Popotnik
18025 ogledov

Nepoznana, a dih jemajoča soteska blizu Bleda

Pokljuška soteska
1/2
Občina Gorje/spletna stran
V senci bolj znane soteske Blejski vintgar se ob vzhodnem vznožju alpske planote Pokljuka nad dolino reke Radovne skriva še ena malo manj poznana soteska.

Slovenija je v zadnjih letih pogosta "tarča" popotnikov, ki deželo na Sončni strani Alp med drugim radi raziskujejo zaradi njene prečudovite narave. Zelenih in obiska vrednih krajev ima Slovenija kar nekaj. Čeprav so turisti Slovenijo že zelo dobro odkrili, zaradi česar imajo občinski redarji in varuhi narave precej dela, se še vedno najdejo skriti kotički, kamor gosti le redko zaidejo.

gozd TNP okolje Popotnik Tega nikar ne počnite v Triglavskem narodnem parku

Eden takih se skriva nedaleč od Bleda, kjer posebej poleti turistov resnično ne manjka. V senci bolj znane soteske Blejski vintgar se ob vzhodnem vznožju alpske planote Pokljuka nad dolino reke Radovne skriva divja Pokljuška soteska. 1500 metrov dolgi soteski domačini radi rečejo tudi Soteska Ribščice.

Velja za eno najlepših sotesk Triglavskega narodnega parka, ki navdušuje zaradi bujnega gozda, strmih sten, naravnih mostov, lukenj in jam. Soteska je suha, v spodnjem delu pa se pojavi potok Ribščica (pritok Radovne), ki je ob zadnji ledeni dobi odvajal vodo iz Pokljuškega ledenika in izklesal apnenčaste kamnine do 50 m globoko. Obdajajo jo večdesetsmetrske stene; v njej boste videli naravne mostove, votlino z več okni, tesne prehode ter zanimovo rastlinje.

Pokljuška soteska | Avtor: Občina Gorje/spletna stran Občina Gorje/spletna stran
Za razliko od njenega bolj popularnega "soseda" Blejski vintgar, boste lahko tu v miru opazovali fantastično sotesko, ki jo je oblikovala voda ob odtekanju s pokljuških ledenikov. Zaradi padajočega kamenja (predvsem po obilnejšem deževju) čelada ne bo odveč.

dolina Gračnice jo poznate? Popotnik Tudi to skrivnostno in povsem skrito dolino ponuja Slovenija

Skozi sotesko je speljana krožna pot, ki omogoča, da si naravno znamenitost ogledate v vsej veličini. Za krožno pot po soteski, ki je dolga štiri kilometre, boste potrebovali približno uro in pol. Pot so nedavno obnovlili in je lepo označena ter opremljena z opisnimi tablami.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Denys Shay (@denys.shay)

Glavna pot teče po dnu, stranska pa se odcepi na robove soteske, ki jo povezujejo z Zatrnikom. Po celotni Pokljuški soteski so na gosto posejane naravne znamenitosti. Stranska soteska, ki le v dežju navdušuje z 22 metrov visokim slapom, Pokljuška luknja, veliki naravni most 24 metrov nad dnom ter tesne in zaokrožene ravnice, ki jim domačini pravijo "vrtci".

Pokljuška soteska | Avtor: Občina Gorje/spletna stran Občina Gorje/spletna stran

reka Temenica pri nas Popotnik Idilični kotiček, ki vse bolj opozarja nase

Pot skozi najožjo tesen je posebno doživetje, saj vodi do najlepšega vrtca in malega naravnega mosta po lesenih mostovih – galerijah. Nad galerijami vodi steza preko partizanskega prelaza, edinega prečnega prehoda čez globoko sotesko. Kljub temu da je soteska pretežno kamena, pa po dnu in skalnih stenah raste raznoliko rastlinje, vse od praproti do gozdnih in gorskih cvetlic.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice