Slovenija
17 ogledov

Obrambna štafeta že v rokah Erjavca

Minister Erjavec je predsedovanje prevzel s simbolnim prevzemom štafetne palice. Žurnal24 main
Minister za obrambo Karl Erjavec je kot prvi od ministrov slovenske vlade iz rok svojega portugalskega kolega prevzel predsedovanje Svetu Evropske unije na obrambnem področju. Kot poglavidno prioriteto je omenil Kosovo.

Predaja poslov, minister Erjavec je iz rok kolega Nina Severiana Texiere simbolno prejel posebno štafetno palico, je potekalo na Brdu pri Kranju. Slovesnosti ob predaji sta se udeležila tudi državni sekretar na nemškem obrambnem ministrstvu Christian Schmidt, v imenu francoskega obrambnega ministra pa veleposlanica Francije v Sloveniji Chantal de Bourmont.

"Naše prioritete bodo nadaljevanje razvoja evropske te politike, stabilnost in evropska perspektiva za države na Zahodnem Balkanu, nadaljnje razvijanje vojaških in civilnih zmogljivosti EU in zlasti sodelovanje s pomembnimi svetovnimi akterji, kot sta ZN in zveza Nato,"  je ob prevzemu poslov Erjavec znova predstavil prioritete, ki jih jima Slovenija na področju nadaljnjega razvoja evropske varnostne in obrambne politike.

"Na vrhu naše agende prioritet bo prav gotovo Kosovo," je poudaril minister in pojasnil, da je tam situacija zelo občutljiva. Prav od Kosova pa je odvisno, kakšna bo stabilnost Zahodnega Balkana. "Zavzemali se bomo za to, da bodo spoštovane vse odločitve ZN, znotraj EU pa moramo doseči soglasje glede rešitve tega vprašanja," je poudaril.

Med predsedovanjem bo Slovenija glavne aktivnosti na Evropske varnostne in obrambne politike namenila tudi operacijam kriznega odzivanja, razvoju in krepitvi vojaških zmogljivosti ter razvoju Evropske obrambne agencije. Slovenijo čakajo tudi naloge v zvezi s humanitarno misijo EU v Čadu in Srednjeafriški republiki.

"Portugalska delo opravila odlično"
Trio predsedujočih držav, ki ga sestavljajo Nemčija, Portugalska in Slovenija, je že pred koncem leta 2006 pripravil skupni osemnajstmesečni program predsedovanja, Slovenija pa bo svoj del predsedovanja EU za prvo polovico leta 2008 prevzela s 1. januarjem.
Slovenija je zadnja država v trojki, ki bo uresničevala program. Erjavec je prepričan, da bo Slovenija drugi trojki, ki jo sestavljajo Francija, Češka in Švedska, zapustila dobro opravljeno delo. Prav tako kot je to storila Portugalska, ki je po Erjavčevem mnenju odlično opravila svoje delo, ki ga Sloveniji ne bo težko nadaljevati.

Portugalski obrambni minister Texeira je pojasnil, da je bilo v času portugalskega predsedstva veliko pozornosti namenjenega odnosom med EU in zvezo Nato, še precej dela na tem področju pa čaka tudi Slovenijo. Lizbona je poudarek dajala tudi partnerskim odnosom med EU in Afriko. Posebej pa je Texeira izpostavil tudi lizbonsko pogodbo, ki jo bodo voditelji držav članic EU v četrtek podpisali v Lizboni. Ta bo namreč zagotovila reformo institucij EU tudi na področju obrambne in varnostne politike.

Ob pravem času
Svoje izkušnje iz predsedovanja pa je s slovenskim ministrom in obrambnim atašejem Francije, polkovnikom Pierreom Betrandom, ki je kot predstavnik države, ki bo predsedovala za Slovenijo, delil tudi državni sekretar na nemškem obrambnem ministrstvu Christian Schmidt. Osredotočil se je zlasti na pomen lizbonske pogodbe, ki daje okvir za prihodnost EU. Prepričan pa je tudi, da predsedovanje Slovenije, ki pozna razmere na Zahodnem Balkanu prihaja v pravem času, ko je potrebno rešiti vprašanje Kosova za zagotovitev stabilnosti v regiji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.