Slovenija > Črna kronika
3574 ogledov

Državnemu prvaku 15 let zapora, ker je skušal ubiti študentko

Luka Gašparič mariborinfo.com
Luka Gašparič je bil danes na mariborskem okrožnem sodišču obsojen zaradi poskusa umora 20-letne študentke, ki mu ni vračala ljubezni.

Poskus umora, ki ga je 4. septembra 2022 v mariborskem Mestnem parku zakrivil zdaj 24-letni Luka Gašparič iz Dogoš, je zaradi brutalnosti pretresel vso slovensko javnost. Čeprav je bil študent telekomunikacij v razmerju, se je zagledal v dve leti mlajšo študentko Majo J., ki pa mu ljubezni ni vračala.

Luka Gašparič | Avtor: D. M. Luka Gašparič D. M.
Čakala naj bi jo njegova pisma

Tega očitno ni mogel prenesti. V preteklosti naj bi ji že poškodoval avto, sicer last njene matere, in ji vztrajno izpovedoval svoja čustva. Julija predlani ji je menda poslal kopico SMS-sporočil, med prvim septembrskim vikendom pa jo zvabil v park, češ da je v bližini Akvarija zanjo pustil pisma, vendar njega ne bo tam.

Maja je v nedeljo okrog enih zjutraj res prišla tja, a to skoraj plačala z življenjem. Gašparič jo je napadel izza hrbta, dvajsetkrat zabodel v glavo, večkrat v trebuh in ji s kuhinjsko sekirico odsekal palec na levi roki.

Pozabil nahrbtnik

Po prepričanju tožilca Darka Simoniča bi s krvavim napadom nadaljeval, če ne bi Majinih krikov slišal parček, ki je bil na poti domov, kmalu pa je tja prispela še policijska patrulja na rednem obhodu. Gašparič je pobegnil, a se zatem vrnil na kraj zločina po nahrbtnik, ki ga je pozabil tam. Policisti so ga seveda takoj aretirali.

Njegov zagovornik, odvetnik Žiga Podobnik, je obrambo gradil na neprištevnosti in kasneje bistveno zmanjšani prištevnosti svojega klienta. Pri tem sta mu šla na roko strokovni mnenji, ki sta ju zanj oziroma obtoženca izdelala dr. Mladen Vrabić in dr. Matej Kravos, prav tako sodna izvedenca. Toda sodni izvedenec, ki ga je postavilo sodišče, dr. Peter Pregelj, se z njima ni strinjal. Po njegovi oceni je bil Gašparič, ki je, mimogrede, leta 2018 postal državni prvak v pomnjenju, potem ko si je v 15 minutah zapomnil 406-mestno naključno število, med dejanjem prišteven.

Pritožila se bosta tožilstvo in obramba

Odvetnik Podobnik je v petkovi zaključni besedi povedal, da se sodni senat ni dovolj poglobil v specifični odnos med obtožencem in oškodovanko, ter poudaril, da nobena od poškodb, ki ji jih je zadal, ni bila smrtna. Tako je predlagal prekvalifikacijo očitanega kaznivega dejanja iz poskusa umora v povzročitev posebne hude telesne poškodbe, za kar je kazen kajpak nižja, do deset let zapora.

Tožilec Simonič je pred začetkom sojenja Gašpariču ob priznanju krivde "ponudil" 17 let zapora, v končni besedi pa jih predlagal 20. Nazadnje se je oglasil tudi obtoženi in zatrdil, da nikdar ni hotel biti nekdo, ki jemlje življenja. Maji in njeni družini se je opravičil in upa, da mu bodo nekoč odpustili.

Predsednica senata Danila Dobčnik Šoštarič je danes popoldne razglasila sodbo: 15 let zapora, pri čemer so kot olajševalne okoliščine upoštevali Gašparičevo poprejšnjo nekaznovanost, mladost in dejstvo, da je šlo za poskus. Pripor, v katerem je od septembra predlani, so mu zaradi ponovitvene nevarnosti podaljšali, tako tožilec kot zagovornik pa sta že napovedala pritožbo.

Komentarjev 6
  • Kmodri_ 18:43 30.september 2024.

    Dokaz, da preveč pameti lahko močno škoduje!

  • munja 17:40 30.september 2024.

    Ta je samo za v psihiatrično bolnico in to za doooolgo časa.

  • BenX 17:12 30.september 2024.

    Taki med ljudmi nima kaj za iskat in sploh ni pomembno kako prisoten ali naprisoten je bil. Rešitev je samo ena, enostavna in dokončna.