Slovenija
41905 ogledov

Ni osamljen primer: Furs ji je pošiljal dokumente, ona pa za to sploh ni vedela

denar banka štetje denarja denarnica evri bankkomat Profimedia
Preko eDavkov je želela vročiti le en dokument, nevede se je prijavila na eVročanje. Ker ni potrdila svojega e-naslova, ni prejemala obvestil, pomembni dokumenti pa so se nepregledani kopičili v sistemu eDavki.

Na Finančni upravi (FURS) elektronskemu vročanju dokumentov zavezancem (eVročanje) v zadnjih letih posvečajo zelo veliko pozornost. V eVročanje je prijavljenih že skoraj 300.000 fizičnih oseb, ki dokumente prejemajo izključno v eDavke, delež takšnih zavezancev pa stalno narašča.

Letos je bilo npr. v drugi tranši izdanih 624.279 informativnih izračunov dohodnine (v kateri so vključeni tudi zavezanci, ki uveljavljajo olajšavo za vzdrževane družinske člane), od teh jih je bila kar tretjina eVročenih (torej brez papirja). Letos je bilo 95.000 eVročenih informativnih izračunov dohodnine več kot lani.

"Zaradi eVročanja v eDavke smo na ta način zgolj pri odmeri dohodnine privarčevali kar 180.000 evrov davkoplačevalskega denarja, ker ni tiska in poštnine. Skupaj se trudimo nadaljevati s tem trendom, saj bomo posledično bolj ekološki, varčni, učinkovitejši pri svojem delu, zavezanci pa ne bodo imeli obveznosti s prevzemanjem papirnatih dokumentov, saj jim bodo ti preko eDavkov vročeni neposredno v njihove mobilne telefone in računalnike," so z izkupičkom zadovoljni na Fursu.

Nekateri ne vedo, kaj v resnici pomeni eVročanje

A vseeno se pri poslovanju pojavljajo zapleti. Na nas se je nedavno obrnila bralka z nenavadno izkušnjo z vročanjem dokumentov.

"Pred kratkim je prejel račun za davek na našo nepremičnino na dom prek navadne pošte le partner, sama pa nisem dobila ničesar. Spomnila sem se eDavkov, prek katerih sem vlagala olajšavo za tri otroke in šla na portal. Tam sem se prijavila in videla, da imam dokument tam prek eVročanja, našla sem pa še nekaj pomembnih dokumentov, za katere sploh nisem vedela. Nisem vedela niti, da sem prijavljena na eVročanje," je pojasnila bralka. 

Ko je poklicala na številko za pomoč uporabnikom na Furs, so ji pojasnili, da se je na eVročanje prijavila, ko je oddajala olajšavo za vzdrževane družinske člane.

Dokumenta namreč sploh ni mogoče oddati brez prijave na eVročanje.

Vsi se morajo ob oddaji vloge prijaviti na eVročanje 

A zakaj se mora oseba sploh prijaviti na eVročanje, če želi npr. preko spleta oddati samo olajšavo za vzdrževane družinske člane?

"S prijavo v eVročanje se zagotovi, da bodo zavezanci, ki vlogo oddajo elektronsko, tudi povratne dokumente od Finančne uprave prejemali v elektronski obliki. Na ta način želimo pospešiti in poenostaviti vključevanje zavezancev k elektronskemu poslovanju s Finančno upravo. S tem tudi sledimo ureditvi po Zakonu o upravnem postopku (ZUP), ki določa, da če zavezanec vloži vlogo elektronsko, tudi odgovor dobi v elektronski obliki. Smatramo namreč, da zavezanci, ki vloge oddajo elektronsko, tudi sicer želijo s Finančno upravo obojesmerno poslovati elektronsko, pa morda te funkcionalnosti prej niso poznali," so prepričani na Fursu.

Vendar pa se očitno nekateri uporabniki ob oddaji dokumentov ne zavedajo, kaj e-vročanje v resnici pomeni – torej da pošte na dom sploh ne bodo več prejemali.

