Slovenija
1725 ogledov

Odvetnik Bobnarjeve prenesel njene besede ob ovadbi zoper Goloba

Tatjana Bobnar Saša Despot predstavitev kandidata za ministra
Zavrača, da gre za politični boj.

Nadaljnji postopek zoper premierja Roberta Goloba je v pristojnosti državnega tožilca in njegovih nadaljnjih odločitev, medijski pritisk na ta postopek pa je nedopusten, je v popoldanski izjavi zapisal odvetnik Luka Švab, ki zastopa Tatjano Bobnar. Zavrnil je očitke, da se gre Bobnar, ki "stoji za svojimi navedbami", politični boj.

Stoji za navedbami

"Ne glede na vse pretekle diskreditacije ad personam o halucinacijah, natolcevanja, podtikanja in laži - tudi danes jih je bilo veliko izrečenih - moja stranka stoji za vsemi svojimi navedbami, ki jih je zelo obširno predstavila pred parlamentarno preiskovalno komisijo kot tudi pred za to pristojnimi državnim organi in tako bo tudi naprej," je v izjavi zapisal Švab.

Spomnil je, da je Bobnar prijavo podala v decembru 2022 na državno tožilstvo, kot to veleva zakon o kazenskem postopku, in na Komisijo za preprečevanje korupcije "zaradi tega, ker je kot pravnica in uradna oseba ocenila, da obstaja sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje, katerega storilec se preganja po uradni dolžnosti".

Ovadba, ki temelji na ugotovitvah policije

Tatjana Bobnar danes ni političarka in govoriti o tem, da z njene strani poteka politični boj, je po besedah Švaba smešno in neprimerno. "Državni organ je podal kazensko ovadbo in gre za akt, ki ni enak prijavi ali ovadbi neke fizične osebe. Kazenska ovadba policije je plod vodenja predkazenskega postopka z zbiranjem obvestil, izjave osumljenega in prič ter zbiranja drugih dokazov," je izpostavil. Gre torej za ovadbo, ki temelji na ugotovitvi policije, da obstaja utemeljen sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje in ima neko težo, je dejal Švab v izjavi za medije.

Odzval se je tudi na Golobove navedbe, da je Bobnar sama iskala kontakt z njim. "Daleč od tega, da bi prosila kogarkoli za karkoli, na srečanja je bila povabljena. Večkrat je bila pozvana, da se včlani v stranko, kar je zavrnila. Prav tako je bila večkrat pozvana, če se jo lahko uvrsti na listo za kandidatko za poslanko, kar je prav tako zavrnila. Moji stranki je bilo ponujeno, če bi želela biti kar podpredsednica stranke in se udeležiti predvolilnega soočenja na Televiziji Slovenija, kar je kot neresno prav tako zavrnila," je zatrdil.

Držala je svojo obljubo o (ne)vstopu v stranko

Na predstavitvi v DZ, preden je postala ministrica, in v prvih intervjujih se je Bobnar zavezala, da ne bo politika nikoli več vstopala v operativne štabe policije in da se bodo v skladu z zakonodajo tako delovnopravno kot s policijskimi pooblastili preverili določeni postopki policije med protesti. "In svojo besedo je tudi držala. Takoj je policiji podala ustrezne usmeritve skladno z zakonom in odredila strokovni nadzor nad delom policije, ukrepi v zvezi z ugotovitvami nadzora so bili izvedeni po njenem odstopu," je navedel Švab.

Ob tem pa ponovil očitek, da je bil "njen obstoj kot ministrice s strani predsednika vlade pogojevan z ukrepanjem zoper določene ljudi znotraj policije, ki pa niso imeli nobene zveze s kršitvami ali zlorabami pooblastil policije v preteklosti, ampak očitno z nekimi njej neznanimi razlogi za obračun z njimi". Na kar pa ni pristala, je pristavil.

Ovadba - vprašanje koruptivnega dejanja

Vsebine kazenske ovadbe sicer ne pozna, glede na opredelitev kaznivega dejanja pa sklepa, da "gre za vprašanje koruptivnega dejanja". Ob tem pa je politične odzive na ovadbo ocenil kot pritisk na organe pregona, na Tatjano Bobnar, "kot njeno diskreditacijo, ki se že ves čas dogaja na izjemno personalni in osebni ravni, kar menim, da ni potrebno, če zaupaš organom in jim prepustiš, da svoje delo opravijo strokovno, tako kot so to dolžni in ga morajo opraviti".

Policija je na Specializirano državno tožilstvo namreč ta teden podala kazensko ovadbo zoper premierja Roberta Goloba zaradi suma storitve kaznivega dejanja dajanja daril za nezakonito posredovanje. Ovadba je, kot kaže, rezultat preverjanj prijave, ki jo je na tožilstvo podala nekdanja ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar, o političnem vmešavanju Goloba v kadrovanje na policiji. Golob je danes očitke zavrnil, Bobnarjevi pa očital, da je užaljena političarka, ki se gre politični boj.

Robert Golob 1 do 6 let Slovenija Znano, zakaj so ovadili Goloba, grozi mu celo zaporna kazen Robert Golob Slovenija "Kadarkoli Golob stopi pred kamere, se zašuštra" Robert Golob Slovenija Tako se je predsednik vlade odzval na kazensko ovadbo

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 15
  • Friderik1950 19:16 16.oktober 2024.

    Res smo neka eksotična država s folkloro in zgodovino obarvano politično sceno, ko lahko takole sodno preganjamo PV, ker je izvajal neki pritisk na verjetno pritiskov kar vajeno policistko, ali pa, ker je telefoniral SOVI, pa take že kar klasične ...prikaži veče neumnosti. Robertota bi kvečjemu res lahko povprašali, kdo mu je dovolil kupovati in trgovati z elektriko mimo borze. Te strice, ki so bili tudi verjetno v krogu polačani, bi bilo res potrebno najti,

  • Toma 19:00 16.oktober 2024.

    Plešite, plešite! Igra ansambel Gru-gru! Zabava se začenja!

  • PasjaProcesija 18:26 16.oktober 2024.

    Ker je g. premier obračunal z go. Bobnar na osebni ravni, pa pojdimo še malo v obratni smeri. Kakšen je Robert izven soja žarometov? Za mnenje povprašajte predstavnika lokalne skupnosti: https://www.youtube.com/watch?v=JEGNOWo9-q8