Popotnik
59367 ogledov

Ko Maldive preplavijo na pol gole ruske turistke …

Maldivi eva doljak
Čeprav naj bi bila na Maldivih trenutno nizka turistična sezona, plažo kmalu preplavi kar nekaj postavnih ruskih turistk. moški, pa naj bodo domačini ali turisti (in tukaj seveda moj mož ni nikakršna izjema), si jih z veseljem ogledajo. Kaj kmalu mi postane jasno, da brhke lepotice sem niso prišle raziskovat podvodnega sveta ter občudovat koralnega grebena. O ne, one so na drugačni misiji: dobro porjaveti in narediti 1000 fotografij za Instagram.

Že od nekdaj sem bila morski človek. Čeprav obožujem tudi hribe, kjer najdem prav poseben mir, mi morje daje neko drugačno, zares edinstveno notranje zadovoljstvo. Šum ocena, šelestenje palm, vonj po borovcih, oglašanje škržatov in spokojnost podvodnega sveta, ki ga lahko doživim med potapljanjem na dah, še bolj pa med potopi z jeklenko, je nekaj, kar mi napolni srce in izklopi glavo kot nič drugega na tem svetu.

[video: 10750 / ]

Ko sta bila otroka manjša, sem rada obiskovala večje turistične kraje, kjer se je veliko dogajalo. Ker smo večino poletnih dopustov kampirali s šotorom, se mi je zdelo super, da ima kamp otroška igrišča, kakšne animacije za otroke, kot so ustvarjalne delavnice in mini disko, tudi bazen je bil dobrodošla popestritev. A večja kot sta otroka in starejša kot sem sama, bolj stremim k miru. K manj obiskanim, manj hektičnim mestom in čim manjšim kampom.

Maldivi To je "sandbank" Popotnik Nepozabno doživetje: Sami sredi peščene sipine

Na lokalnem otoku veljajo določena pravila oblačenja

In prav mirnost, preprostost življenja in umaknjenost od divjega ritma zahodnega kapitalističnega sveta so nekaj, kar me je na Maldivih prevzelo že prvič, ko sem jih obiskala. Verjetno tega ne bi začutila (vsaj ne v takšni meri), če bi dopustovali v resortu, torej na zasebnem otoku in ne na lokalnem. Kjer turisti sobivamo z domačini. Ki so neverjetno prijazni in ustrežljivi. Tako odrasli kot otroci. Zato se mi osebno zdi prav, da tudi sama vrnem to spoštovanje na način, da se kljub večji toleranci in manj strogim pravilom glede oblačenja turistov ne razgaljam pretiroma in sem vsaj kolikor toliko zakrita. No, podobnega mišljenja pa vsekakor niso Rusinje, ki so nekaj dni po našem prihodu preplavile otok.

Ko sem bila torej povsem navdušena, kako malo turistov je na otoku, in prepričana, da bo tako tudi ostalo preostanek našega bivanja, je na Maldivih očitno pristalo rusko letalo. In precej potnikov s tega letala je nato prišlo ravno k nam na Ukulhas. Na plaži je bilo kar naenkrat zasedenih res veliko ležalnikov. Po vodi se je pogosteje kot v prvih dneh vozil vodni skuter. Glasba v edinem baru na plaži je postala bolj glasna. Mimogrede: včeraj in danes sem slišala že dva balkanska hita! Kar nisem mogla verjeti svojim ušesom!

Maldivi | Avtor: eva doljak eva doljak

Ruske turistke in njihove foto seanse

A vrnimo se k ruskim turistkam. Ki na pol gole hodijo po plaži, nič kaj pretirano oblečene pa niso niti za sprehode po otoku. Skratka, srkam zvoke valovanja morja in šelestenja palm, medtem ko ležim na ležalniku v njihovi prijetni senci, ko mi pogled uide na levo, kjer postavna temnolasa mladenka v kopalkah, ki so več razkrivale kot pokrivale, pozira drugi postavni svetlolaski, ki prav tako nosi takšen mini bikini, da bi ga verjetno še moja sedemletna hči komaj spravila nase. In potem sledi … 20-minutno fotografiranje iz vseh možnih zornih kotov. Na vsake toliko se prestavita nekaj metrov nižje po plaži, k drugi palmi, ter se fotografirata z drugim rekvizitom. Enkrat z ogromnim klobukom, ki sta si ga izposodili kar pri mimoidoči turistki, drugič s kokosovim orehom, tretjič s palminim listom.

