Slovenija
42632 ogledov

Nova provizija, banka mu je za nakazilo 2000 evrov pobrala 30 evrov

denar banka štetje denarja denarnica evri bankkomat Profimedia
NLB 1. julija uvedla novo nadomestilo za quasi cash kartična plačila, ki vas lahko drago stane. Zaračunava ga tudi Addiko bank.

"V začetku meseca sem prenesel iz NLB 2000 evrov na račun pri Revolutu, čez nekaj dni pa opazil, da mi je NLB zaračunala 30 evrov stroškov transakcije," nas je obvestil bralec Jaka. 

Na NLB so mu pojasnili, da so 1. julija začeli z zaračunavanjem provizije za quasi cash transakcije. "Problem je, da za to tarifo ne veš vnaprej in tudi ne veš, katere vse transakcije spadajo v to kategorijo," je še dodal Jaka. 

Provizija se ni zaračunala za SEPA nakazilo na Revolut račun, ampak za tako imenovano polnjenje računa, ki se izvede kot plačilo s kartico. Ko uporabnik klikne na Add money (Dodaj denar), Revolut poleg možnosti bančnega nakazila ponudi tudi dodajanje denarja z debetno ali kreditno kartico in z Google Pay, če ga komitent uporablja. Polnjenje računa s kartico ali Google Pay je zelo enostavno, zato je najbrž tudi precej priljubljeno. Podoben način takojšnjega polnjenja računa s kartico ponuja tudi N26. Denar je na Revolut ali N26 še vedno mogoče nakazati z običajnim bančnim nakazilom na transakcijski račun, pri NLB je strošek 40 centov. 

Po podatkih Fursa, ki mu je treba prijaviti tuje račune, imajo Slovenci odprtih skoraj 49 tisoč računov pri Revolutu in skoraj 27 tisoč pri N26.

Addiko banka bi mu pobrala sto evrov

Provizija za kartična plačila quasi cash in gambling transakcije pri NLB znaša 1,50 odstotka vrednosti transakcije, najmanj en evro in največ 150 evrov. 

Na spletu smo našli podatek, da nadomestilo za quasi cash zaračunava tudi Addiko banka. Pri njih znaša kar pet odstotkov transakcije, najmanj 1,03 evra in največ 136,20 evra. Za nakazilo dveh tisočakov na Revolut s kartico bi Addiko našemu bralcu zaračunal kar sto evrov nadomestila. 

To ni plačilo, ampak prenos sredstev

"S 'quasi cash' poimenujemo kartične transakcije za nakup na primer potovalnih čekov, tuje gotovine, loterijskih listkov, srečk, igralnih žetonov, dobroimetja (na primer polnjenje različnih denarnic oziroma računov) vavčerjev, ki so zamenljivi za gotovino, plačilo različnih stav in podobno. Nadomestila niso določena glede na področja, ampak so določena po mednarodnih oznakah. To so tako imenovane MCC kode – Kode kategorij trgovcev, ki jih uporabljajo vse banke izdajateljice kartic po svetu za razvrščanje nakupov glede na vrsto trgovca," so nam pojasnili na NLB.

"Nakazila na prodajnih mestih določena z MCC kodami kot Quasi cash se preko kartičnega kanala smatrajo kot prenos sredstev in ne plačilo, zato smo za to storitev uvedli tarifo po ceniku in splošnih pogojih poslovanja. Poleg tega se morajo imetniki kartic zavedati, da so »navidezno-kvazi« gotovinske transakcije pogosto predmet višjih provizij in obrestnih mer v primerjavi z običajnimi nakupi, saj se obravnavajo podobno kot gotovinski predujmi. Podobna nadomestila izvajajo tudi drug finančne ustanove in banke," so v NLB odgovorili na vprašanje, zakaj so uvedli to provizijo.

Vnaprej ne moreš vedeti, ali te bo udarilo ali ne 

Na vprašanje, kako lahko njihov komitent ve, da mu bo zaračunano quasi cash nadomestilo, pa v NLB odgovarjajo, da se nadomestilo "kot strošek quasi cash ali kot tarifa za dvig gotovine definira glede na to, preko katerega sistema se sproži transakcija in se prikaže takoj ob izvedeni transakciji". Povedano po domače, takoj po izvedeni transakciji lahko zaračunano nadomestilo vidite v spletni oziroma mobilni banki, niste pa o njej vnaprej obveščeni, tako kot niste o proviziji, ki jo za dvig na bankomatu v tujini zaračuna vaša banka (vas pa bankomat opozori na provizijo, ki jo zaračuna lastnik bankomata).

denar banka štetje denarja denarnica evri bankkomat | Avtor: Profimedia Profimedia

"Nadomestilo za transakcije “Quasi Cash” se zaračuna vedno, kadar prodajno mesto v obračun pošlje transakcijo s kodo, ki opredeljuje “Quasi Cash” transakcijo. Kako posamezna prodajna mesta določene transakcije procesirajo, je v domeni pravil mednarodnih kartičnih sistemov, banke, ki ima na določenem prodajnem mestu sklenjeno pogodbo za sprejemanje kartic in procesnega centra te banke. Addiko Bank d.d., kot banka izdajateljica kartic, na to nima vpliva," pojasnjujejo na svoji spletni stran.

Seznama prodajnih mest, ki posamezno transakcijo obravnavajo kot “Quasi Cash” transakcijo, ni, so še dodali, se pa pri njih, kot je mogoče razumeti, ne zaračunava za plačila z debetnimi karticami.

"'Quasi Cash' transakcije se zaračuna za plačila s kreditnimi, plačilnimi in obročnimi karticami Mastercard. Za transakcije z debetnimi karticami (karticami transakcijskega računa) na istih prodajnih mestih se nadomestilo za “Quasi Cash” ne zaračuna," piše v pojasnilih na njihovi spleti strani. 

Pri NLB pa je v ceniku dodana opomba, da se nadomestilo quasi cash in za strani, ki ponujajo igre na srečo, ne bo zaračunavalo pri domačih ponudnikih.

janez.zalaznik@styria-media.si

Komentarjev 40
  • McBobo 16:25 11.julij 2024.

    Nlb je komi bankomat. Kaj bi radi? Tiho pa plačati.

  • bozo197 11:07 11.julij 2024.

    zato pa GOTOVINA .... in pika !

  • oneh 10:55 11.julij 2024.

    Kolikor razuem sistem se provizija zaračuna le, če nakazuješ denar preko kartic ne pa, če nakazuješ preko položnice (SEPA). Torej- če imaš kreditno kartico npr. Mastercard nakažeš na Revolut npr. 10 v mesecu ves razpložljiv limit. Denar veselo koristiš do ...prikaži več npr. 18 naslednjega meseca, ko boš moral pokriti limit na kreditni kartici. Podobna stvar je, če z Mastercardom dvigneš denar na bankomatu. Tudi tam je visoka provizija. Imamo pa (ne več dolgo) svobodo in levaki- a še plešete?