Popotnik
8743 ogledov

Ni Provansa, tak nasad sivke imamo tudi v Sloveniji!

sivka Renčelj
1/12
Saša Despot
Včasih smo se za ogled sivkinih nasadov odpeljali v Provanso in prečudovita vijolčna polja občudovali tam. Danes pa je kar nekaj ponudnikov, ki to omogočajo tudi v Sloveniji.

Osupljiva naravna čudesa, pristna krajina in edinstveno, tisočletno ustvarjanje kraškega človeka, dve avtohtoni živalski pasmi – lipicanci in kraški ovčarji, niso edini razlog, zakaj naj bi se odpravili na Kras.

Podnanos video Popotnik To je največji zaklad Slovenije, ki čaka na odkritje

V mirni vasici Povir, nedaleč od železniške proge, se na bližnjem travniku skriva vijolična oaza – največji nasad sivke v Sloveniji. Morda raba besede skriva v tem primeru ni najbolj primerna, saj sivka nase že na daleč opozarja s svojim prepoznavnim vonjem. Ta je k ogledu v zadnjih letih pritegnil marsikaterega obiskovalca, željnega doživeti provansalsko kuliso.

sivka Renčelj | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Na presenečenje mnogih, ki Kras še vedno povezujejo s suho in kamnito pokrajino, neprimerno za vzgojo rastlin, kmetija Renčelj zadnjih 13 let dokazuje nasprotno. Na štirih hektarjih uspešno vzgajajo 60.000 sadik dveh vrst sivke, kar jih po velikosti sivkinega nasada uvršča na prvo mesto v državi. Poleg tega na 1,5 hektarja velikem zemljišču vzgajajo tudi smilj.

Na rast zdravilnih rastlin, ki uspevata na Krasu in Mediteranu, ugodno vplivata klima alpskega in mediteranskega podnebja ter porozna tla. Pred tremi leti so se na kmetiji Renčelj pohvalili z najuspešnejšo sezono od začetka svojega obstoja. Takrat je bilo moč govoriti zgolj s presežniki, v zadnjih dveh letih pa se je zgodba povsem spremenila.

Zlata Drava reportaža Popotnik V Dravi še vedno 17 ton zlata

Pretežno deževno vreme jim je hitro pokvarilo marsikatere načrte za rekordno sezono. Dež in vpliv hladnih noči se poznata na količini eteričnega olja, ki je bilo na začetku njihov glavni proizvod. Repertoar izdelkov so z leti dopolnjevali – trenutno imajo v svoji ponudbi 20 naravnih proizvodov s področja nege za lase in kožo ter kulinarike.

Družinsko kmetijo smo obiskali na prvi dan žetve. Idejni vodja nasada Gregor Renčelj je svojim pomagačem delil še zadnje napotke pred začetkom. Poleg žene Nine so mu na pomoč ob žetvi, ki jo običajno zaključijo v dveh tednih, priskočili tudi njegovi in Ninini starši. Ne smemo pozabiti omeniti lastnikovega sina, ki je pri komaj devetih letih po zemljišču že spretno krmilil s traktorjem, in hčerko, ki so ji prepustili vodenje bara s svežo sivkino limonado.

sivka Renčelj | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Bolj kot vremenskih pogojev so zadnjih let na kmetiji veseli turističnega obiska, ki se iz leta v leto povečuje. "Ljudje so spoznali, da za obisk sivkinih nasadov ni treba v Provanso, saj jih kar nekaj lahko najdejo tudi znotraj Slovenije," razlaga Nina Renčelj, medtem ko nas vodi po nasadu. Ogled je za obiskovalce brezplačen.

sivka Renčelj | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Čeprav smo najbolj intenzivne barve sivke malenkost zamudili, je bil pogled na nasad še vedno veličasten. Hitro smo opazili, da se barvni odtenki na določenih delih nasada razlikujejo. Nina nam razloži, da hibridna sivka (Lavandula x-intermedia) cveti 14 dni kasneje kot prava sivka (Lavandula Angustifolia), zato so njene barve bolj izrazite. Močnejši pa je tudi njen vonj. 

"Resda je sivka enostavna za vzgojo n tudi izjemno trpežna na vremenske pogoje, a to velja v primeru, če skrbiš za 5-6 grmičkov. Če pa imaš v lasti nasad, je to nekaj povsem drugega. Na naši kmetiji skrbimo za več kot 60.000 sadik, zato se moramo spoznati tako na kmetovanje kot tudi na proizvodnjo in prodajo. Za obdelavo je poleg traktorja, ki velja za obvezno opremo, potrebnih kar nekaj pripomočkov. Lahko se pohvalimo z nekaj subvencijami, vendar jih ni toliko, da bi z njimi pokrili vse stroške," pojasni. Ni torej čudno, da so nekateri ponudniki, ki so se ukvarjali s predelavo sivke v komercialne namene, na svoji poti obupali.

Pri Renčljevih o tem ne razmišljajo, saj so se samoniklo grmasto rastlino vijolične barve, preveč navezali. To pa še ne pomeni, da jim ne manjka vsakodnevnih izzivov pri delu. Kljub opozorilom in prošnjam, da sivka ostane v nasadu, si obiskovalci občasno postrežejo kar sami. Na področju kmetovanja največjo nadlogo predstavlja plevel, ki se razraste med deževnimi obdobji. Ti so bili v preteklih letih pogosti.

sivka Renčelj | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Na presenečenje mnogih njihovo delo ni skoncentrirano zgolj na čas cvetenja sivke, temveč je razporejeno skozi celo leto. Spomladi začnejo s puljenjem plevela, pred žetvijo urejajo okolico in kosijo travo, nato žanjejo, septembra pa sadike obrežejo in jih obdržijo na določeni velikosti. Jeseni ponovno sledi pletje plevela in pade tudi odločitev o obnovi starih nasadov in sajenju novih.  

Podzemlje Pece reportaža Popotnik Pa to ni res! Tudi to ponuja Slovenija

"Prava sivka ponuja številne možnosti na področju kulinarike, med drugim lahko iz nje ustvarimo likerje, piškote, marmelade, sladoled in sirup. Prav tako jo je v slane jedi možno vključiti preko začimbnih mešanic za solate, ribe in meso. Seveda je treba biti pri doziranju količine previden, saj je je hitro lahko preveč," še svetuje Nina. 

sivka Renčelj | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Za lažjo predstavo smo med obiskom nasada sivke na kmetiji Renčelj pripravili tudi videoposnetek. Mar ni pravljično?

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice