Slovenija
1493 ogledov

Raztrgali vladni predlog: Odvrača se slovenske talente!

Marko Lotrič Saša Despot
Upravni odbor Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije je kritičen do davčnih sprememb, ki jih bo v petek na dopisni seji potrjevala vlada.

Na nedavni seji Upravnega odbora Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (UO OZS) so obrtniki in podjetniki opozorili, da "bomo z novimi davčnimi obremenitvami le še poslabšali gospodarsko sliko". Glede napovedane razbremenitve ozke skupine delavcev, ki so mlajši od 40 let in delajo v tujini, pa člani UO OZS menijo, da gre za čisto diskriminacijo, saj bi podobno olajšavo pričakovali tudi za slovenske zaposlene.

V paketu davčnih sprememb je namreč tudi ukrep, po katerem bi vlada tujim državljanom, mlajšim od 40 let, omogočila davčne olajšave, slovenskim pa ne. Po mnenju predsednika OOZ Logatec Bogdana Oblaka gre za diskriminacijo slovenskih državljanov. "Vlada nam je obljubila, da nas bo upoštevala, a tega ne počne, kar ji je treba jasno povedati," je še dodal Oblak.

Na OZS so kritični tudi glede sprememb pri normiranih samozaposlenih (s.p.-jih). OZS je na vlado sicer naslovila zahtevo, da bi se meja za vstop v sistem DDV zvišala na 85.000 evrov (vlada je vztrajala pri 60.000 evrih), sistem normirancev pa naj se ohrani, takšen kot je. OZS je večkrat poudarila, da se sistem normirancev prepogosto spreminja (zadnja sprememba je bila 1. 1. 2023), s čimer se ogroža pravno varnost davčnih zavezancev. Vlada jih ni uslišala, za polne normirane s.p.-je bo meja 60.000 evrov, za popoldanske normirane pa 30.000 evrov, več o tem pa tukaj

Lotrič: Odvrača se slovenske talente

Indeks ekonomske svobode kaže na nadaljnji padec Slovenije, smo na 44. mestu, pa je v razpravi poudaril predsednik državnega sveta Republike Slovenije Marko Lotrič. "Od daleč nas tuji analitiki ocenjujejo, da ta svoboda pada. Pri tem je največji problem obremenjevanje plač, predvsem za visoko kvalificirana delovna mesta, tam so plače še bolj obremenjene. Odvrača se slovenske talente, kar je po moje napačna pot. Ne vem, kaj bi o tem povedalo ustavno sodišče, saj gre za neenakost pred zakonom. Podjetja se že selijo v tujino, posledično dobimo manj prilivov v državno blagajno," je med drugim opozoril Lotrič, ki meni, da trenutna vlada ni naklonjena gospodarstvu in da do danes ni bila sposobna izpeljati niti ene resne reforme.

Lotrič še meni, da za ohlajanje pri nas ni krivo zgolj ohlajanje nemškega gospodarstva, temveč je razlog za ohlajanje pri nas zgrešena gospodarska politika. V obrti in podjetništvu se že čuti upadanje naročil, zlasti v kovinski panogi, je še poudaril Lotrič, ki je kot predsednik OOZ Škofja Loka v tesnem stiku s tamkajšnjimi obrtniki in podjetniki. Nekatera podjetja se tako že soočajo s pomanjkanjem dela za svoje zaposlene.

Simčič: Potrebna je celovita davčna reforma

Do napovedanih davčnih sprememb je bil kritičen tudi podpredsednik OZS Zoran Simčič, ki meni, da potrebujemo celovito davčno reformo. Tudi državni svetnik Aleš Pulko se je strinjal, da bodo rezultati tega, kar se zdaj sprejema, vidni čez nekaj let. "Sedanje politične odločitve destabilizirajo slovensko gospodarstvo. Ne ohlaja se zgolj nemško gospodarstvo, ohlajajo se tudi drugi trgi, na katerih poslujemo," je še opozoril Pulko.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • atamama 12:41 29.avgust 2024.

    Ubogi funkcionarji OZS, res si mi smilijo, posebno tisti, ki so vplačevali minimalno ZPIZ-u in maksimalno v svoj cehovski sklad. Če bere ta gospod iz Logatca, dajte mi povedat koliko je obrtnikov vplačevalo več kot minimum z obračunom plače v ...prikaži več vašem ''pašaluku''? Paa naj vam povem podatek malo izpred Covida, 7%. In kaj menite? Glup je plačevati davke, kajne? In pametno obrati državo, tako?

  • Grunf 12:35 29.avgust 2024.

    S slovenskimi talenti razumejo naši obrtniki predvsem tiste, ki jim polnijo njihove žepe. Poleg talentiranih strank, ki jih neusmiljeno odirajo kot mačke.

  • Avatar luckyss1
    luckyss1 11:30 29.avgust 2024.

    Obrtna zbornica vedno jamra, ko se s katerekoli vlade predlaga kaj koristnega za državljane..Vse zaradi strahu, da bi to upočasnilo rast...jaht..Banda lopovska..