Slovenija
15 ogledov

Mobilniki kradejo spanec

V ne tako oddaljeni prihodnosti bo mogoče govoriti v tujem jeziku, čeprav se ga Žurnal24 main
Uporaba mobilnika tik preden greste v posteljo vas lahko stane mirnega spanca, ugotavlja raziskava.

Študijo sta izvedli Karolinska intitute iz Švedske in Wayne State University iz ZDA, finančno pa so jo podprli izdelovalci mobilnih napravic.

Znanstveniki so vzeli pod drobnogled 35 moških in 36 žensk med 18 in 45 letom starosti. Nekatere med njimi so izpostavili sevanju, podobnemu tistemu, ki ga oddajajo mobilniki. Drugim je bilo s sevanjem prizanešeno, čeprav so bili postavljeni v isto okolje. Tisti, ki so bili podvrženi radiaciji z 884 MHz, so nato potrebovali precej dlje, da so vstopili v prvo od globokih nivojev spanja, v najglobljem stadiju pa so ostali manj časa. Posledično to pomeni, da so se ti ljudje precej slabše naspali in bili zato slabše pripravljeni na dnevne napore.

Na podlagi rezultatov so avtorji študije prišli do zaključka, da je uporaba mobilnika povezana z določenimi spremembami v delu možganov, ki je odgovoren za aktivacijo in koordinacijo sistema za stres. Druga razlaga pa je, da radiacija prekine izdelavo hormona melatonin, ki kontrolira notranji ritem telesa.

Kakorkoli, raziskava dokazuje, da je v primeru, ko morate zvečer napraviti še kakšen telefonski klic, bolje poseči po stacionarnem telefonu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.