Slovenija
59303 ogledov

Nekdo v Sloveniji ima za 785 hiš nepremičnin

Prenova in razširitev hiše iz 60. let
1/4
Žurnal24 main
Rekorder je lani plačal 157 tisoč evrov nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča.

"Ne vem, zakaj pošljejo dve položnici, eno je treba plačati šele oktobra, na to vedno pozabim, potem moram pa računati še, koliko zamudnih obresti moram plačati," nam je potarnala bralka, ki je pred kratkim dobila odločbo za plačilo nadomestila za uporabo stavbnih zemljišč (NUSZ), v njej pa dva plačilna naloga.

Naša bralka pa ni edina, ki pozabi, saj finančna uprava zaradi druge in tretje položnice za NUSZ izda dvakrat več opominov kot za plačilo prvega obroka. "Na primeru obveznosti iz naslova NUSZ za Mestno občino Ljubljana na podlagi podatkov o izdanih opominih izhaja, da je bilo v zadnjih dveh letih za drugi/tretji obrok obveznosti iz naslova NUSZ izdanih dvakrat več opominov kot za plačilo prvega obroka obveznosti iz naslova NUSZ," so pojasnili na Fursu.

Več položnic je zapisanih v zakon

Položnice za NUSZ za občine pošilja finančna uprava, da je plačilo v več obrokih pa določa zakon. "Zakon o davčnem postopku (ZDavP-2) v 405. členu določa, da se NUSZ plačuje za leto vnaprej in sicer v obrokih, razen če občinski odlok ne določa drugače. V 387. členu ZDavP-2 je določeno, da davčni zavezanec plača davek v dveh obrokih, če višina davka ne presega 200 evrov oziroma v štirih obrokih, če višina davka presega 200 evrov," so nam pojasnili na finančni upravi.

Po zakonu mora Furs na podlagi podatkov občine odločbe izdati do 31. marca za tekoče leto oziroma v treh mesecih po prejemu podatkov, ki mu jih posreduje občina. "Odmera NUSZ tako poteka skozi celo odmerno leto, odvisno od tega, kdaj občina posreduje podatke na Furs," pojasnjujejo.

vila | Avtor: Profimedia Profimedia

Eden največjih logističnih zalogajev za Furs

Gre za enega največjih logističnih zalogajev finančne uprave poleg izdaje informativnih izračunov dohodnine. Lani so namreč izdali kar 896.167 odločb o odmeri NUSZ. Odmera NUSZ za leto 2024 pa še poteka.

Ogromna logistika pa so tudi pritožbe na odmero NUSZ. "V letu 2023 je Finančna uprava RS prejela 15.987 pritožb. Največ pritožb je prejetih v zadevah odmere NUSZ, in sicer 7.840," so nam povedali. Za primerjavo: "Pritožb zoper odločbe o odmeri dohodnine od obresti na denarne depozite ter odločbe o odmeri dohodnine od drugih obresti za leto 2022, ki so bile izdane v letu 2023, je bilo 16."

Res je bilo več ugovorov na izdan informativni izračun, a "ugovora zoper informativni izračun dohodnine  ne moremo izenačiti s pritožbo zoper odločbo," poudarjajo na finančni upravi. V ugovorih so davčni zavezanci pogosto naknadno uveljavljali zakonsko določene olajšave oziroma ugodnosti, ki jih lahko uveljavljajo  tudi še v ugovoru zoper informativni izračun dohodnine, kar pomeni, da informativni izračun dohodnine ni bil nepravilen.

Lani je bilo izdanih 1.548.859 informativnih izračunov dohodnine za leto 2022, ugovor je vložilo 33.491 zavezancev, kar je 2,16 odstotka. Skoraj dve tretjini ugovorov je bilo zaradi uveljavljanje posebne olajšave za vzdrževane družinske člane (21.115 ugovorov), zaradi naknadnega napovedovanje tujega dohodka in/ali uveljavljanja stroškov dela in odbitka davka, plačanega v tujini je bilo vloženih 6.389 ugovorov, skupaj je bilo zaradi teh dveh razlogov vloženih kar 82 odstotkov ugovorov.

Rekorder plačal 157 tisoč evrov NUSZ

Najvišji znesek NUSZ za leto 2023 znaša 157.023,40 evra za davčnega zavezanca fizično osebo in 6.826.440,79 evra za davčnega zavezanca pravno osebo, so nam povedali na finančni upravi. Če predpostavimo, da je NUSZ za eno hišo dvesto evrov, bi morala imeti fizična oseba, ki je plačala rekorden znesek NUSZ, v lasti 785 hiš. Vsaka občina ima sicer pravico, da sama določi višino NUSZ za posamezno vrsto nepremičnin. 

"Za razumevanje te statistike dodatno pojasnjujemo, da lahko posamezna oseba prejme letno več odločb o odmeri NUSZ, saj se odločbe izdajajo za območje posameznih občin. Če ima na primer davčni zavezanec v neposredni uporabi nepremičnine v Ljubljani, Celju in Kopru, bo prejel torej tri odmerne odločbe. Najnižji in najvišji znesek NUSZ tako predstavlja seštevek obveznosti iz vseh odmernih odločb davčnemu zavezancu v odmernem letu," so še pojasnili na finančni upravi. Najnižji znesek NUSZ je bil pet evrov in en cent, saj se za manj kot pet evrov skladno z zakonom odločba ne izda.

vila | Avtor: Profimedia Profimedia

Plačate lahko tudi pred rokom

Vse, ki se jim pogosto zgodi, da pozabijo na plačilo druge položnice, na finančni upravi opozarjajo, da roki za plačilo, ki so določeni na odločbi za plačilo NUSZ, predstavljajo rok za prostovoljno izpolnitev obveznosti oziroma rok, do katerega davčni organ ne začne s postopki izterjave. "Zavezanci tako lahko obveznosti iz naslova NUSZ, ki imajo različne datume zapadlosti, plačajo kadarkoli pred iztekom roka za plačilo (tudi več obrokov skupaj), kar se v praksi tudi dogaja," svetujejo na finančni upravi.

"V mobilni aplikaciji eDavki je na voljo funkcionalnost Obvestila preko katere je zavezanec opozorjen na izteka roka za plačilo. Prav tako pa spletne in mobilne banke omogočajo vnos plačilnih nalogov, ki bodo izvršeni glede na datume, ki jih določi plačnik," so še dodali.

janez.zalaznik@styria-media.si

Komentarjev 38
  • Nevica 05:35 22.junij 2024.

    Večina ljudi bi celoten znesek naenkrat veliko težje plačala. Če bo golob še dolgo na oblasti, bo položnic šest in bistveno višji zneski.

  • jakec1575 15:45 21.junij 2024.

    ta nekdo je zagotovo lobist in dosega to, da mladi v tej drzavi nimajo prihodnosti. vecina parcel za socialno gradnjo ni vec na voljo. torej z gradnjo ne moremo urediti slovenskega problema. jajc v tej drzavi ni, ki bi premogla ...prikaži več jajca tina ko je obnacvljal razsuto dkupno drzavo po 2 svetovni vojni.

  • kapibara1 15:39 21.junij 2024.

    Plačilo 2 položnic za stavbno zemljišče nalepim v mesec na stenske koledarju in ko pride na vrsto plačam..