Maldivi | Avtor: eva doljak eva doljak
Dobro, si rečem. Ne obsojaj … Deklet so mlada, Maldivi so zaradi bele mivke, turkiznega morja in bujnega tropskega rastja ena najbolj fotogeničnih lokacij sveta, družbena omrežja pa danes tudi delujejo drugače kot v naših mladih letih. Število všečkov in pohvalnih komentarjev je morda nekaj, kar je dobro za njeno samozavest, za dobro psihično počutje, in posledično mogoče ne potrebuje plačevati psihoterapije, kot jo na primer ti že leta ... Kakor koli, vsak po svoje, se opomnim, in se ob poziranju mladenk začnem povsem neškodljivo zabavati tudi sama. Ker pač, roko na srce, zunanjemu opazovalcu je to res videti smešno.

Maldivi popotnik Popotnik Kako sam načrtovati počitnice na sanjskih Maldivih?

Potem pogledam desno. Tam vidim podoben prizor. Le da ne gre za mlado dekle, temveč ocenim, da za žensko mojih, torej srednjih let (za lažjo predstavo: kmalu bom dopolnila 40), ki pozira … Svoji hčerki, stari toliko, kot je stara moja hči, bi rekla. Torej ocenim, da ima kakšnih 10 let. Hm … deklica fotografira svojo mamo, ki v kopalkah pozira v tej in oni pozi, skoči v zrak, teče po plaži in tako dalje. Ta prizor me ne zabava. O tem prizoru bi imela kot mama, ki daje vzor svojim otrokom, sploh hčerki, veliko povedati sama pri sebi in v kolumni. Pa ne, da sem neka čistunka ali kaj … Ampak ne bom, tokrat bom modro molčala.

Maldivi | Avtor: eva doljak eva doljak

Tako malo, a hkrati tako veliko

Sem sem prišla po svoj mir. Sem sem prišla po precej pestrem letu ali dveh, ki sta za mano, malce resetirat svojo dušo, srce in glavo. Sem sem prišla dodelat to verzijo sebe, na kateri tako trdo delam in jo gradim že zadnjih nekaj let. Sem sem se prišla ukvarjat s sabo in s tem, kakšen človek želim biti, kako želim preživeti preostanek tega enega življenja, ki mi je dano. Tukaj sem z družino, da se kakovostno družimo in še bolj povežemo. Zato polna plaža pomanjkljivo oblečenih Rusinj, ki imajo dolge fotografske seanse ravno opoldne pod žgočim ekvatorskim soncem, ni pomembna.

Maldivi, mante popotnik Popotnik Plavanje z mantami: Dovolj velik razlog za počitnice na Maldivih!

Maldivi | Avtor: eva doljak eva doljak
Tukaj sem. Za mesec dni. Na meni tako zelo ljubih Maldivih. Tukaj, kjer se zjutraj zaradi triurne časovne razlike toliko prej zbudim brez budilke in grem sama, v miru, na meditativne sprehode po plaži, medtem ko sonce vzhaja in ves preostali otok še spi. Tukaj, kjer v zraku vlada neka posebna, mirna energija, kot že tako vlada na odmaknjenih otokih. Tukaj, v tropih, daleč stran od norije zahodnega sveta, kjer živijo drugačno kulturo in verujejo drugačno vero, in kjer je ta drugačen 'vibe', kot mu sama pravim, še toliko bolj izrazit. V očeh nas, Zahodnjakov, imajo v materialnem smislu tako malo, a v resnici imajo veliko. Nič jim ne manjka. Tako zelo so še vedno v stiku z naravo in umaknjeni od norije kapitalističnega sveta, da uspejo še vedno živeti preprosto, a polno življenje.

Težko je opisati z besedami, koliko mi ta otok daje na duševni ravni. Kako drugače, bolj pomirjeno in srečno se počutim tukaj. Pa ne, da mi doma kaj manjka, da nisem zadovoljna z življenjem, ki sem si ga ustvarila doma, v Sloveniji. Hvaležna sem za vse, kar imam, tako v materialnem kot (predvsem) nematerialnem smislu. In tudi ponosna sem na vse, kar sem ustvarila, ker sem do sem prišla pošteno, s trdim delom, z odločnostjo in predanostjo. Kot otroku mame samohranilke s precej nizko plačo mi nič ni bilo položeno v zibko, nič mi ni bilo podarjeno. Pa vendar … Tukaj na drugem koncu sveta, kjer več časa preživim pod vodo in v njej kot na kopnem, najdem neko drugačno zadovoljstvo in srečo. Želim si, da bi lahko to odnesla s sabo domov. Da bi ta maldivski 'mindset' uspela ohranjati tudi v preostalih, bolj napornih delih leta ... Ker to bi bil, vsaj zame osebno, zares pohvale vreden podvig. 

Maldivi Nora cena Popotnik "Za en mesec na Maldive? Ooo, vi pa imate!"