Slovenija
19 ogledov

Kolizej kot zavetišče

Če brezdomci ne dobijo prostora v zavetišču, gredo pogosto v Kolizej, pravijo v Žurnal24 main
Društvu Altra na občini niso povedali za rezervne prostore za brezdomce.
100 ležišč je na voljo v zavetiščih za brezdomce, ki jih sofinancira ljubljanska občina.

V zavetišču za brezdomne uživalce drog društva Altra že od jeseni zaradi pomanjkanja prostora zavračajo ljudi. "Ti gredo nato v Kolizej in v principu tisti, ki bodo prezimili tam, ne bodo dočakali pomladi,” so povedali v društvu. O pomanjkanju so obvestili tudi Mestno občino Ljubljana (MOL), kjer jim pomoči sicer niso odklonili, niso pa jim povedali, da imajo na dveh lokacijah rezervne prostore za prenočevanje brezdomcev, ko so potrebe povečane. V Altri imajo za okoli 120 ljudi na dan le 17 ali 18 postelj.

Razpis za prihodnje leto
Prostori so bili na voljo tudi lani, vendar ni bil izražen interesa po namestitvi, so oktobra povedali na MOL. Tudi letos, so zatrdili, organizacije niso opozorile na povečano povpraševanje po namestitvah v zavetiščih. "Večkrat so izražene potrebe predvsem po stanovanjskih enotah, s katerimi bi lahko ljudje svoj stanovanjski problem rešili dolgoročno,” je dejala Tilka Klančar, načelnica mestnega oddelka za zdravje in 
socialno varstvo.

Na vprašanje, ali bi društvu Altra lahko ponudili ležišča na rezervnih lokacijah, so na MOL odgovorili le, da poleg sofinanciranja programov zavetišč v sklopu možnosti zagotavljajo tudi prostore za izvedbo programov. “Društvo Altra ima možnost kandidiranja na javnem razpisu za sofinanciranje socialnovarstvenih programov za prihodnje leto v obsegu in na način, kot si ga bodo zamislili,” je 
dodala Klančarjeva.

Selitev na novo lokacijo
Altra namerava zdajšnje zavetišče prihodnje leto preseliti na novo lokacijo, radi pa bi tudi povečali zmogljivosti. Za nove prostore se že dogovarjajo, saj so trenutni neprimerni že deset let, so povedali.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.