Slovenija
499 ogledov

Marko Godina – pionir svetovne mikrokirurgije

Lopovi so ukradli bakrene cevi, ki so s kisikom oskrbovale pljučni oddelek srbsk Žurnal24 main
Marko Godina, eden izmed najboljših kirurgov pri nas in na svetu, velja za pionirja mikrokirurgije v svetovnem merilu. Med drugim je tudi patentiral mikrokirurško iglo z rezilom, veliko dva milimetra.

Godina, ki je februarja leta 1986 umrl v prometni nesreči, je s svojimi inovacijami veliko pripomogel k razvoju plastične kirurgije in mikrokirurgije. Med drugim je tako dosegel prosti prenos tkiv na okončine z eno samo ohranjeno žilo in takojšnjo mobilizacijo po remplantaciji.

Na številnih uspešno operiranih bolnikih pa je, kot piše v prispevku Plastična kirurgija: Preteklost, sedanjost, prihodnost (Zdravniški vestnik 2009; 78: 45-52), uspel dokazati, da zgodnje (znotraj 72 ur) pokrivanje in mikrokirurška oskrba travmatskih vrzeli (predvsem udov) s prostimi režnji daje boljše rezultate in najmanj zapletov, predvsem kar se tiče okužb mehkih tkiv in kosti (osteitis).

"Najverjetneje je bil tudi prvi na svetu, ki je prenesel prosti reženj latissimus dorsi (široka hrbtna mišica, op. a.)," še piše.

Svetovno znani kirurg je tako zdravil več kot 500 bolnikov z zapletenimi poškodbami okončin, v ljubljanskem kliničnem centru pa je usposobil ekipo zdravnikov, ki je zaradi uspešnih operacij odtrganih okončin postala svetovno znana.

Godina je patentiral tudi mikrokirurško iglo z rezilom, veliko dva milimetra. Ustanovil je tudi Evropski tečaj kirurgije roke in kot predavatelj gostoval na najbolj znanih svetovnih univerzah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.