Slovenija
11045 ogledov

Država predpisuje, pod katerimi pogoji bomo še lahko pekli čevapčiče v naravi

Čevapčiči
Država z novo uredbo o kurjenju v naravi spreminja določena pravila, prvič pa tudi jasno opredeljuje, pod katerim pogojemi so dovoljeni pikniki z žarom ali kurjenjem v naravi.

Na vladnih straneh je bil objavljen predlog uredbe o varstvu pred požarom v naravnem okolju. Predlagatelji nameravajo z njo nadomestiti deset let stara pravila, saj se je izkazalo, da nekaterih vprašanj trenutna ne naslavlja, druge pa je treba posodobiti. 

Pojem naravnega okolja precej širši

Ena bistvenih novosti je nova definicija naravnega okolja, ki zdaj obsega precej večje površine kot naravno okolje v veljavni uredbi. Precej požarov se namreč zgodi na območjih, ki do zdaj niso bila opredeljena kot naravno okolje. Nova dikcija bo olajšala nadzornim inšpekcijskim organom in policiji ugotavljanje kršitev, s čimer bo lahko nadzor učinkovitejši in hitrejši, obljubljajo predlagatelji.

Prvič sta definirana pojma kurišče in nadzirano požiganje, predlog tudi prvič ureja nekatere dejavnosti, na primer preventivno nadzirano požiganje za preprečevanje požarov, uporabo ognja za usposabljanje gasilcev na vajah zaščite in reševanja ter pri določenih dogodkih v sistemu varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami.

Dopolnjene so določbe glede ognjemetov v naravnem okolju, pa tudi omejitve in dodatne ukrepe, ki bodo veljali glede kurjenja v času razglasitve velike ali zelo velike požarne ogroženosti. Prvič je opredeljeno, da se lahko v opazovanje iz zraka po odločitvi Uprave za zaščito in reševanje vključijo tudi enote za gašenje iz zraka. 

Kako in kje bomo lahko po novem še kurili žar?

Ena ključnih novosti pa je vključitev pravil za kurjenje v primeru priprave hrane, česar dosedanja uredba ni poznala. 

Predlagatelj v pojasnilu k novemu petemu členu uredbe prepoznava, da je priprava hrane zunaj stavb in objektov z uporabo ognja precej razširjena, s predlogom nove uredbe pa ne želi spreminjati te prakse. Vendar pa bo treba po novem hrano pripravljati ob upoštevanju ukrepov varstva pred požarom v naravnem okolju, ki večinoma veljajo že za izvajanje nadziranega požiganja in kurjenja v kurišču.

Tako bo mogoče hrano po novem pripravljati "predvsem na mestih v naravnem okolju, ki so urejena za ta
namen. To so predvsem namensko urejeni in označeni prostori za piknik in podobno."

Kurjenje v naravi žar | Avtor: Profimedia Profimedia

Priprava hrane z uporabo ognja se lahko izvaja ob upoštevanju ukrepov in pod določenimi pogoji tudi med razglašeno veliko ali zelo veliko požarno ogroženostjo naravnega okolja. Je pa precejšnja razlika, ali ima žar oziroma posoda pokrov, ali ne. V slednjem primeru veljajo določeni pogoji, in sicer v primeru vetra s hitrostjo nad 20 kilometrov na uro takšna priprava hrane brez pokrova ni dovoljena.

V vsakem primeru, torej če hrano pripravljate na žaru ali v posodi s pokrovom ali brez, mora biti vedno zraven kurišča polnoletna oseba. Prepovedano je uporabljati vnetljiva sredstva razen namenskih proizvodov za kurjenje žara, poleg tega pa je treba po končani pripravi hrane ogenj popolnoma pogasiti. 

Če nameravate hrano pripravljati na odprtem ognju v kurišču, pa je to mogoče le tako, da je ogenj oddaljen najmanj pet metrov od zunanjega roba krošenj morebitnih dreves.

Omejitve za pripravo hrane v naravnem okolju ne bodo veljaje za električne žare, mobilne stojnice in vozila za pripravo in prodajo hrane.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 18
  • pravičnik77 16:24 03.avgust 2024.

    super, na balkonu bo še vedno šlo. sam to me je zanimalo.

  • Kmodri_ 16:17 03.avgust 2024.

    Jel tako je...nema više Balkana v ovoj Slovenji!

  • ferddo 16:16 03.avgust 2024.

    Vecina pozdarij pa je nastala zaradi neurejenih železniških prog, kjer so se zgodili vsi veliki požari ma Krasu. Pri mas na severu moraš biti pravi stručko, da zakuriš tolko goše