Slovenija
25 ogledov

Nevarne ''puzzle-preproge''

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Belgija prepovedala prodajo vseh t. i. puzzle preprog. Vsebujejo rakotvorni formamid, ki dokazano draži kožo. Zveza potrošnikov: letos se temu izdelku odpovejte.

Prepoved prodaje
Mnogim staršem dobro znane puzzle preproge za prekrivanje tal in mehkejšo talno podlago so nevarne. Belgija je zaradi nevarnega formamida prepovedala prodajo vseh tovrstnih preprog, ki jih pogosto uporabljajo v vrtcih ali pri telovadbi z otroki.

Rakotvorni formamid
Formamid je kemikalija, ki jo uporabljajo pri proizvodnem procesu za mehčanje pene, iz katere so izdelane takšne preproge. Ostanki kemikalij v izdelku ostanejo za vedno, v telo pa se lahko prenesejo skozi kožo ali z dihanjem. Ne le, da je formamid rakotvoren, dokazano tudi draži kožo.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Belgija je prva država, ki je prepovedala prodajo puzzle preprog, za kršitelje pa je predvidena kazen 20 tisoč evrov. V prihodnje bodo lahko na trgu le izdelki, za katere bo proizvajalec dokazal, da vsebujejo le sledi nevarnih kemikalij.

"Zaradi večjega števila odpoklicev tovrstnih izdelkov v različnih državah EU in tudi v Sloveniji ter popolne prepovedi prodaje v Belgiji svetujemo, da se nakupu tovrstnih izdelkov letos odpoveste. Glede na veliko ponudbo drugih igrač na trgu to ne bo težko. In seveda – pri nakupu bodite pozorni na varnostne standarde," pa so zapisali na Zvezi potrošnikov Slovenije.

Trgovci že ukrepajo
Z vprašanjem o morebitnih ukrepih smo se obrnili tudi na Baby Center, kjer so s testi seznanjeni. "Omenjeni izdelek preventivno umikamo iz prodaje. Obenem smo na lastno roko poslali izdelek v testiranje v Zdravstveni zavod Maribor, zahtevali od proizvajalcev, da nam dostavijo njihove natančne teste in prosili TUVRheinland iz Nemčije, ki certificira izdelke za celotno EU, tudi puzzle, ki jih prodajamo v Baby Centru, da nam pošlje svoje mnenje," so nam sporočili. Ko bodo znani rezultati testiranja, bodo sprejeli nadaljnje odločitve in o njih obvestili tudi javnost. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.