Slovenija
19566 ogledov

Napovedala projekt, ki bo reševal življenja, zdaj pa šok že na prvi stopnički

Emilija Stojmenova Duh Danijel Kovačič Grmek/UKOM
Na prvi rok razpisa za vzpostavitev sistema alarmiranja, veliki projekt ministrstva za digitalno preobrazbo, ki ga vodi Emilija Stojmenova Duh, ni prispela nobena vloga.

Na prvi rok javnega razpisa za financiranje vzpostavitve, vzdrževanja in upravljanja sistema javnega obveščanja in alarmiranja s posredovanjem opozorilnih obvestil na mobilne telefone (v primeru nevarnosti poplavah in drugih naravnih nesreč) ni prispela nobena vloga, so objavili na spletni strani ministrstva za digitalno preobrazbo. Drugi rok za oddajo vlog je 22. julij do 12. ure. Ministrstvo sicer želi sistem javnega obveščanja in alarmiranja vzpostaviti do konca marca 2026.

Sredstva bodo namenili za vzpostavitev, vzdrževanje in upravljanje sistema množičnega javnega obveščanja in alarmiranja s posredovanjem opozorilnih obvestil na mobilne telefone, kot je obveščanje v primeru naravnih in drugih nesreč ter alarmiranje v primeru neposredne nevarnosti.

Sistem bo med drugim omogočal obveščanje in alarmiranje tudi za gluhe in naglušne. Za končnega uporabnika mobilnih storitev bo javno obveščanje in alarmiranje s posredovanjem opozorilnih obvestil uprave za zaščito in reševanje brezplačno.

Javni razpis sodi v okvir programa evropske kohezijske politike, vrednost celotnega razpisa pa je 3.499.999 evrov. Toda razpisna dokumentacija kaže še na stroški vzdrževanja in upravljanja sistema, za katere ima ministrstvo predvidenih 1,7 milijona evrov. Gre torej za projekt v skupni vrednosti 5,2 milijona evrov v skupnem obdobju petih let.

Spomnimo: ob naznanitvi vzpostavitve projekta, ki da bo reševal življenja, je pred kamero na novinarski konferenci decembra lani ponosno stopila ministrica Emilija Stojmenova Duh

"Zakon o elektronskih komunikacijah je izvajalcem javno dostopnih mobilnih komunikacijskih storitev naložil obveznost vzpostavitve in zagotavljanja sistema javnega obveščanja in alarmiranja prek mobilnih telefonov, v primeru aktualnih ali bližajočih se naravnih ter drugih nesreč. Nujnost tovrstnega obveščanja za zavarovanje premoženja in reševanja človeških življenj se je pokazala tudi v primeru nedavnih poplav in zemeljskih plazov, s katerimi se je Slovenija soočala v letošnjem letu," je tedaj pojasnila ministrica.

Več o tem si sicer lahko preberete tukaj.

O sistemu celičnega oddajanja, ki ga nekatere druge države Unije uspešno uporabljajo že vrsto let, smo sicer že pisali. Več o tem tukaj.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 48
  • AnGus 09:08 20.junij 2024.

    Ta ženska se zna samo na široko smejati, ličiti in oblačiti.

  • Avatar lopov
    lopov 08:37 20.junij 2024.

    Kako je ta ženska omejena z logičnim razmišljanjem... Pribita ko aksa... ne ve slovenski, ne ve razmišljat, ne ve računat... ne ve najbol preproste otroške zadeve rešit... kdo ji je sploh dal izobrazbo ona za 1 razred da se osnov nauči

  • Avatar Garancija
    Garancija 06:14 20.junij 2024.

    Mladina počasi leze v parlament,tako da bo otroški vrtec popoln