Slovenija
1407 ogledov

Evroposlanci zvijajo roke Janševemu prijatelju Viktorju Orbanu

Janez Janša Viktor Orban SDS
Po gladki izvolitvi nove predsednice Evropskega parlamenta Roberte Metsola, Maltežanke, ki je že v prvem krogu prejela absolutno večino 562 glasov v 720-članskem parlamentu, je v Evropskem parlamentu postalo napeto. Na prvem, ustanovnem zasedanju Evropskega parlamenta, so v ospredje stopile taktike in strategije, s katerimi evropski poslanci skušajo preprečiti vpliv skrajne desnice.

63 poslancev Evropskega parlamenta je tako zahtevalo odvzem glasovalnih pravic Madžarski. Sankcije zahtevajo, ker je po tem, ko je Madžarska s 1. julijem prevzela predsedovanje Svetu EU, ki ga sestavljajo ministri vlad držav članic, premier Viktor Orban samorazglasil mirovno misijo med Moskvo in Kijevom.

V Moskvi se je sestal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, nenapovedano je obiskal Kijev, kjer je ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega pozval, naj premisli o krajšem premirju, ki bi pospešilo mirovne pogovore z Rusijo. Orban, ki je v EU najglasnejši nasprotnik oboroževanja Ukrajine in sankcioniranja Rusije, je v pogovore vključil tudi Peking ter ameriškega predsedniškega kandidata Donalda Trumpa

Preberite tudi:  Ursula von der Leyen na obisku v Sloveniji Slovenija Ursuli von der Leyen gre za nohte, takšne bombončke ponuja

Poslanci zahtevajo sankcije zaradi ravnanja Viktorja Orbana

"Viktor Orban je že povzročil veliko škodo z izkoriščanjem in zlorabo vloge predsedstvo sveta," so zapisali poslanci iz številnih držav in parlamentarnih skupin, vključno z EPP, Renew, Levico in Zelenimi. Orbana obtožujejo, da brez pooblastila trdi, da zastopa EU, od Evropskega parlamenta pa zahtevajo, da se odzove. 

Slovenska vlada bo razpravljala o bojkotu

Hkrati je Evropska komisija komisarje pozvala, naj se ne udeležijo neformalnih srečanj madžarskih ministrov in naj na sestanke pošljejo le uradnike. O morebitnem bojkotu neformalnih ministrskih zasedanj v Budimpešti bo razpravljala tudi slovenska vlada, je napovedal podpredsednik vlade Luka Mesec. "Ker kakršnakoli akcija bo, mora biti kolektivna. Upam pa, da se bo v Budimpešto slišal naš protest in da bo Evropa postavljena na prvo mesto," je dejal Mesec. 

Orban na noge postavil skrajno desno skupino

Hkrati je Orban v Evropskem parlamentu vzpostavil novo skrajno desno politično skupino Patrioti Evrope, kjer so ob Orbanovem Fideszu med drugim zbrani evropski poslanci francoskega Nacionalnega zbora pod vodstvom Marine Le Pen, italijanske Lige Mattea Salvinija, poslanci nizozemske stranke Geerta Wildersa in druge skrajno desne stranke. Skupno imajo 84 eposlancev in so za EPP in socialisti tretja najmočnejša skupina.

Patrioti predlagajo kandidata, grozi mu bojkot

Patrioti so iz svojih vrst imenovali kandidata za podpredsednika Evropskega parlamenta - evropski poslanci podpredsednik volijo na prvi seji - Fabrica Leggerija iz francoskega skrajno desnega Nacionalnega zbora, ki ga je predlagala nova skrajno desna politična skupina Patrioti za Evropo. A zdi se skoraj gotovo, da bodo druge skupine uvedle tako imenovani cordon sanitaire, strategijo, s katero bi v Evropskem parlamentu, ki je že tako najbolj desno usmerjen doslej, skrajno desnim strankam preprečile delovanje na vodilnih funkcijah. Pričakovati je, da bodo kandidata Patriotov blokirale tako, da bodo predlagale svojega kandidata, po možnosti iz skupine socialistov in demokratov (S&D).

Preberite tudi:  volitve v evropski parlament 2019 Slovenija Tako dobro je po koncu mandata poskrbljeno za evroposlance

Prebilič: Cordon sanitare tudi za Patriote

"Zeleni smo glede tega popolnoma jasni in upam, da se bo oblikoval cordon sanitere. Gre za politično skupino, ki pod vprašaj postavlja temeljne vrednote, za katere smo se od druge svetovne vojne zavzemali vsi v Evropi. Taka politična skupina, ki je društvo razočaranih in besnih ljudi, ne more imeti politične teže v čemerkoli," pravi novi evropski poslanec Vladimir Prebilič. 

Vladimir Prebilič Evropske volitve | Avtor: M. G. M. G.
Tonin: V skupini Patrioti vidim več pozitivnih stvari

Medtem pa se Matej Tonin, prav tako na novo izvoljeni poslanec in član skupine EPP, postavlja na stran Patriotov. "V skupini Patrioti vidim več pozitivnih stvari. Dobro je, da se politične sile na evropski ravni povezujejo, da Patrioti opozarjajo na nekatere probleme Evrope in da se sliši tudi ta glas," pravi Tonin, ki meni tudi, da bi se EPP v točkah, kjer imajo skupna stališča, tukaj misli predvsem na migracije, s Patrioti lahko povezoval.  

vlada zabava matej tonin janez janša s kozarcem | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter

Blokada tudi za ECR?

Evropski parlament ima 14 podpredsednikov in kandidata za enega od njih so predlagali tudi skrajno desni konzervatisti in reformisti ECR, s katerimi bi sodeloval Janez Janša. Za podpredsednico so kandidirali poslanko Antonello Sberna, iz vladne italijanske stranke Bratje Italije Giorgie Meloni, in za podpredsednika latvijskega poslanca Robertsa Zileja. Dobro obveščeni viri v Strasbourgu napovedujejo, da bodo poslanci blokirali tudi kandidata ECR. 

Italijanka premierka se tako postavlja na precejšnjo preizkušnjo, saj skušajo nekatere politične skupine znotraj parlamenta cordon sanitare razširiti tudi na njeno stranko. Taktika združevanja sredinskih proevropskih skupin, s katero skrajni desnici onemogočijo najvišje pozicije v instituciji, je doslej blokirala Nacionalni zbor Marine Le Pen, Fidesz Viktorja Orbana in Ligo Mattea Salvinija. 

sergeja.hadner@styria-media.si

Komentarjev 12
  • Avatar Pantani2
    Pantani2 19:22 16.julij 2024.

    Buahahahaha,naj raje pazijo,da si ne bodo rok polomili, posranci!!!

  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 18:44 16.julij 2024.

    Janša na pomoč orbanu , kaj čakaš

  • BenX 18:29 16.julij 2024.

    Kako je lahko Orban Janšev prijatelj, če pa se zavzema za mir in se pogovarja z Rusi? Janša je čisti levičar, za vojni kapital bi žrtvoval še zadnjega Ukrajinca. Če me spomin ne bosta ima čelavi nekje v Kijevu spominsko ...prikaži več ploščo, ki mu jo je postavil komik. 🤔