Slovenija > Črna kronika
2529 ogledov

Janša je Urškin rojstni dan praznoval na sodišču

Janez Janša D. M.
Nekdanji premier Janez Janša se je danes na celjskem okrožnem sodišču zagovarjal v zadevi Trenta. Naslednja obravnava je razpisana za 17. september, na njegov rojstni dan.

Sojenje prvaku SDS Janezu Janši, nekdanjemu direktorju Eurogradenj Klemnu Gantarju in bivšemu predsedniku uprave Imosa Branku Kastelicu v odmevni zadevi Trenta bi se na celjskem okrožnem sodišču moralo začeti že julija, a so njihovi zagovorniki, na čelu z Janševim odvetnikom Francijem Matozem, z veščim pravnim argumentiranjem zahtevali izločitev obeh sodnikov porotnikov in predsednice sodišča Petre Giacomelli.

Po mnenju tožilstva naj bi obramba s takšnim manevriranjem zavlačevala postopek, saj bo kaznivo dejanje zastaralo med marcem 2025 in marcem 2027, torej morda že čez pol leta.

Parcelo je poceni kupil

Danes pa se je, po zavrnitvi predlogov obrambe, sojenje le začelo. Kot je znano, je nekdanji premier daljnega leta 1992 za tedanjih 350.000 tolarjev oziroma 1460 evrov v Trenti ob reki Soči kupil 15.600 kvadratnih metrov veliko zemljišče z ruševinami kmetije iz 19. stoletja. Ker leži v Triglavskem narodnem parku, je tam mogoča le nadomestna gradnja kmetije.

Leta 2005 je parcelo za kar 31,4 milijona tolarjev (131.000 evrov) prodal podjetju Eurogradnje, to pa dva meseca kasneje Imosu za 146.000 evrov. Ob tem je Janša istega leta od Imosa kupil trisobno stanovanje v Ljubljani za 236.100 evrov, pri čemer naj bi mu prav prišlo 100 tisočakov preplačila za zemljišče v Trenti. Mimogrede, ko je šel Imos v stečaj, je sodna cenilka njegovo vrednost ocenila na vsega slabih 18.000 evrov, na dražbi pa so jo kljub temu prodali za 127.500 evrov. Tožilstvo se je ukvarjalo tudi s to prodajo, češ da je bila cena napihnjena, da bi dokazovala nesporno vrednost parcele.

Po vloženi policijski ovadbi leta 2013 se je naslednje leto začela sodna preiskava, ki je trajala dobrih sedem let. Specializirano državno tožilstvo zdaj Kastelicu očita kaznivo dejanje zlorabe na škodo Imosa, Gantarju in Janši pa pomoč pri tem. Vsi trije so danes zanikali krivdo, bivši premier je očitke, kot že prej, označil za politično motivirane.

Posel za Imos ni bil pomemben

Obramba tožilstvu očita, da v obtožnici operira s povsem napačnimi številkami in cenitvami glede vrednosti zemljišč v Trenti.
Kastelic je zatrdil, da posel za Imos ni bil pomemben, zato se z njim ni posebej ukvarjal, podrobno ga je pregledal šele zaradi sojenja. Ob tem Janše , ki je tako kot on iz Grosupljega, ni dobro poznal in se z njim ni pogovarjal o zemljiščih v Trenti ter nakupu stanovanja v Ljubljani.

Vloga Eurogradenj pri odkupu zemljišč v Trenti še vedno ni povsem jasna, saj je bil Gantar v kratki izpovedi le prepričan, da je vse potekalo po pravilih.  Na vprašanja sodnice Cvetke Posilovič in tožilstva ni želel odgovarjati.

Janša je dejal, da je potem, ko je leta 2004 prevzel vodenje vlade, potreboval stanovanje, ki bi bilo bolj primerno za varovanje kot enosobno v Zupančičevi jami. Zaradi pomanjkanja finančnih sredstev je hotel v zameno za večje stanovanje ponuditi nepremičnini, ki ju je imel na voljo. Kot je dodal, tudi on Kastelica ni dobro poznal, Gantarja pa sploh ne. Večino stvari je urejal po elektronski pošti, ker se je s poslom mudilo, s predstavniki Imosa in Eurogradenj pa se ni dobival. Po njegovem so očitki tožilstva nerazumljivi, tako glede cenitev kot njegove domnevne vloge in motiva, češ, zakaj bi nekomu pomagal oškodovati podjetje.

Današnja obravnava je potekala na rojstni dan Janševe žene Urške, naslednja pa je razpisana za 17. september. Takrat praznuje on, kar je tudi poočital sodišču.

Komentarjev 12
  • šedov 20:50 03.september 2024.

    kaj pa, če bi ta, - gargasmrad spakiral in odšel iz Slo., k mu je tuki tak hudo... :D :D

  • Avatar Antikrist9
    Antikrist9 19:30 03.september 2024.

    Kriminalca Janšo bi morali vsem za zgled javno obesiti na Tromostovju.

  • Avatar Pretnar27
    Pretnar27 19:24 03.september 2024.

    Škoda, da ga ni praznoval v zaporu. KRIMINALEC in TERORIST slovenskega naroda.