Slovenija
64 ogledov

ePolicist bo pomagal policistom in državljanom

Policist s tablico Policija
Ne glede na težke razmere v policijskih vrstah prihaja od tam tudi dobra vest - januarja se bo pričela proizvodnja mobilne opreme, s katero bodo znotraj projekta ePolicist opremili vse prometne in nekatere splošne policijske postaje, ter tako znatno razbremenili policijsko delo.

Projekt ePolicist je že v zaključni testni fazi in bo kmalu pripravljen na operativno rabo. Policisti bodo tako med delom na terenu, predvsem pri nadzoru prometa, bistveno razbremenjeni, saj naj bi s pomočjo novih naprav precej hitreje opravljali preverjanje in vodili postopke. 

"Pilotski projekt je potrdil, da s sodobnimi mobilnimi rešitvami lahko dosežemo pričakovane učinke, zato smo z veliko podporo vodstva pristopili k projektu ePolicist ter ga uspeli delno sofinancirati s kohezijskimi sredstvi," je pred dnevi povedal Igor Vučko iz urada za informatiko in telekomunikacije na generalni policijski upravi.

Po njegovih besedah je bil glavni izziv pri razvoju rešitev iskanje pravšnje mobilne platforme, ki je hkrati razširljiva in neodvisna od določenih komponent, prav tako je precej dela z integracijo sodobnih rešitev s starimi doslej uporabljenimi aplikacijami, poroča STA. 

Manj pisarjenja, več operativnega dela

Naprave bodo v enote uvajali postopoma v več fazah, z njimi pa bodo uvedli sodobno mobilno rešitev ne le za potrebe preverjanja oseb, listin in vozil, temveč nameravajo tudi podpreti postopke dela v celoti.

Na ta način bi omogočili veliko manj papirologije, povečali prisotnost policistov na terenu, povečali hitrost izvedbe postopkov in zmanjšali obremenjenost operativno-komunikacijskih centrov.

Tudi ostali državljani bomo imeli koristi

Iz storitve ePolicist izhaja tudi ideja o storitvi, ki bi bila povezana s portalom eUprava in namenjena državljanom. Tako bi lahko vsakdo zase pogledal, katere prekrškovne zadeve se vodijo proti njemu, hkrati pa bi kar prek aplikacije lahko vložili tudi pritožbo ali zahtevek za sodnio varstvo. Trenutno storitev še testirajo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Avatar Leon
    Leon 18:13 20.december 2015.

    Pa tudi kader morajo primerno usposobit ,same kište nič ne pomenijo v avtu !

  • maresem2 12:37 20.december 2015.

    Pametno.