Slovenija
5746 ogledov

Maketa drugega tira: Zaradi banalne napake plačali 73 tisoč evrov preveč

Maketa drugega tira Ministrstvo za infrastrukturo
Maketa drugega tira, ki jo je prejšnji teden v Kopru odprl premier Miro Cerar, bi bila lahko za več kot polovico cenejša, če bi direkcija za infrastrukturo izbrala drugega ponudnika. Zaradi zapleta direktor direkcije ne namerava odstopiti.

"Očitno je prišlo do napake," je danes priznal direktor direkcije za infrastrukturo Damir Topolko, ki je podpisal sklep o oddaji javnega naročila za preplačano maketo drugega tira. Direkcija za infrastrukturo je namreč na razpisu, kjer je bilo merilo ekonomsko najugodnejša cena, ponudbe pa so bile točkovane, izbralo podjetje Art Rebel 9, ki je oddalo enkrat višjo ceno od neizbranega podjetja RPS.

Direkcija je tako izbrala podjetje, ki je zaračunalo 133.000 evrov, čeprav je bila druga ponudba za 73.000 evrov cenejša.

Kdo je storil napako in kdo bo odgovarjal?

"Komisija je uporabila excelovo predlogo, ki se uporablja za vrednotenje ponudb, a v tej predlogi niso bile ustrezno korigirane formule. Posledično je prišlo do napake," je danes ugotovitve štiričlanske komisije infrastrukturnega ministrstva, ki je preverila naročilo, pojasnil Topolko in potrdil, da bi morali ob upoštevanju lastne formule izbrati cenejše podjetje, saj naj bi cena pri izboru predstavljala polovico točk, drugo polovico pa kakovost makete.

Čeprav je nad javnim naročilom bdela tričlanska komisija, naknadno pa sta izbiro pregledali še dve osebi iz službe za javna naročila in na koncu podpisal še direktor Damir Topolko, napake niso zaznali. "Gre za relativno enostaven izračun, ki pa na prvi pogled ni viden, če ne pogledamo ozadja," je navedel direktor, ki zaradi napake ne bo odstopil: "Jaz imam v postopku ljudi, ki jim moram zaupati, sicer si ne predstavljam, da bi vso vsebino 20 tisoč dokumentov, na katerih je moj podpis, pripravil sam."

Po interni reviziji, ki jo je odredil minister za infrastrukturo Peter Gašperšič, bodo sicer zamenjali skrbnika pogodbe, v nadaljevanju pa naj bi preučili tudi odgovornost vseh udeleženih.

Zaradi napake evropska sredstva odpadejo

Zaradi očitne napake pogodba ne bo sofinancirana z evropskih sredstev, a Topolko pojasnjuje, da jih bodo lahko porabili za druge projekte. Pogodba z izbranim pobudnikom je bila sicer že realizirana v delu izvedbe, ni pa še bila plačana, je še dejal direktor direkcije za infrastrukturo. Pri tem je še enkrat ponovil, da na direkciji preučujejo pravne posledice, ki so s tem nastale.

Poleg napake pri izračunu je ponoven pregled naročila sicer pokazal, da maketa RPS morda sploh ne ustreza zahtevanemu naročilu, saj cenejša maketa ne bi bila interaktivna, ampak papirnata. "Dejansko bi se lahko to smatralo za napačen pristop komisije," odgovarja direktor, ki pa ne pričakuje, pa da bi jih odškodninsko tožilo neizbrano podjetje RPS, ki se na odločitev kljub očitni napaki ob izboru ni pritožilo.

Pri izdelavi makete na koncu sodelovali obe podjetji

Izbrani ponudnik podjetje ART Rebel 9 je po poročanju TV Slovenija na koncu, da bo absurd še večji, za svojega podizvajalca izbral cenejšega in neizbranega ponudnika, podjetje RSP. Direktor izbranega ponudnika Matjaž Požlep je ob tem zavrnil, da so se za posel dogovorili že vnaprej.

In zakaj je ta maketa sploh potrebna? "Sama Evropska komisija je naredila analizo evropskih projektov in ugotovila, da kjer so projekti tudi vizualno podprti, je zagotovoljena večja sprejemljivost v širši javnosti," je dan pred odprtjem makete v Kopru pojasnjeval državni sekretar in vodja projekta drugega tira Jure Leben. Po začetku gradnje projekta naj bi model, ki nudi vpogled v teren, preko katerega poteka trasa drugega tira, našla svoje mesto v informacijskem centru.

Komentarjev 49
Sorodne novice