Slovenija
19208 ogledov

Arso z oranžnim opozorilom, začelo se bo že zvečer

vreme oblaki nevihta naliv Profimedia
Plohe in nevihte po celotni državi.

Danes se bo pooblačilo, popoldne bodo krajevne plohe in nevihte, napovedujejo vremenoslovci Agencije RS za okolje. "Popoldne bo nad severnim Sredozemljem nastalo samostojno ciklonsko območje, ki bo na vreme v Sloveniji vplivalo do noči na soboto," pišejo.

Zvečer in ponoči pa se bodo plohe in nevihte okrepile in zajele vso Slovenijo. Možni bodo nalivi, jugo ob morju se bo krepil.

Kako se bodo padavine gibale po državi, spremljajte na radarski sliki padavin (povezava).

Zato so za današnji večer prižgali oranžno opozorilo za celo državo, razen za severovzhodni del.

Opozorilo Arso | Avtor: Arso Arso

Jutri pa to opozorilo velja za celotno državo. 

"V večjem delu Slovenije bo v dobrih 24 urah padlo od 40 do 80 l dežja na kvadratni meter, krajevno pa lahko tudi prek 100 l, saj bodo vmes tudi nevihte," pojasnjujejo na Arsu.

Najnižje jutranje temperature bodo od 10 do 15, ob morju okoli 17 °C.

Spremenljivo do pretežno oblačno bo s krajevnimi padavinami, deloma plohami in nevihtami. "Veter ob morju bo proti večeru oslabel. Najvišje dnevne temperature bodo od 17 do 23, v Zgornjesavski dolini okoli 14 °C," še dodajajo.

"Danes ponoči in v petek bo ob nevihtah z nalivi verjetno hitro naraščanje in razlivanje hudourniških vodotokov in manjših rek ter zastajanje padavinske vode. Posamezni vodotoki lahko tudi poplavijo. Večja verjetnost za ta pojav bo ob vodotokih s povirji na območjih Škofjeloškega in Polhograjskega hribovja, Kamniško-Savinjskih Alp, Zasavja in Pohorja. V severovzhodni Sloveniji je namočenost tal že velika, kar bo pospešilo površinski odtok," opozarjajo na Arsu.

Na portalu Neurje.si pa pišejo, da lahko zaradi ciklonskega območja in povezanih front danes in jutri pričakujemo razvoj neviht, ki bodo tudi močnejše narave. "Pri tovrstnih postavitvih ciklona smo vajeni precejšnjih odstopanj v skupni višini padavin, zato so lahko končne vrednosti količine padavin precej različne od napovedanih. Jugozahodni veter nam namreč prinaša več vlage in energije za dolgotrajno proženje neviht," pojasnjujejo.

Razvoj močnejših neviht s silovitimi nalivi, ki bodo drastično poslabšale hidrološko stanje, pričakujejo predvsem na zahodu in na jugu države. "Močnejše nevihte se bodo pojavljale tudi jutri čez dan, ko se bo glavnina preselila vzhodneje – zato lahko tudi na jugovzhodu in na vzhodu države pričakujemo razvoj kake močnejše nevihte. Izključena ni niti toča, poleg nalivov pa bo prisoten nevihtni piš (veter)," dodajajo.

Zaradi dogajanja pričakujejo "hudourniške poplave in poplavljanje nekaterih vodotokov (predvsem na jugu in v hrvaški Istri so lahko razmere katastrofalne, če se napoved uresniči)", dodajajo, da se bodo zaradi močne premočenosti tal prožili tudi številni zemeljski plazovi.

Lepo vreme v soboto in nedeljo

Padavine bodo oslabele in ponehale v noči na soboto, sobota (prvi dan meteorološkega poletja) bo nato dokaj sončna. Podobna bo tudi nedelja, pišejo na Agenciji RS za okolje.

"V ponedeljek in torek bo vreme spet bolj nestanovitno, od srede, 5. junija, naprej pa se bo ozračje predvidoma nekoliko segrelo in osušilo ter s tem tudi stabiliziralo. V drugi polovici prihodnjega tedna lahko pričakujemo popoldanske temperature nad 25 °C," še dodajajo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.