Slovenija
4581 ogledov

Poklukar: Pojavile so se nove grožnje, tako bo ukrepala vlada

slovensko-hrvaška meja Epa
Tudi čez poletje pričakujte nadzor na meji s Hrvaško.

Vlada je danes sklenila, da bo ponovno uvedla nadzor na notranjih mejah Slovenije s Hrvaško in Madžarsko. Začasni ponovni nadzor na notranjih mejah Slovenije s Hrvaško in Madžarsko je uveden za obdobje šestih mesecev - do 21. decembra 2024.

Slovenija je sicer nadzor na meji s Hrvaško in Madžarsko uvedla oktobra lani, takrat je nadzor na meji s Slovenijo uvedla tudi Italija. Vzrok je bil poslabšanje varnostnih razmer na Bližnjem vzhodu in povečana nevarnost terorizma.

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je na današnji novinarski konferenci dejal, da bo začasni nadzor potekal na enak način kot doslej in zatrdil, da ne bo negativno vplival na prebivalce, na potnike ali na gospodarstvo.

Kakšen pa je razlog za podaljšanje nadzora? "V zadnjem času so se pojavile nove grožnje, ki imajo lahko resen učinek. Te grožnje izhajajo predvsem iz konflikta na Bližnjem vzhodu," je dejal in izpostavil zaostrovanje odnosov med Izraelom in Iranom.

Pojavila so se tudi nova tveganja, povezana z vojno v Ukrajini, poleg tega je bila Slovenija v zadnjem času tarča kibernetskih napadov, je nadaljeval Poklukar.

Varnostno tveganja po njegovih besedah predstavljajo tudi migracijski tokovi, zato je nadzor na meji "izrednega pomena za varnost Slovenije in schengna" - zaradi odkrivanja migracij, pa tudi za razbitje združb za tihotapljenje ljudi.

Bi pa lahko nadzor na notranji meji lažje odpravili, če bi vzpostavili mešane patrulje, o čemer so ministri evropskih držav govorili tudi na sestanku v Italiji. Poklukar je zatrdil, da je Slovenija na to že pripravljena.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 9
  • dare326 19:53 19.junij 2024.

    Migranti se sprehajajo po Sloveniji. Sicer jih ne prevaža policija in so v tranzitu. V Lj. na Viču pri Dolgem mostu gledam migranta afganija ob biciklu iz azilnega doma, ki ne more verjeti, kako pakiji z nahrbtniki in GPS korakajo ...prikaži več proti železniški postaji Vič in jih nihče na ustavi, on pa v azilni dom. Dvojni vaflji.

  • Pierre 14:49 19.junij 2024.

    Benti se spet ukvarjamo s Hrvaško.

  • Ender3 14:27 19.junij 2024.

    Naš kuhar trdi, da do večjih zastojev ne bo prihajalo..Nekaj minut več, pa bo. Božinovič, bog se ga usmili pa bi najraje videl, da meje z Lipo njihovo spoloh ne bi bilo. Prosto od Piranskega zaliva navzdol do Črne gore..