Na Fursu pojasnjujejo, da je postopek registracije za zavezanca sicer kar se da poenostavljen, vendar vseeno poteka po določenem protokolu, kjer zavezanca na več korakih opozorijo, kaj pomeni eVročanje in kakšne bodo posledice prijave v eVročanje (da bo na primer prejel dokumente v eDavke namesto po pošti; da bo moral za določene dokumente podpisati eVročilnico itd.).

Ni potrdila svojega e-naslova, zato ni vedela za nove dokumente

Bralko je presenetilo tudi, da ob vročitvi dokumentov v sistem eDavki sploh ni prejela nobenega elektronskega sporočila. Razlog tiči v tem, da ni potrdila elektronskega sporočila, ki so ji ga poslali po prijavi.

"Dokumente so mi enostavno vročali prek eDavkov, jaz bi pa morala redno hoditi gor na portal in gledati, ali sem dobila kaj pomembnega," je povedala.

Če želi zavezanec na vpisan elektronski naslov prejemati informacijo o vročenih dokumentih v eDavke, mora potrditi njegovo veljavnost v svojem poštnem predalu. Če tega zavezanec ne stori, o vročenem dokumentu ne bo obveščen preko elektronske pošte, ampak mora redno vstopati v eDavke in pregledovati prejete dokumente, ker se v nasprotnem primeru lahko zgodi, da zaradi preteka roka nastanejo negativne posledice.

Elektronski opomnik, sledi pošta na dom

Kako na Fursu rešujejo tovrstne zaplete? "Finančna uprava sproti preverja, kateri zavezanci ob prijavi na storitev eVročanje sporočijo svoj elektronski naslov, pozabijo pa ga potrditi (klik na povezavo v potrditvenem sporočilu v elektronskem poštnem predalu). Če zavezanec želi na vpisan elektronski naslov prejemati informacijo o odloženih dokumentih v eDavke, mora namreč potrditi svoj elektronski naslov. Finančna uprava zavezancem, ki so v sistem eVročanja vnesli svoj elektronski naslov, niso pa ga potrdili, pošlje obvestilo, v katerem jih poziva, da potrdijo elektronski naslov za prejemanje informativnih sporočil, povezanih z eVročanjem. Elektronsko sporočilo je poslan iz naslova eDavki.durs@gov.si," pojasnjujejo.

Opozorilo Furs | Avtor: FURS FURS
Tistim zavezancem, ki kljub elektronskemu opozorilu ne potrdijo svojega elektronskega naslova, pošljejo še opozorilo v papirnati obliki po navadni pošti na njegov domači naslov.

Poleg tega zavezanec ob prejemu elektronsko vročenega dokumenta prejme na svoj mobilni telefon potisno sporočilo, če ima naloženo mobilno aplikacijo eDavki.

Z odjavo je treba nekaj minut počakati 

Zatem pa je bralka z nesrečno izkušnjo s Fursom doživela še en hladen tuš. Ugotovila je namreč, da se bo naslednjič, ko bo oddajala vlogo za olajšavo za vzdrževane družinske člane, morala znova prijaviti na eVročanje, če se bo takoj za tem odjavila, pa sistem odjave ne bo sprejel in bo kljub temu prejemala pomembne dokumente le preko eDavkov.

A na Fursu mirijo, da je z odjavo treba počakati le nekaj minut. "Zavezanec se lahko takoj po prijavi v eVročanje odjavi iz eVročanja, če ocenjuje, da mu ta način poslovanja s Finančno upravo ne odgovarja. Odjava je možna takoj, ko je prijava v eVročanje sprocesirana, to pa običajno traja nekaj minut."

nina.sprohar@styria-media.si

Komentarjev 8
  • T_rex 08:56 10.september 2024.

    cela *jeb@* je ta app. & poznam folk k so sli zlo kmau stran od tega nazaj na ta_star nacin k res ni vse za vse ... no jz ostajam & mi je se kr >top_sh!t< oz. 9/10 😎

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 01:59 10.september 2024.

    Vse spletne strani in obrazci naše JU so narejeni tako, da jih en običajen uporabnik težko obvlada.

  • Gandolf 21:27 09.september 2024.

    Urejena aplikacija ne bi smela dopuščati napak kot je neizpolnitev okna z elektronskim naslovom..