Popotnik
2753 ogledov

Nepoznane skrivnosti te veličastne kraške uganke

reka Kolpa Saša Despot
Izvir Kolpe velja za enega najzanimivejših kraških izvirov na svetu. Veste zakaj?

Bela krajina je ena izmed tistih slovenskih pokrajin, ki jih preprosto moramo obiskati. Pokrajina na jugovzhodu Slovenije je nedvomno drugačna od drugih pokrajin, saj vabi s svojo pestrostjo, odprtostjo in umirjenim ritmom življenja. Piko na i ji daje reka Kolpa, ki omogoča različne športne aktivnosti ali pa le sproščujoč oddih in osvežitev. 

dolina Gračnice jo poznate? Popotnik Tudi to skrivnostno in povsem skrito dolino ponuja Slovenija

Njen izvir deloma še vedno velja za skrivnosten, Kolpa ali po hrvaško Kupa namreč izvira iz neznane globine. Do sedaj je bilo ugotovljeno, da voda izvira iz dveh med seboj ločenih strug, ki spominjata na navpične vodnjake. Po vodnatosti je njen izvir največji v Beli krajini. Območje na površini 10 hektarov pa je od konca leta 1963 razglašeno za zavarovano in je v mejah Nacionalnega parka Risnjak.

Izvir Kolpe, ki ima videz majhnega ovalnega jezera, na površje prihaja v močnih kraških izvirih izpod 30 metrov visoke in 50 metrov dolge skalne stene. Pod njo je 7 metrov globoko izvirno jezero, ki obiskovalce ne glede na vreme očara s čudovito smaragdno barvo. "Če ga obiščete zgodaj zjutraj, boste lahko uživali v skrivnostnih meglicah in tišini. Nad izvirom občasno gnezdi krokar, poiščite njegovo gnezdo," priporočajo na Turizmu Bela krajina.

Nizka in stalna temperatura vode od 5 do 6 stopinj Celzija sicer onemogoča potapljanje v globoke vode, kljub temu jim je uspelo ugotoviti globino v globljem in ožjem kanalu, ki znaša preko 80 metrov, v širšem pa 57 metrov.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by TjaŠa SteRle (@tjashy21)

Na severnem delu zgornjega toka Kupe, ki se imenuje tudi dolina Kupe, živi skoraj 500 vrst metuljev. To je približno 60 % celotne hrvaške favne metuljev, kar je še dodaten razlog za obisk omenjenega območja.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice