Slovenija
35890 ogledov

"Doplačati sem moral več tisoč evrov dohodnine"

denar banka štetje denarja denarnica evri bankkomat Profimedia
Več samostojnih podjetnikov normirancev nam je povedalo, da so morali doplačati več tisoč evrov dohodnine.

Razlog je v novem sistemu priznavanja normiranih stroškov, kar v praksi pomeni občutno višjo obdavčitev tako za samozaposlene normirance kot za popoldanske. Čeprav je veljala že celotno lansko leto, jo je večina prvič "začutila", ko so letos oddali davčni obračun in bili šokirani nad višino doplačila.

Kako visoka doplačila so doletela nekatere, kažejo podatki na podlagi prvih preliminarnih podatkov oddanih obračunov dohodnine iz dejavnosti za leto 2023, ki so jih oddale fizične osebe, ki opravljajo dejavnost. 

Več kot tri tisoč evrov dohodnine bi moralo doplačati 8.485 tistih, ki so oddali obračunih ali 5,9 odstotka od vseh predloženih obračunov za leto 2023. Od tega so kar 6.309 obračunov s tako visokim doplačilom oddali normiranci. Več kot pet tisoč evrov bi moralo doplačati 3.286 samostojnih podjetnikov, od tega 2.065 normirancev, več kot deset tisoč evrov pa 1.093 samostojnih podjetnikov, od tega 607 normirancev.

Tudi skupen učinek je, kot kaže, ogromen. Lani so morali samostojni podjetniki doplačati za 62 milijonov evrov dohodnine, letos pa za 102 milijona evrov, kažejo prvi podatki finančne uprave. Koliko je učinek višje obdavčitve, na podlagi tega zbirnega podatka ni mogoče zanesljivo sklepati, saj bi del povečanih doplačil lahko šel na račun boljšega poslovanja v lanskem letu v primerjavi z letom prej.

Da bi med letom plačeval več, bi moral oddati vlogo

"Razumem, da se država lahko odloči in spremeni obdavčitev, ampak lahko bi nas prej opozorili, nam odmerili akontacijo dohodnino skladno z novimi davčnimi stopnjami, ne pa da te udarijo s tako visokim doplačilom," nam je povedal bralec. A država višje akontacije dohodnine, ki bi bila skladna z novo obdavčitvijo, ob spremembi obdavčitve ni predvidela, to bi moral vedeti in urediti vsak sam. Po zakonu se akontacija določi na podlagi obračunane dohodnine v preteklem letu. "Lahko pa  zavezanec, katerega davčna osnova za tekoče davčno leto se razlikuje od davčne osnove za predhodno davčno leto, v skladu z določbo 299. člena ZDavP-2 med davčnim letom zahteva spremembo (znižanje ali zvišanje) višine predhodne akontacije. O vlogi odloči davčni organ z odločbo," so nam pojasnili na finančni upravi.

Ni se spremenila davčna stopnja, ampak ...

FURS | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Obdavčitev za normirance je ostala enaka, 20-odstotna, a se je spremenilo pravilo, kaj se obdavči. Pred lanskim letom so bili normirani stroški 80-odstotni. Za zaslužke do 50 tisoč evrov ni bilo sprememb, normirani stroški so ostali 80-odstotni. Davek se odmeri od prihodkov, od katerih se odštejejo stroški. Če je nekdo zaslužil 50 tisoč evrov, plača 20-odstotni davek od 10 tisoč evrov (40 tisoč evrov so stroški), plačal bi torej 2000 evrov dohodnine. Za zaslužke od 50 do 100 tisoč evrov so normirani stroški 40-odstotni. Davek bi se za teh 50 tisoč evrov zaslužka obračunal od 30 tisoč evrov in bi znašal šest tisoč evrov, kar je dva tisoč evrov več kot po prejšnji ureditvi. Pri prihodkih nad 100 tisoč evrov normiranih stroškov ni, obdavčitev za prihodke nad sto tisoč evrov je 20-odstotna, kar pomeni, da je na vsakih dodatnih tisoč evrov prihodkov treba plačati 200 evrov dohodnine. 

Pri popoldanskih s. p.-jih je bila meja razumljivo še nižja. Do 12.500 evrov je ostala obdavčitev enaka, za prihodke od 12.500 do 50 tisoč evrov se prizna 40 odstotkov normiranih stroškov, za prihodke nad 50 tisoč evrov pa nič. Kdor je prek popoldanskega s. p.-ja lani zaslužil 50 tisoč evrov, je moral plačati tri tisoč evrov več dohodnine v primerjavi z ureditvijo, ki je veljala prej. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 66
  • Avatar Zokispoki
    Zokispoki 23:37 29.maj 2024.

    No dejstvo je, da suma sumarum plačaš enako, razlika je le v tem ali plačuješ nekaj več skozi leto ali pa razliko plačaš na koncu! Jaz sem vedno bil mnenja, da je bolje sproti plačevati nekaj več kot pa si ...prikaži več na kocu puliti lase, ker se vsote niti ne zavedaš...

  • Avatar Tone Murgelj
    bumbar11 15:01 29.maj 2024.

    Izgleda, da ima Zavod za pokojninsko zavarovanje najslabše računovodje.

  • Avatar Tone Murgelj
    bumbar11 14:59 29.maj 2024.

    Ko sem bil še aktiven, sem vedno bral in poslušal, da upokojencu, ki prejema samo pokojnino, nikoli ni potrebno doplačati dohodnine. V štirinajstih letih upokojenskega staža, se je za leto 2023 prvič uresničila ta napoved. Prej sem moral doplačati vsako ...prikaži več leto. Pa razumi, če hočeš!!!