Slovenija
54424 ogledov

Arso sporoča: V tem delu Slovenije lahko danes vidite redek pojav

Sekundarni radarski odmevi ARSO
Danes od 4:30 UTC dalje lahko opažate sekundarne odmeve na radarju Pasja ravan, sporoča Agencija RS za okolje (Arso).

Sekundarni odmevi (angl. 2nd-trip echoes, range-folded echoes) se pojavijo, kadar radar zazna odboje dlje od svojega dometa, v našem primeru od 250 km, v radarski sprejemnik prihajajo odbiti signali, ki so od predzadnjega oddanega radarskega pulza namesto zadnjega, še pojasnjujejo pri Arsu.

To se dogaja redko, na radarju Pasja ravan ponavadi, kadar so v Benečiji ali Lombardiji velike razvite nevihtne celice, ki segajo do tropopavze (12 km n.m.), od tam dalje pa do radarja pa ni padavinskih oblakov. Spodnji radarski žarki radarja Pasja ravan so na elevaciji 0,5°, pri 300 km oddaljenosti so na višini 9,3 km .n.m, pri 350 pa že 12 km .n.m. Zaradi anomalne propagacije lahko segajo precej nižje od teoretičnih vrednosti in takrat so odboji od zelo oddaljenih nevihtnih celic dovolj močni, da jih radar zazna, so zapisali na Arsovem Facebook profilu.

Sekundarni odboji se iz območja 250-500 km oddaljenosti umetno preslikajo na območje 0-250 km, saj radarski sprejemnik ne ve, a gre za odboje od zadnjega oddanega pulza ali od predzadnjega. V takem primeru torej radar kaže na padavinske oblake, ki jih v resnici ni tam, pač pa so 250 km dlje. Se pa spremeni oblika, ki je ozka in zelo podolgovata v smeri radarskih žarkov, tako jih prepoznamo. Odbiti signali zelo šibki, komajda nad šumom v radarskem sprejemniku, zaradi premajhne izračune razdalje (250 km premalo) pa jih radarski signalni procesor premalo ojači, zato so intenzitete bistveno šibkejše, so zaključili pri Arsu.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar luckyss1
    luckyss1 16:00 12.julij 2024.

    Bolj zanimiva je toča, ki prihaja, pa jo bedaki ne opazite... https://meteo.arso.gov.si/uploads/probase/www/observ/radar/si0-rm-anim.gif