Slovenija
28 ogledov

Lepota Sončeve krone

Sončeva krona (Foto: Miroslav Druckmuller) Žurnal24 main
Znanstveniku je uspelo med popolnim sončnim mrkom ob pomoči računalnika v fotografski objektiv ujeti redko videno Sončevo krono.

Profesor Miroslav Druckmuller z univerze v češkem Brnu je lanskega julija  na Papui Novi Gvineji fotografiral popolni sončni mrk, ki je trajal slabih šest minut.

Ob pomoči računalniškega programa, ki ga je sam razvijal več let, mu je uspelo vse posnetke, ki so bili plod skrbnih priprav, spraviti v enega samega. Rezultat je osupljivo podroben vpogled v skrivnostno Sončevo krono, ki obdaja zunanji del zvezdine atmosfere, a je zaradi močne svetlobe sonca vidna le ob mrkih. Zaradi kontrasta med senco lune in svetlobo Sonca pa je s prostim očesom tudi med mrkom korono nemogoče videti, zato so potrebni programi za natančno sestavljanje fotografij v eno.

Korona je sestavljena iz plazemskega plina in se razteza več kot milijon kilometrov nad Soncem, vseeno pa je v njej temperatura kar dva milijona stopinj oziroma kar za 200-krat več od površja.

Znanstveniki si tega ne znajo razložiti, menijo pa, da razlog tiči v kombinaciji močnega magnetnega polja zvezde in pritiska Sončevih valov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.