Slovenija
441 ogledov

KPK sprejel sklep o nadaljevanju preiskave zoper Goloba

Robert Golob Profimedia
Sumi kršitve integritete.

Senat Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) je na sredini dopisni seji sprejel sklep, da se nadaljuje postopek preiskave, ki jo zaradi sumov kršitve integritete v povezavi s prijavo o domnevnem nedovoljenem izvajanju pritiskov na nekdanjo notranjo ministrico Tatjano Bobnar vodi zoper premierja Roberta Goloba, so danes sporočili s KPK.

"Prenehali so namreč vsi razlogi, zaradi katerih je morala KPK začasno prekiniti postopek, saj obravnavani osebi zaradi zadržkov Specializiranega državnega tožilstva (SDT) ni mogla zagotoviti celovitega vpogleda v spis in s tem vseh procesnih pravic," so pojasnili.

Razlogi za prekinitev postopka

SDT je namreč 10. julija z dopisom obvestilo KPK, da so prenehali razlogi, zaradi katerih bi aktivnosti komisije lahko škodovale interesom predkazenskega postopka. Z nastopom mandata nove namestnice predsednika KPK Tine Divjak 1. avgusta pa je postal brezpredmeten tudi drugi razlog, zaradi katerega komisija ni mogla nadaljevati postopka preiskave. Pooblaščenec predsednika vlade je namreč zahteval izločitev nekdanjega namestnika predsednika KPK Simona Savskega, ki pa mu je 31. julija prenehal mandat.

Ker je Golobov pooblaščenec na sodišču izpodbijal zavrnitev zahteve za izločitev, je bil namreč senat KPK nesklepčen, saj se je iz obravnave zadeve že ob prejemu prijave izločil predsednik komisije Robert Šumi. Z novo namestnico predsednika KPK je senat znova sklepčen, so dodali v sporočilu za javnost.

Golob lahko pregleda spis

Senat KPK v sestavi obeh namestnikov predsednika Davida Lapornika in Tine Divjak je tako na sredini seji soglasno sprejel sklep o nadaljevanju postopka preiskave. Hkrati je sprejel sklep, da se Golobu omogoči vpogled v spis, torej v dokumentacijo, ki jo KPK vodi v tej zadevi. Oba sklepa in dokumentacijo je komisija z elektronskim vročanjem že posredovala premierjevemu pooblaščencu, zaradi interesa javnosti pa je o tem seznanila tudi javnost.

V nadaljevanju bo KPK z Golobom in vabljenimi pričami izvedla razgovore, po potrebi pridobila dodatno dokumentacijo ter izvedla druga dejanja, na podlagi česar bo lahko potrdila ali ovrgla sume kršitve integritete in s tem zaključila postopek, so še sporočili s KPK.

Golob odločitve ne komentira

Golobov zastopnik, odvetnik Stojan Zdolšek danes za STA ni bil dosegljiv, prav tako sklepa senata KPK ne komentirajo v kabinetu predsednika vlade. Vodja poslancev Svobode Borut Sajovic pa je po današnjih koalicijskih usklajevanjih dejal, da je predsednik vlade zadeve, povezane s preiskavo sumov kršitve integritete, že pojasnil in povedal, da bo v samem postopku sodeloval. "Jaz mu v celoti zaupam in verjamem," je odgovor na vprašanje, kaj za delo vlade in koalicije pomeni sprejet sklep KPK, sklenil Sajovic.

Vlada Slovenija Golob še vedno brez ministra, trese se stolček ministrici Robert Golob Slovenija Slovenija Romska problematika: Na sestanek tudi Golob Robert Golob Slovenija Golob: Praznujemo pogum, odpor proti potujčenju ter negovanje kulture in identitete Robert Golob Slovenija Bodo policisti Golobu pokvarili dopust? Zahtevajo takojšnji …

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • atamama 23:00 22.avgust 2024.

    Zanima me ob tem kako in kje se sedaj nahajajo ovadbe proti Bobnarjevi. Izkazalo se je, da je povedala neresnico. Ob tem dejstvu, da je sprejeta potem v kabinet predsednice in glede na potek in konec vohunske afere dobi človek ...prikaži več vtis, da nekatere punce niso ravno bile v smeri preiskave, prej proti, ob predpostavki da mediji ne lažejo (levi in desni)....

  • Ender3 20:39 22.avgust 2024.

    Iz tega ne bo nič..Izguba časa in denarja s pred pogojem, da za vse veljajo enaki vatli..Vrana vrani ne izkljuva oči in tudi politiki to ne bo uspelo..

  • Avatar NickMason
    NickMason 20:01 22.avgust 2024.

    preden kdorkoli kandidira,ga definitivno preverit ,ne potem,itak ,če ne bo dokazal imetja se ne bo nič zgodilo ,do konca mandata bo bil in še naprej spet kandidiral.Ko bodo začeli kaznovati tako kot se spodobi,se bo stanje začelo izboljševati v Sloveniji,JJ ...prikaži več ni še niš opravičil od kod mu toliko imetja ,pa še vedno dela kot da se ni nič zgodilo