Slovenija > Črna kronika
2305 ogledov

Janša za svoj 66. rojstni dan na sodišče

Janez Janša D. M.
Na sojenju prvaku SDS Janezu Janši, Branku Kastelicu in Klemnu Gantarju v zadevi Trenta so danes zaslišali priče.

Nekdanji premier Janez Janša je danes 66. rojstni dan praznoval na celjskem okrožnem sodišču, v družbi svojega zagovornika, odvetnika Francija Matoza, ki je, mimogrede, včeraj dopolnil 61 let. Prvak SDS se pred sodnico Cvetko Posilovič skupaj z bivšim predsednikom uprave Imosa Brankom Kastelicem in nekdanjim direktorjem Eurogradenj Klemnom Gantarjem zagovarja v javno odmevni aferi Trenta.

Kupoval trisobno stanovanje

Janša je leta 1992 za tedanjih 350.000 tolarjev oziroma 1.460 evrov v Trenti ob reki Soči kupil 15.600 kvadratnih metrov veliko zemljišče z ruševinami kmetije iz 19. stoletja. Ker leži v Triglavskem narodnem parku, je tam mogoča le nadomestna gradnja kmetije.

Leta 2005 je parcelo za kar 31,4 milijona tolarjev (131.000 evrov) prodal podjetju Eurogradnje, to pa dva meseca kasneje Imosu za 146.000 evrov. Ob tem je Janša istega leta od Imosa kupil trisobno stanovanje v Ljubljani za 236.100 evrov, pri čemer naj bi mu prav prišlo 100 tisočakov preplačila za zemljišče v Trenti. Mimogrede, ko je šel Imos v stečaj, je sodna cenilka njegovo vrednost ocenila na vsega slabih 18.000 evrov, na dražbi pa so jo kljub temu prodali za 127.500 evrov. Tožilstvo se je ukvarjalo tudi s to prodajo, češ da je bila cena napihnjena, da bi dokazovala nesporno vrednost parcele.

Specializirano državno tožilstvo zdaj Kastelicu očita kaznivo dejanje zlorabe na škodo Imosa, Gantarju in Janši pa pomoči pri tem. Danes so zasliševali priče.

Eurogradnje niso bile oškodovane

Tone Kozelj, stečajni upravitelj Eurogradenj, ki so bile leta 2014 izbrisane iz registra, je povedal, da je imel v podjetju razgovor z zadnjim direktorjem Gantarjem, da je bilo računovodstvo urejeno, le nekaj poslov še ni bilo končanih, in da so bile težave z gradbenimi dnevniki. Z nakupom nepremičnine v Trenti se ni ukvarjal: "Posel je bil zaključen in za Eurogradnje tudi ne sporen, saj niso bile oškodovane in tudi nobenih terjatev ni bilo odprtih."

Nikolaja Kogovšek Gilčvert je bila v Imosu vodja projektov, zatem pa referent za ponudbe. Kot sodna cenilka je za podjetje opravljala tudi cenitve, med drugim za Trento, kjer naj bi Imos v prihodnosti zgradil apartmajsko naselje: "Tam takrat ni bilo mogoče graditi, možna je bila samo obnova. Avgusta 2003 sem parcelo ocenila na 20.373 evrov."

Usluge levim in desnim

Danica Vrtačnik je bila med članstvom v nadzornem svetu Imosa kritična do nakupa Trente, danes pa je dejala, da posel ni bil sporen, se jim je pa zdelo, da se bo težje razvijal, "ker je šlo za Triglavski narodni park": "So se pa kupovala tudi zemljišča, ki še niso imela gradbenega dovoljenja oziroma še ni bilo prostorskega načrta za gradnjo, a se je upalo, da bodo občine čez čas to spremenile." Ker so bile Imosove nepremičnine vredne okrogh 25 milijonov evrov, je bila Trenta po njenih besedah majhen projekt.

Gregor Bajc je bil kot predstavnik delavcev v nadzornem svetu Imosa od leta 2011 do 2013 in se danes ni spomnil, da bi se posebej pogovarjali o Trenti. Prav tako se ni spomnil, da naj bi potem, ko se je o Trenti izjasnila komisija za preprečevanje korupcije, na seji nadzornega sveta vprašal direktorja Imosa Mitjo Majnika, če se je bilo res igrati z nakupom nepremičnin od premiera. Kot je pred leto kriminalistom povedala Vrtačnikova, naj bi mu takrat Majnik odgovoril, da so delali usluge levim in desnim.

domen.mal@styria-media.si

Komentarjev 21
  • Avatar Antikrist9
    Antikrist9 19:33 17.september 2024.

    Komaj čakam, da usrancu Janši postavijo doprsni spomenik, hehehe.

  • Avatar Pantani2
    Pantani2 19:26 17.september 2024.

    A se bo spet histerija pre sodiščem dogajala.ma eni so res usekani!!!

  • atamama 19:23 17.september 2024.

    Morda pa bi koga izmed pohodnikov v Jajce povprašali ali pa njegove sošolce iz Kumrovske šole kakšen je bi Janez in kakšen je še pri 66. Kaj menite? Eden od njih pravi da se je veliko naučil in da vso ...prikaži več teorijo izpred 55 let udejanja v praksi dandanes...