2 10:12 23.julij 2024.

    takoj zamenjam, končno neki da ni državno

  • Kmodri_ 10:09 23.julij 2024.

    To je nakup mačka v žaklju! Ne, hvala!

  • Avatar Garancija
    Garancija 08:57 23.julij 2024.

    Me zanima ,če bi bil puklasti,a bi bilo kaj bolje