Slovenija > Komentarji in kolumne
28 ogledov

Pomembnejši od premierja

Uspeh reform temelji na ministrih, ki vzbujajo manj negativne energije kot Janša.

Borut Hočevar (Foto: Saša Despot) | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Kdo bodo ključni možje Janševe vlade? V prvih dneh Žiga Turk. Spoprijeti se bo moral z bolj emocionalnim kot racionalnim puntom kulturnikov. Nemara pa ga bo doletelo še reševanje nasedlih športnih investicij: evropskega košarkarskega prvenstva in univerzijade.

Vinko Gorenak se bo medtem pretepal s pravniki v povsem nepotrebnem sporu zaradi oblikovanja dveh ministrstev po Virantovem okusu.

Precej neznani Senko Pličanič bo kmalu naletel na prekaljene javnosektorske sindikalne “fajterje”. Od njegovih pogajalskih sposobnosti bo odvisen uspeh varčevalnih ukrepov.

Andrej Vizjak pa se bo dokazoval v socialnem dialogu. Obetajo se nadvse atraktivna soočenja, denimo z Dušanom Semoličem.


Glavni orožji. Če našteti ministri ne bodo uspešni, bosta prišli na vrsto glavni orožji. Najprej Janez Šušteršič, potem Janša. Bodoči finančni minister je najbrž največja moč Janševe koalicije. Uspeh reform je odvisen predvsem od Šušteršičeve zrelosti.

Janševo vlado namreč čaka silovit odpor. Zadnji dnevi že kažejo, kakšen bo. Na nož gredo vsi, ki bodo zaradi reform izgubljali privilegije. Na nož bodo šli Janševi politični sovražniki. In na nož bodo šli vsi, ki jim je Janša zoprn.

Bolj kot Janša se bodo morali izpostaviti člani vlade, ki ne vzbujajo negativne energije. Janševo moštvo je za reforme nemara pomembnejše od premierja.

Komentarjev 8
  • Darko 16:35 04.februar 2012.

    ubogi na umu, ubogi na vsebini- tralala vse pove - rožle tis cepec

  • jezero 09:08 04.februar 2012.

    Šušteršič ! Deloval je kot veliki nakladač in nosilec torb Bajuku. Končno naj preide iz nakladanja v kaj koristnega.

  • tralala 02:18 04.februar 2012.

    ja, tebi odgovarja tudi gospod Aleš Primc. Meni s tem poveš vse o sebi, si navaden klerotaliban, morda celo istospolno usmerjen. Če ti je ta ekipa nesposobnežev in HUJSKAČEV dobra ekipa, pol ti pa (po tvoje) buhpomagej.