Slovenija
7813 ogledov

"Podala sem več kot 30 policijskih prijav, on se še vedno znajde pred vrati"

depresija stiska žalost Profimedia
Mamica štiriletnika se je znašla v situaciji, iz katere ne vidi izhoda.

Na nas so se znova obrnili v Zvezi Anite Ogulin in ZPM, saj pomagajo družinici, ki je prestala pekel, zdaj se nahaja še v hujšem. Gre za pridno in zaposleno mamico ter štiriletnega malčka. Mamica se je žal pod pritiski strla in potrebuje novo upanje, da z otrokom lažje zadihata. 

"Mama je imela težko otroštvo in mladost, za katerega pravi, da jo je okrepil in jo oblikoval predvsem na področju spopadanja z življenjskimi težavami. Dolgo časa se je sama trudila na vse načine premostiti in rešiti težave, ki so danes postale prevelike, da bi jih zmogla rešiti sama. Kmalu po tem, ko je mama zanosila, je oče otroka zapadel v droge, posledično v dolgove, do nje je postal psihično in fizično nasilen. Po rojstvu otroka oče materi ni nudil podpore, za otroka ni niti skrbel, namesto tega je iz dneva v dan povzročal težave, ki so bile vse težje. Mama je leta 2021 spoznala, da se njenega zakona ne da rešiti, in zbrala pogum ter se z otrokom umaknila na varno, vsaj tako je mislila. Bivši partner jo še vedno nadleguje in ji dela škodo; žal so postopki na pooblaščenih institucijah rigidni in prepočasni, da bi jo lahko zaščitili. Ker oče s sodiščem ne sodeluje, so postopki za uveljavljanje pravice do preživnine še vedno v teku. Mama tako že nekaj let živi v vsakodnevnem stalnem strahu pred partnerjem, kar jo je privedlo do tako velikih stisk, da so ji odredili bolniško, s čimer so se finančne stiske še poglobile."

nasilje v družini nasilje | Avtor: Profimedia Profimedia
"Vključila se je v program humanitarne pomoči Veriga dobrih ljudi, v sklopu katerega je s strokovno sodelavko naredila načrt za reševanje stiske. Kljub duševni, fizični in finančni izčrpanosti, pogumno sledi zastavljenemu planu. Obiskuje terapevtske obravnave, izpolnjuje finančni načrt, se udeležuje predlaganih aktivnosti, vse za to, da bi dosegla zastavljeni cilj - varno in mirno življenje. Kljub zaposlitvi je njen prihodek premajhen, da bi na cilj prišla brez zadolževanj. Brez finančne podpore, se bo tudi cilj oddaljeval. Želimo si, da bi mamico lahko finančno podprli in ji omogočili vsaj finančno varnost, ki ji bo omogočila tudi druge oblike varnosti, ki bi je moral biti deležen vsak človek."

Mamica Tanja (pravo ime hranimo v uredništvu) je uvodoma dejala, da si nikoli ni predstavljala, da se bo znašla v takšni situaciji. Kljub težkemu življenju se je ves čas trudila preživeti, zdaj pa se ji je celotni svet sesul. Njeno otroštvo ni bilo postlano z rožicami, oče je bil težek alkoholik, mama (ki je bila tujka) pa se je močno trudila držati družino skupaj, "ne glede na njegov alkohol, na to, da jo je tepel, na to, da naju je pustil lačne, žejne, brez stanovanja. Poskušala je, ampak se ni izšlo". Z mamo sta bili večkrat v varnih hišah, potem pa je prišla kruta odločitev države in so njeno mamo zaradi potekle vize izgnali iz države.

Zloraba otroka | Avtor: Profimedia Profimedia
"Ker je oče takrat še vedno pil, so me dali k njegovi sestri. Otroštvo sem preživela pri njej do prvega letnika srednje šole, pri 18. letih me je dala v dom," je povedala Tanja. Mama se je nato vrnila v rodno državo, kjer se je popolnoma spremenila in se Tanji ni več oglašala. Takrat je njena mama rodila sina, s Tanjo pa se nista slišali tudi po eno leto. "To je bil zame velik šok, močno sem trpela. Vem, kaj ne bi nikoli naredila svojemu otroku, od takrat naprej je ne kličem več mami."

