Popotnik
1355 ogledov

Ta slovenska občina strogo nad kršitelje

Piran Profimedia
Javno podjetje Okolje Piran je prejšnji teden začelo z akcijo "Love Piran", s katero želi obiskovalce ozaveščati o pravilnem obnašanju na destinaciji.

Piran je poleg Ljubljane, Postojne in Bleda ena izmed najbolj priljubljenih slovenskih občin, ki vsako leto beleži večje število obiskovalcev. Če je to spodbudno s finančnega vidika, obenem to za seboj prinese tudi nekatere manj prijetne posledice, zaradi katerih "nastradajo" predvsem domačini. 

turisti preverili smo Popotnik To si o Sloveniji v resnici mislijo tujci

Ker so v zadnjem času v Piranu zaznali vse več kršitev, so se neprimernemu obnašanju namenili narediti konec. S tem namenom je Javno podjetje Okolje Piran pretekli teden zagnalo akcijo Love Piran. Z njo želijo obiskovalce in tudi domačine pozvati k odgovornejšemu obnašanju na destinaciji.

Izhodišče za projekt je bila sprememba Odloka o čiščenju in urejanju ter posebni rabi javnih površin, ki so jo 29. maja sprejeli na občinski seji. "Dejstvo je, da se v času turistične sezone in izven nje število obiskovalcev Občine Piran povečuje. Posledično smo zaznali vedno več kršitev vezanih na uživanje alkoholnih pijač na prostem, poškodb javne opreme, neprimernega in nedostojnega obnašanja, prenočevanja na prostem ter opravljanja male in velike potrebe hišnih ljubljenčkov, pa tudi ljudi, na javnih površinah," je najpogostejše kršitve izpostavil Rok Humar, vodja Urada za gospodarske javne službe, promet in okolje na Občini Piran.

gostinski lokal Piran | Avtor: Profimedia Gostinski lokal v Piranu. Profimedia
"Da bi našo destinacijo zaščitili in ohranili njeno urejenost ter čistočo, odlok ni dovolj. Obiskovalce je treba ozaveščati in jih seznaniti s sprejemljivimi načini obnašanja, ki jih je potrebno v naši občini upoštevati," pa je dodal direktor Javnega podjetja Okolje Piran, mag. Neset Dulai.

Vrednote in cilje akcije sporoča že slogan kampanje "Love Piran", ki domačine in goste poziva k ljubezni do mesta. "Vsak, ki vzljubi in ima rad Piran, bo poskrbel za njegovo urejenost in čistočo," so prepričani snovalci projekta, katerih skupni cilj je ustvariti prijazno okolje, v katerem se domačini in obiskovalci počutijo dobrodošle.

Love Piran letal | Avtor: Okolje Piran Okolje Piran

V primeru neupoštevanja sledijo kazni

Z mehkim pristopom reševanja problematike, čigar cilj ni kaznovati in odganjati ljudi, temveč na prijazen način sporočiti, da v Portorožu in Piranu kljub sproščenemu vzdušju veljajo določena načela, se strinjajo tudi v Turističnem združenju Portorož. Slednje bo letake razdelilo vsem hotelom, zasebnim sobodajalcem in gostinskim obratom. S plakati na oglasnih površinah in v piranskih avtobusih bodo ozaveščali enodnevne goste, kampanjo pa bodo razširili tudi na družbena omrežja s promocijskim videom priporočil obnašanja ter tako spodbudili mlajšo populacijo obiskovalcev in prebivalcev,  da sodelujejo pri ohranjanju čistega in prijaznega okolja.

morje intervju Popotnik Portorož je zaspal, tako ga bodo reševali

Če pozivi ne bodo zalegli in ne bo šlo drugače, pa bodo v občini kot zadnjo alternativno možnost uporabili sankcije, ki jih izrekajo medobčinski redarji. "Štiri občine Slovenske Istre v sodelovanju z Medobčinsko upravo Istre na področju medobčinskega varstva okolja, kontinuirano izvajamo akcije osveščanja krajanov o pomenu čistega in bolj zdravega življenjskega prostora. Kampanje so se do sedaj nanašale na štiri področja: metanje cigaretnih ogorkov, pobiranje pasjih iztrebkov, boj proti plastičnim vrečkam in hranjene prostoživečih živali. Samo s skupnimi možmi nam namreč lahko uspe poskrbeti za zdrav, čist in urejen prostor – danes in v prihodnje," je izpostavil Denis Udovič, vodja medobčinskega redarstva na Medobčinski upravi Istra.

pasji iztrebek | Avtor: Profimedia Profimedia
Po študijski analizi in opažanjih javnega komunalnega podjetja med najbolj moteče razvade obiskovalcev v Portorožu in Piranu sicer sodijo puščanje pasjih iztrebkov na javnih površinah, ki jih je treba skladno z novim odlokom ne samo pobrati, temveč tudi izprati z vodo, nepravilno odlaganje odpadkov, ki je moteče predvsem v starem mestnem jedru Pirana, kjer velja poseben režim odvoza, odmetavanje cigaretnih ogorkov v kanalizacijske jaške, ki končajo v morju, kar je zelo škodljivo za okolje, hranjenje divjih živali, predvsem ptic v mestu, glasno veseljačenje pozno v noč, nehigiena oz. opravljanje male potrebe na javnih krajih ter posledično zaudarjanje ulic in prehitra vožnja skirojev ter motornih dvokolesnikov v turističnih središčih.

Pes visoke globe Trajnostno Dovolj jim je: Strogo nad pasje skrbnike

Da ne bi zgolj prepovedovali in omejevali, pa so med priporočila dodali tudi pitje vode iz javnega vodovodnega omrežja namesto kupovanja plastenk, s čimer si prizadevajo zmanjšati onesnaževanje s plastično embalažo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • jazalen 12:36 22.julij 2024.

    Mislim, da je že bil čas, da se določen red vzpostavi in s tem se tudi strinjam.

Sorodne novice