Slovenija
33 ogledov

Kako so možgani povezani s tangom

možgani glava moški Shutterstock
Pod okriljem Sinapse bodo potekala številna predavanja, ki bodo letos posvečena vidu.

Z današnjim dnem se pod okriljem Slovenskega društva za nevroznanost Sinapsa začenja teden možganov, ki letos poteka na temo Zakulisje pogleda. Po besedah vodje tedna možganov Lee Kristan vidna zaznava daje največ informacij in zavzema največjo prostornino v skorji možganov, zato so se odločili, da na letošnjem tednu predstavijo vid.

PREBERITE INTERVJU Z NEVROPSIHOLOGOM: "Depresijo zdravimo tudi z operacijo"

Po besedah Kristanove se čedalje več pozornosti namenja možganom, saj se prebivalstvo stara in bodo zato bolezni živčevja v razmahu. V Sinapsi si zato želijo, da znanje o človeških možganih ne bi bilo rezervirano samo za akademske kroge, ampak da bi to področje postalo dostopno vsakomur, ki si želi spoznanja o svojem notranjem svetu in o svetu, ki nas obdaja.

Danes uvodna predavanja

Danes bodo potekala uvodna predavanja z različnih področij, od fiziologije do družbenega pogleda na vid. V torek se bodo zvrstile interdisciplinarne in interaktivne delavnice. Ena bo namenjena najmlajšim, delavnica o povezavi možganov in tanga ter delavnica o čuječnosti pa bo namenjena odraslim.

"Ste že plesali tango z zaprtimi očmi?", organizatorji sprašujejo v vabilu na delavnico. "Šele ko ne vidimo, uvidimo, v kolikšni meri se zanašamo na vid. Šele takrat res začutimo dotike soplesalca in začnemo brati nakazane premike drugega telesa v sozvočju z glasbo."

Najpomembnejša odkritja v sredo

Ne bodo manjkala niti najpomembnejša odkritja s področja nevroznanosti, ki jih bodo predstavili v sredo. Med drugim bodo spregovorili o Nobelovi nagradi s področja medicine ter predstavili bionični vid. Četrtek pa bo namenjen motnjam vida, slepoti in halucinacijam.

Teden možganov se bo sklenil v petek, ko bo potekala okrogla miza z naslovom Družba opazovalcev. Na njej bodo strokovnjaki z različnih področij spregovorili o tem, da današnja družba veliko opazuje in so ljudje tudi opazovani.

V kinoteki sedem filmov

V okviru tedna možganov se je Sinapsa povezala tudi s Slovensko kinoteko, kjer bodo predvajali sedem filmov, povezanih s temo letošnjega tedna. Po njih pa bo potekala tudi diskusija.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.