Slovenija
24 ogledov

4000 evrov za prepočasnost sodišč

Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu je Finski naložilo 1970 evro Žurnal24 main
Slovenija mora dvema tožnikoma, M. G. in B. G., ki sta se pritožila na Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu, plačati 4000 evrov. Na sodišče sta se namreč obrnila zaradi predolgih postopkov pred sodišči v civilni tožbi po smrti brata v prometni nesreči.

Od vložitve civilne tožbe aprila leta 2002 do odločitve sodišča maja 2006 o koncu postopka so minila več kot štiri leta, ugotavlja sodišče v Strasbourgu. Ob tem je kot čezmerno dobo ocenilo več kot tri leta, ki so minila od vložitve tožbe do prve obravnave na sodišču.

Sodišče je zato razsodilo, da je Slovenija kršila 6. in 13. člen evropske konvencije o zaščiti človekovih pravic in temeljnih svoboščin. Šesti člen določa pravico do poštenega sojenja v razumnem roku, 13. člen pa pravico do učinkovitega pravnega varstva na domačih sodiščih.

Evropsko sodišče za človekove pravice je zaradi sodnih zaostankov proti Sloveniji prvič razsodilo oktobra 2005 v primeru Lukenda. Takrat je tudi zapisalo, da so predolgi sodni postopki v Sloveniji velika težava. Slovenija pa je nato sprožila projekt Lukenda, katerega cilj je odprava sodnih zaostankov.

Komentarjev 2
  • privat 08:27 18.december 2011.

    resnica je nekaj drugega...vsa ta igra je namerna ,zaradi omogočanja želj velikih ljudi....sodišča v Sloveniji ne bojo delala vsaj še 20 let...dokler roparji Slovenije ne bojo odšli v večna lovišča!!Demokracije in pravice v Sloveniji žal ni in ne sme biti! ...prikaži več Vse skupaj pa je ena velika desno usmerjena štala!

  • rob 19:38 24.november 2011.

    KAJ PA NEDELOVANJE TOŽILSTVA IN POLICIJE, KI JE V SRAMOTO NARODU!Do današnjega od nobenega popolnoma nobenega odgovora na spodnje. Uradne osebe CSD pa lažejo še kar naprej, celo na sodišču!Na spodnji dopis s strani tožilstva do današnjega ...prikaži več dne nisem dobil popolnoma nobenega odgovora!!!! Vrhovno državno tožilstvoVodja oddelka za drľavnotožilski strokovni nadzorVrhovna državna tožilka Sanja Javor PajenkTRG OF 131000 LjubljanaIn Generalni vrhovni tožilec dr. Zvonko FišerTRG OF 131000 LjubljanaLjubljana, 20.5.2011Zadeva: kazniva dejanja uradnih oseb in možnost izvedbe nadzoraV dopisu Vrhovnega državnega tožilstva št. Tu 8/2011-49 SJP (TP) z dne 10.5.2011, me obveščate, da ugotavljate, da je bila odločitev okrožne državne tožilke strokovno pravilna saj, da v konkretnem primeru ne gre za kazenskopravno problematiko, pač pa za nepravdno zadevo, ki se rešuje v ustreznih postop