Slovenija
583 ogledov

Pregled je stal pet tisoč evrov na dan

Aleš Sladojević je prepričan, da je MOK oškodovana pri izplačilih odvetniku Gnil Žurnal24 main
Bajni zaslužek.
Kranjska občina je odvetniku Kristijanu Gnilšaku plačala 500 evrov na uro, je izračunal eden od sogovornikov.
Drinovec ni imel pavšala
Zaslužki. Sto tisoč evrov je v štirih letih prejšnjega mandata za sodelovanje z MOK zaslužil odvetnik Marko Drinovec. To je povprečno dva tisoč evrov na mesec, vendar pa pavšala ni imel, plačan je bil po posameznih projektih.

Blizu sto tisoč evrov je pri kranjski mestni upravi od novembra zaslužil odvetnik Kristijan Gnilšak. Pogodba o odvetniških storitvah, ki jo je z njim podpisal župan Mohor Bogataj, bo občino v štirih letih stala še vsaj 200 tisoč evrov. Zneski vzbujajo pomisleke. Bili so tudi povod za kazensko ovadbo.

Gnilšakovi računi
Nekaj manj kot 24 tisoč evrov je Mestna občina Kranj (MOK) odštela za novembrski štiridnevni pregled primopredajnih dokumentov, 62 tisočakov pa za mesec in pol trajajoč pregled vseh pogodb v prejšnjem mandatu. Preračunano je pregled primopredajnih dokumentov občino stal pet tisoč evrov na dan, kar je vzbudilo pomisleke tako nekaterih kranjskih svetnikov kot odvetnikov. “Če je delal deset ur na dan, je zaslužil 500 evrov na uro,” je opozoril eden izmed njih, ki pa ni želel biti imenovan.

Zgolj za branje in pregledovanje dokumentacije ni prav, da je kdorkoli plačan z javnim denarjem.
To je v ovadbi med drugim zapisal nekdanji direktor kranjske mestne uprave Aleš Sladojević.

Upravičen do višjega plačila
“Račun je bil izstavljen za enkratno opravilo, kar ureja 17. člen zakona o odvetništvu,” so odgovorili pri mestni upravi. Ta člen dejansko pravi, da je Gnilšak upravičen do višjega plačila, kakor mu gre po odvetniški tarifi, če se je o tem dogovoril z MOK. Sogovornik iz vrst odvetnikov se strinja, opozarja pa, da bi lahko MOK številne slovenske odvetnike najela po precej nižji ceni, kar bi lahko ugotovila že, če bi pridobila nekaj različnih ponudb. Opozoril je tudi, da iz faktur, ki smo mu jih posredovali, ni razvidno, če sploh in kakšna dela so bila opravljena, zato nam je svetoval, naj pridobimo poročilo, vendar ga MOK še ni posredovala.

Skromen opis storitev
Jasno opredeljene obveznosti pogreša sogovornik tudi v Gnilšakovi štiriletni pogodbi z občino. V njej je sicer navedeno, da bo za pavšalni znesek 4.800 evrov nudil svetovanje, vendar bi moral biti tak opis naročniku preskromen, je dejal. Hkrati je opozoril, da bo MOK vsako storitev mimo svetovanja plačevala dodatno, po nedefiniranih cenah in da ji pogodba ne omogoča prekinitve sodelovanja, razen ob morebitnih kršitvah.

4.800 evrov je pavšalni znesek za svetovanje Kristijana Gnilšaka.

Zakaj ovadba
Nekdanji direktor mestne uprave Aleš Sladojević je v ovadbi, podani v sredo, navedel podobno. V primeru obeh sporazumov ni mogoče razbrati, kaj naj bi Gnilšak sploh delal ali naredil. Storitvi nista opredeljeni po vrednosti na časovno enoto, je med drugim naštel. Prepričan je, da je MOK ob teh izplačilih oškodovana tudi za DDV, ki ga sicer ni upravičena preračunavati.

“Meni so rekli, da so cene ustrezne odvetniškim tarifam. Menim, da odvetnik Gnilšak odvrne več, kot zasluži,”
je pomisleke in ovadbo komentiral župan Bogataj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.