Slovenija
17726 ogledov

Nad nami še drugi nevihtni sistem, to lahko pričakujete

Radarska slika padavin Arso
Glavnina padavin se danes pričakuje na jugu države.

Dežurni meteorolog na Agenciji RS za okolje Jure Cedilnik je zjutraj za Val 202 pojasnil, da sta se blizu Slovenije oblikovala dva padavinska sistema. Tega, ki je nevšečnosti povzročal ponoči, ni več nad našimi kraji. "Marsikje je padlo kar nekaj dežja, hudourniške reke so narasle, ampak po doslej zbranih podatkih poplav večjega obsega ni bilo," je pojasnil Cedilnik.

Drugi padavinski sistem se trenutno iznad Primorske pomika proti osrednji Sloveniji in bo potoval po južni polovici države. Kako se gibljejo padavine, lahko spremljate na radarski sliki padavin.

Kot je izpostavil Cedilnik, se bodo padavine v naslednjih urah in tekom dneva še vedno pojavljale, najbolj verjetno v južnem delu Slovenije, možne pa so tudi drugod. "Nikjer pa ne pričakujemo kakšnih močnih padavin, ki bi povzročale težave," je dodal.

Ppadavinsko območje je bilo sredi dopoldneva nad Primorsko in Notranjsko, padavine se počasi pomikajo proti osrednji Sloveniji. "Ni pričakovati, da bi bilo to podobno burno kot včeraj, ampak bo manj intenzivno. Bodo pa vendarle to padavine, ki bodo zajele večji del Slovenije in potem nekje do večera oziroma do poznega popoldneva ponehale," je izpostavil.

Oranžno opozorilo, ki je bilo še včeraj v veljavi danes do treh popoldan, ni več v veljavi, po zadnjih spremembah je prenehalo ob šestih zjutraj, zdaj je v veljavi rumeno opozorilo.

 | Avtor: Arso Arso

Največ padavin je ponoči padlo na območju Karavank, denimo v Jelendolu, osrednje Slovenije in v Posavju, je za STA povedal dežurni prognostik na Agenciji RS za okolje Jure Cedilnik. Po njegovih besedah se padavine po državi trenutno še pojavljajo, v naslednjih urah pa bodo postopoma ponehale. V nedeljo pričakujejo bolj suho vreme.

 | Avtor: Arso Arso

Po podatkih agencije so samodejne postaje največ dežja izmerile v Krškem, kjer je padlo 112 litrov padavin na kvadratni meter, in v Jelendolu, kjer je padlo 105 litrov na kvadratni meter.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Toma 11:46 20.julij 2024.

    Pri nas tako lepo in milo prši rahel dežek kot nisem videl že desetlrtja!

  • Avatar Garancija
    Garancija 10:21 20.julij 2024.

    Oranžno opozorilo,suše ne bo