Mislila, da je končno našla nekoga, ki jo bo razumel

Tanja je vedno veljala za vestno učenko in delavko. Po srednji šoli je delala preko študentskega servisa, nato pa se je zaposlila. Že od 20. leta starosti neprestano dela in nikoli ni bila v takšni situaciji kot zdaj. "Nato sem spoznala nekdanjega partnerja, s katerim imam otroka. Ko sva se spoznala, sem dobila občutek, da sva si podobna, da me bo razumel, ampak ni bilo tako. Nato sem zanosila," je nadaljevala in takrat se je njeno življenje drastično poslabšalo. "Videla sem, da ima težave s travo, kokainom. Že v nosečnosti sem vedela, da se to ne bo izšlo, ker sem močno proti temu. Otroka in mene je puščal brez plenic, mleka. Vse, kar sva imela, je prodal za droge. Kmalu po tem, ko sem dobila otroka, sva se razšla, ker nisem zmogla več. Živeli smo od moje porodniške." Ves denar ji je nekdanji partner vzel in porabil zase. Ves čas pa je bil tudi nasilen ter ji uničeval stanovanje. Ponujali so ji zavetje v varnih hišah, a zaradi preteklih izkušenj tja ni želela iti.

droge | Avtor: Profimedia Profimedia
"Razšla sva se in takrat se je 'žurka' začela," je pripomnila. En mesec pred razhodom je Tanja obiskala mamo ter prvič v življenju spoznala svojega polbrata. Takrat je ugotovila, da je brat v kritičnem stanju, saj ima bolezen, ki je neozdravljiva. Brat bi moral imeti neprestano zdravniško pomoč ter nujna zdravila, ki bi mu omogočala običajno življenje, a tega tam ni dobil. "Vedela sem, da situacija ni dobra in takrat sem se odločila, da pomagam. Poiskala sem zdravniško pomoč in mu omogočala zdravljenje," je še pripomnila.

Podala več prijav, on pa vsakič pride nazaj

Kmalu zatem je morala nazaj začeti delati za polni delavnik, saj ni imela več omogočenega varstva. "On pa mi od prvega dne pa do današnjega vedno dela probleme. Če mi drugega ne more narediti, pošlje anonimno prijavo na CSD, ker ve, da je moj edini strah, da mi vzame otroka. Podala sem več kot 30 policijskih prijav, a on se še vedno znajde pred mojimi vrati," je v strahu povedala mamica.

Ker Tanja nima nobene nepremičnine, velik del plače porabi zgolj za najemnino. 

Depresija | Avtor: Profimedia Profimedia
Včasih ne plača vrtca, da ima lahko za hrano

Tanja se je tri leta borila za svojega otroka in obiskala vsa sojenja, podala mnenja strokovnjakov in zdravnikov, ki so bila pozitivno naravnana. Po treh letih se je bitka za skrbništvo končala in kljub olajšanju, da je konec, jo je ta boj popolnoma uničil. "Predpisali so mi antidepresive. Čisto vse je prišlo za mano. Da bi mi nekdo rekel, da se mi bo to zgodilo, bi rekla, da ni šanse. Tudi zdravnik je rekel, da običajno ljudje takšen psihološki napor vzdržijo le šest mesecev, pri meni je to trajalo tri leta," je pojasnila.

"Dobim plačo, za katero sem garala cel mesec. Otroku ne morem privoščiti vikenda, kolesa, oblek, ker ko poplačam vse, je to to. Stanovanje vedno plačam. Za vrtec bom pa iskrena, da ga včasih ne, samo zato, da lahko napolnim hladilnik," je še povedala.

"Prvič v življenju prosim za pomoč, najprej sem bila napotena h psihologinji. Trudim se zaradi otroka, da tega ne čuti in ne vidi. Prišla sem v takšno situacijo, da ne vem, kako naprej. Rada bi samo zaživela. Ta leta so bila grozna, z ene strani najlepša zaradi otroka, z druge pa nočna mora," je še zaključila ter dodala, da kljub odrejeni preživnini, je njen nekdanji partner ne plačuje. Odkar je slišal, da je zaprosila za brezplačno pravno pomoč, ji je jasno povedal, da ji ne bo ničesar plačal. "On se ne namerava zaposliti, denar bo služil z drogami. Rekel mi je, da do njegovega denarja ne bom nikoli prišla."

Tako lahko pomagate

Tanji lahko pomagate s poljubnim zneskom na spodnji račun, da bo lahko poplačala zapadle račune, napolnila hladilnik in otroku kupila, kar najbolj potrebuje, morda si bosta privoščila tudi izlet na morje in si tako lažje opomogla:

Zveza prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje,

Proletarska 1, 1000 Ljubljana

Davčna številka SI:22926518

NLB: SI56 0201 2002 0297 991

BIC: LJBASI2X

Koda namena: CHAR

Sklic SI00 650-1032

dezurni@styria-media.si

nasilje v družini nasilje Slovenija Izpoved mame Mateje: Deset let sta bili ujeti v primežu groze, nato pa ...
Komentarjev 9
  • Pierre 12:18 18.junij 2024.

    Takih je še veliko a ne pridejo v Žurnal!!!! Življenje je kot otroška srajca, kratko in posrano...

  • Avatar karjola
    karjola 17:22 17.junij 2024.

    Takemu tipu edino ljudska pravda in javno odstrelit jajca

  • albert 16:22 17.junij 2024.

    Ker nimam zaupanja v slovenske institucije bi dotični rad osebno pomagal. Uredništvo kako naj to izvedem?