Slovenija
2572 ogledov

Janša: Želimo zaščititi vaše žepe

Slovenija 16.06.08...banka...nlb...trg republike..foto: anze petkovsek... Anže Petkovšek
V SDS so predstavili predlog sprememb temeljne ustavne listine, s katerim želijo preprečiti škodo, ki nastaja NLB zaradi prenesenih deviznih vlog.

V SDS so bili presenečeni nad tem, da naj bi NLB plačala 800 tisoč evrov terjatve na podlagi sodbe hrvaških sodišč iz naslova tožb za prenesene vloge varčevalcev nekdanje podružnice nekdanje Ljubljanske banke. Če je bilo plačilo res izvedeno, je v nasprotju z ustavnim zakonom iz leta 1997, z veljavnim mednarodnim sporazumom o nasledstvu, ki ga je sprejela tudi Hrvaška, in z memorandumom o Ljubljanski banki, podpisanim na Mokricah leta 2013, je dejal Janez Janša. Ob tem je dodal, da Hrvaška ni nikoli odstopila ne od sporazuma o nasledstvu ne od memoranduma, pri čemer je bil slednji pogoj za pristop Hrvaške v EU. 

V stranki so začudeni tudi nad izjavami predsednika vlade Mira Cerarja, ki je nakazoval možnost, da vlada odobri rezervacije v NLB za celotne terjatve v višini do 400 milijonov evrov. "Ne preseneča toliko, da se na Hrvaškem dogajajo stvari v nasprotju z dogovori in sporazumi. Preseneča pa nas, da na Slovenskem banka in vlada upoštevata sodbo sodišča tuje države, ki je v nasprotju z dvema mednarodnima sporazumoma in ustavnim zakonom, ki je v veljavi v Republiki Sloveniji," je poudaril Janša. Pričakujejo, da bodo odgovore na vprašanja dobili jutri, ko je sklicana komisija za nadzor javnih financ. 

V stranki so se odločili za amandmiranje ustavnega zakona iz leta 1994, na podlagi katerega aktualna NLB nima nobene pravne, materialne ali druge obveznosti do nekdanje LB. "S predlogi dopolnitve predlagamo enostavno prepoved kakršnegakoli plačila na podlagi nezakonitih sodb hrvaških sodišč in predlagamo takojšnjo kompenzacijo. Gre za zaščito slovenskega pravnega reda, mednarodnega prava in za zaščito vaših žepov, ki jim neposredno grozi plačilo več milijonov evrov za nekaj, kar nikoli ni bila upravičena terjatev," je dodal prvak SDS. 

"Mogoče se hrvaška sodišča lahko delajo, da zakon ne obstaja, banka, ki je v državni lasti in vlada RS pa se ne moreta." - Janez Janša

V NLB bodo za regres zapravili dobrih šest, pri Slovenskih železnicah pa dobrih Slovenija Bruselj ne verjame ministrici, NLB na tnalu komisije

Predlog ima podporo

Andrej Šircelj je dodal, da takšna obveznost vpliva na vrednost in prodajo NLB. V primeru obstoja take obveznosti se cena NLB ustrezno zniža. "Približno deset tisoč hiš smo v 28 letih davkoplačevalci dali v NLB. Če upoštevamo zaplet s potencialnimi obveznostmi, se bojim, da obstaja možnost, da ni še konec s takšnimi investicijami davkoplačevalcev," se boji Šircelj. 

Predlog naj bi imel podporo. "Imamo visoko podporo med poslanci ne glede na stranko. Nikomur v državnem zboru ni jasno, kako je lahko prišlo do tega, da je največja državna banka izvedla to poplačilo v nasprotju z veljavnim pravnim redom," je še dejal Janša. 

Novi Ljubljanski banki (NLB) bi prepovedali izplačilo zahtevkov na podlagi sodb hrvaških sodišč v povezavi s prenesenimi deviznimi vlogami varčevalcev pri LB.

Slovenskim sodiščem bi naložili, naj ne izvajajo sodnih odločb v zvezi z omenjenimi zahtevki, NLB pa bi v skladu s predlogom morala uporabiti vsa pravna sredstva, da prepreči izvrševanje sodb hrvaških sodišč.

Z novim 22.j členom bi NLB tudi naložili, da mora poročati vladi o posameznih izplačilih na podlagi sodb hrvaških sodišč. Če pa bi vlada ugotovila, da je NLB zaradi sodb hrvaških sodišč utrpela škodo, bi morala Finančni upravi RS naložiti, da to škodo izterja od hrvaških družb v večinski državni lasti. (STA)

Komentarjev 12
  • jakob 19:37 07.marec 2018.

    Prvo fila svoje žepe z državnim denarjem take zaščite ne rabimo.

  • Marka Skace 19:15 07.marec 2018.

    Baraba bil, baraba ostal , vso Slovensko zgodovino z drekom umazal.

  • Jožef Koprivnikar 16:43 07.marec 2018.

    Varujemo z izbrisanimi ?

Sorodne novice