Slovenija > Komentarji in kolumne
36 ogledov

Koliko stane zdravje?

Če bi morali za biološka zdravila doplačevati enormne vsote, gremo res lahko le še na ulico.

kolumnisti 14.06.11, Maja Kalan, novinarka Zurnal24, foto: Anze Petkovsek | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Če potegnemo analogijo z uvedbo terapevtskih skupin pri kontracepciji, kjer bo po nekaterih ocenah za dražja zdravila treba predvidoma doplačati vsaj dva evra na mesec, bi pri terapiji z biološkimi zdravili za najdražja najbrž lahko doplačevali vsaj ... hmm, 500 evrov na mesec? Nekaj takega je moč pomisliti, če predvidevamo, da biološko zdravilo pri hudi bolezni stane 2.500 evrov in zadošča za en mesec.

Realnost. Takšno predvidevanje se zdi nekoliko za lase privlečeno. Kdo točno bi si lahko privoščil takšno doplačilo? Pa tudi če – koliko bi v resnici zdravstvena blagajna na ta račun sploh privarčevala? Poleg tega obstaja kar nekaj "varovalk": če je v terapevtski skupini zdravilo, ki ima zaradi oblike, načina uporabe ali lastnosti v smislu učinkovitosti in varnosti prednost za zavarovanca, se mu določi dodana vrednost in v tem primeru bo doplačilo manjše ali pa ga sploh ne bo. V primeru zdravstvenih razlogov, ko enakovredno zdravljenje z drugim zdravilom iz terapevtske skupine zdravil ne bo mogoče, pa lahko zavarovanec prejme zdravilo brez doplačila, kot to že velja za medsebojno zamenljiva zdravila, pravijo pri ZZZS. Ne gre za to, da bi jim stopili v bran in nenadoma postali oglaševalci "vitkega" zdravstva na račun bolnikov. Gre za to, da verjamem besedam zdravnice Kopčavar Gučkove, da bo pred uvedbo terapevtskih skupin na tem področju še veliko posvetovanj in razprav, pa tudi, da vendarle ne živimo v državi, ki bi prihranke kovala na rakavih bolnikih. Če se to zgodi, pa takoj na ulico.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.