Slovenija
545 ogledov

Dobre vesti s Krasa, a nevarnosti še ni konec

Požar Kras Uprava RS za zaščito in reševanje
S pomočjo dodatnih sil naj bi bil požar zvečer pod nadzorom.

Požar, ki je dopoldne izbruhnil pod hribom Trstelj blizu Škrbine na Krasu, po besedah podpoveljnika Gasilske zveze Slovenije Marka Adamiča trenutno še ni pod nadzorom, upajo pa, da jim bo to uspelo zvečer, in sicer s pomočjo dodatnih sil. Po njegovih besedah je požar zajel nekaj več kot 130 hektarov.

Kot je dejal Adamič, bi se požar, če ne bi bilo učinkovitega odziva, pomoči letal za gašenje ter policije in Slovenske vojske, razširil še mnogo bolj. Pojasnil je, da so letala za gašenje velika dodana vrednost, posebej ker gre za neprehoden teren. Gašenje na samem terenu sicer otežuje tudi velika vročina.

Ponoči gasilce čaka "mukotrpno" delo, zalivanje požara oz. požarišč. Računajo, da bi širjenje požara lahko ustavili. Se pa zavedajo, da so tudi kritične točke, kjer jim požar lahko uide izpod nadzora.

Poklukar: Sistem deluje

Na kraju je tudi minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar, ki je v izjavi za javnost ocenil, da je "zadeva sedaj nekoliko pod kontrolo", pri čemer je dodal, da lahko zaradi vetra in vročine ponovno vzplamti.

"Sistem civilne zaščite deluje," je ocenil Poklukar. Meni, da je Slovenija letos bolj odporna na požare v primerjavi z letom 2022, še posebno v luči aktivacije novih letal air tractor in novega policijskega helikopterja.

Dejal je, da je oddajnik na Trstelju, kjer imajo različne službe telekomunikacijske naprave, zaenkrat zavarovan, ni pa še rešen. Poklukar je pojasnil še, da slovenska policija šele preiskuje, ali je bil na delu požigalec. Poudaril je, da preiskava še ni zaključena.

"Upam, da bo požar čim prej pod nadzorom," je poudaril poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije Srečko Šestan, ki je še povedal, da je zelo zadovoljen z dosedanjim delom ekip.

Požar Kras | Avtor: Uprava RS za zaščito in reševanje Uprava RS za zaščito in reševanje

požar Kras Slovenija Požar na Krasu: V bližini gasilcev eksplodirala granata požar Kras Slovenija Na Krasu gori, požar naj bi bil podtaknjen, napoved ni dobra

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Kmodri_ 18:45 18.julij 2024.

    Šarec je super gasilec...