Slovenija
2 ogledov

GALERIJA: Kupila klone svojega pitbula

Bernann McKinney je prodala hišo, da si je lahko privoščila kloniranje psov.
1/6
Žurnal24 main
Južnokorejski znanstveniki so uspešno klonirali psa in klone prodali. Podjetje želi tovrstno kloniranje patentirati in začeti s prodajo kloniranih živali.
Bernann McKinney je v nedeljo popoldne prispela v Seul, kjer se je srečala s svojimi "otročki". Kljub poškodovani roki in zlomljeni nogi, se je v laboratoriju državne univerze srečala s petimi kloni svojega pitbula Boogerja.

 

Boj za patent

Korejsko podjetje RNL želi patentirati kloniranje psov, a si ekskluzivne pravice za to želi tudi podjetje BioArts iz San Francisca. Slednje vodi nekdanji direktor podjetja Genetics Savings & Clone. BioArts stranke privablja z internetnimi dražbami, preko katerih so že štirje lastniki psov kupili pravico do kloniranja svojih ljubljenčkov.

Nasmejanih lic je bil tudi direktor podjetja RNL Bio Ra Jeong-chan, ki je poskrbel, da je projekt stekel. Ekipa pod vodstvom dr. Lee Byeong-chuna je zarodke vsadila v dve pasji samici. Kužki, Booger Brenann, Booger Ra, Booger Lee, Booger Hong in Booger Park so se skotili 28. julija.

Vztrajna lastnica
Booger je umrl leta 2006, potem ko je enajst let živel z McKinneyjevo. Njegova lastnica je pred smrtjo poskrbela, da so Boogerju odvzeli celice, in začela iskati podjetje, ki bi ga kloniralo. Najprej se je obrnila na ameriško podjetje Genetics Savings & Clone, ki je kmalu zatem zaprlo svoja vrata, potem ko jim ni uspelo klonirati niti enega samega psa. Genetski material svojega psa je nato prenesla v teksaško gensko banko ViaGen.

Možnost za kloniranje je McKinneyjeva videla v Seulu. Stik z ViaGen sta navezala Lee in podjetje RNL, a jim banka ni predala Boogerjevih celic. McKinneyjeva se ni želela kar tako vdati. Prosila je, grozila, najela odvetnika in zasebnega detektiva, vse, samo da bi prišla do tako želenih celic. Ko so že skoraj obupali, je genska banka le popustila in jim postavila rok, do katerega so lahko prevzeli Boogerjeve celice.

Kloniranje je južnokorejski ekipi uspelo, in čeprav je morala McKinneyjeva prodati hišo, da je dobila pet malih kužkov, bi vse skupaj brez oklevanja storila še enkrat. Kužke bo lahko odpeljala domov naslednji mesec. V načrtu ima odprtje šole za pse, s katero želi počastiti pokojnega Boogerja, izdajo knjige in pripravo scenarija za film o njeni poti.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.