Slovenija
11 ogledov

Dvig plač za 35 tisoč zaposlenih

Slovenija zaradi pomanjkanja sredstev umika svoje enote z mednarodnih misij. FOT Žurnal24 main
Predstavniki vlade in sindikatov so parafirali del kolektivne pogodbe za državno upravo in uprave pravosodnih organov, podpisali pa so še dogovor o aktivnostih po prehodu na nov plačni sistem.

Vlada in sindikati so parafirali tarifni del kolektivne pogodbe za državno upravo in uprave pravosodnih organov ter samoupravnih lokalnih skupnosti, vodji pogajalskih skupin Gregor Virant in Dušan Miščevič pa sta podpisala še dogovor o aktivnostih po prehodu na nov plačni sistem.

 

Plače bi se dvignile v štirih korakih:

Prvi dvig bo 1. maja, drugi dvig 1. januarja 2009, tretji  dvig 1. julija 2009 in zadnji dvig 1. marca 2010.

Minister za javno upravo Virant je ob parafiranju pogodbe dejal, da je to pomemben korak pri uveljavljanju novega plačnega sistema, ki se bo po pogodbi začel obračunavati 1. maja, izplačevati pa 1. avgusta. To naj bi pomenilo dvig plač za 35.000 zaposlenih v javni upravi, kamor spadajo uslužbenci državne uprave, brez Slovenske vojske, uslužbenci občinskih uprav in uslužbenci vseh pravosodnih organov, brez funkcionarjev. Po ministrovih besedah so s sindikatom naredili "razumen kompromis", ki pomeni dvig plač znotraj okvira državnih zmožnosti.

Ob podpisu dogovora je Virant navedel še nekaj primerov dviga plač v praksi. Referentu začetniku s srednješolsko izobrazbo bi se tako plača s 756 evrov dvignila na 907 evrov. Referentu s 15 leti delovne dobe pa z 914 na 1113 evrov.

Isti plačni sistem naslednjih 20 let?
Vodja sindikalne pogajalske skupine Miščevič pa je povedal, da so po dolgih in napornih pogajanjih prišli do točke, ko se je bilo treba pragmatično odločiti. V sindikatu še vedno niso zadovoljni, saj obstaja odprt še problem pooblaščenih uradnih delavcev, kjer plačila niso določena sorazmerno z zahtevnostjo dela, problem plačne skupine J, poleg tega pa tudi v 6. in 7. tarifni skupini zadeve še niso zadovoljivo rešene. Obe strani pa sta se dogovorili tudi, da po enem letu od uveljavitve novega plačnega sistema zadeve še enkrat preučita in odpravita morebitne napake. Tak plačni sistem bi se potem lahko ohranil vsaj od 15 do 20 let.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.