Slovenija
506 ogledov

Nov preobrat: Ministrstvo Magnificu dovoli nastopati v Tivoliju

Magnifico mediaspeed
Ministrstvo za naravne vire in prostor je minuli teden izdalo odločbo, s katero je odobrilo izvedbo koncerta glasbenika Magnifica v Tivoliju, so danes za STA sporočili organizatorji koncerta. Ob tem so poudarili, da koncert Magnifica ob njegovi 30-letnici glasbene kariere ostaja na nadomestni lokaciji, v Mladinskem golf centru Stanežiče.

Odločba je bila sprejeta prepozno

Kot so še zapisali, je bila odločba organa druge stopnje, ki je sedaj dovolil izvedbo koncerta v Tivoliju, sprejeta prepozno, tako da bo koncert 31. avgusta, "kot že rečeno, na lokaciji Mladinskega golf centra Stanežiče". "Kar se nas tiče, vsi vabljeni v Stanežiče," je še zapisala ekipa Doma svobode, ki organizira glasbenikov koncert.

Potem ko je zavod za varstvo narave dvakrat izdal negativno mnenje glede organizacije koncerta Magnifica v parku Tivoli, je ministrstvo za naravne vire in prostor v upravnem postopku sedaj odločilo, da koncert v Tivoliju lahko poteka pod strogimi naravovarstvenimi pogoji.

Na pobudo ministra za naravne vire in prostor Jožeta Novaka sta se nato minister in župan Mestne občine Ljubljana (MOL) Zoran Janković dogovorila glede prestavitve lokacije koncerta Magnifica in nadaljnjega urejanja Krajinskega parka Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib.

Priprava strokovnega gradiva o nosilni zmogljivosti parka

Kot so ob tem minuli teden še sporočili z ministrstva, sta se Novak in Janković tudi dogovorila, da bo MOL zavod za varstvo narave zaprosil za pripravo strokovnega predloga izbire načina in obsega omejitve dejavnosti ali rabe, v skladu z 51. členom zakona o ohranjanju narave, ter da bosta predmetni odlok uskladila do konca letošnjega leta.

MOL ter upravljalec krajinskega parka bosta v sodelovanju z omenjenim zavodom in ministrstvom tudi pripravila in sprejela načrt upravljanja Krajinskega parka Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib, v katerem bosta med drugim določila tudi merila in kriterije za izvajanje in omejitev prireditev. Pri tem je ključna priprava strokovnega gradiva o nosilni zmogljivosti parka, tako da se le-ta izdela do konca leta 2024.

park Tivoli | Avtor: Anže Petkovšek Upokojenke v parku Tivoli Anže Petkovšek
Ljubljanski župan je pri tem zagotovil, da do konca leta 2024, ko je predvideno sprejetje načrta upravljanja in uskladitve odloka, množičnih prireditev in dogodkov v Krajinskem parku Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib ne bo. Kot so ob tem danes sporočili iz MOL, je izjema Ljubljanski festival športa, ki že ima predhodno soglasje zavoda za varstvo narave.

MOL ostro nad zavod

Kot so se še navedli na MOL, omenjena odločitev ministrstva pod vprašaj postavlja strokovnost zavoda za varstvo narave, na katero se je sklicevala mestna svetnica ob vložitvi predloga za razpis občinskega referenduma o noveli odloka o Krajinskem parku Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib.

Magnifico je nedavno povedal, da je o koncertu v Tivoliju razmišljal že več let, saj tam preživi večino časa. Zataknilo se je pri pridobivanju soglasja za izvedbo dogodka v Krajinskem parku Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib. Zavod za varstvo narave je namreč prošnjo za izvedbo koncerta zavrnil, ker da bi s tem trajno poškodovali in ogrozili naravne vrednote krajinskega parka.

Izvedbi koncerta so nasprotovali tudi nekateri krajinski arhitekti, biologi, urbanisti, glasbeniki, umetniki ter uporabniki in uporabnice parka Tivoli. Zavod sicer svoje odločitve ni spremenil tudi, ko mu je ministrstvo za naravne vire in prostor po pritožbi organizatorjev naložilo ponovno odločanje o primernosti izvedbe dogodka.

Magnifico je kot možno nadomestno lokacijo omenjal tudi propadajoči Bežigrajski stadion, a so organizatorji minuli teden sporočili, da bo ta v Stanežičah.

Ljubljanski mestni svetniki so v začetku meseca poleg tega sprejeli predlog sprememb in dopolnitev odloka o omenjenem krajinskem parku, ki izvedbo prireditev v njem omejuje na pet lokacij, s čimer so si prislužili predlog za občinski referendum.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 7
  • Nevica 17:49 29.julij 2024.

    Kaj hočemo, pod Golobom je najprej umrla pravna država, takoj za njo pa še strokovna država. Nič ne deluje v korist državljanov....sedaj umirajo že pacienti v dolgih čakalnih vrstah...Magnifico bo že našel svojo travo za pomendrat, ni problema....

  • Nevica 17:46 29.julij 2024.

    Neverjetno v kako skorumpirani državi živimo. Pod Golobom je postala kot divji zahod....Janković itak že dlje časa dela kar hoče....Ministrstva so nam v totalno sramoto. Pa so toliko poljuvali po Janši, noro, noro.....

  • Rim 17:00 29.julij 2024.

    Zakoni veljajo samo za nas običajne ljudi. Za nadraso pa ne. Vsaj vemo kam spada. Ne mi več trobit o njegovi nekakšni ljudskosti.