Slovenija
83 ogledov

Prehod je neizbežen, toliko sredstev za Slovenijo

stavba zelena drevesa trajnostnost trajnostno Profimedia
Mehanizem pravičnega prehoda je ključen del evropske strategije do poštenega zelenega prehoda.

Evropa pospešuje svojo pot proti podnebno nevtralnemu gospodarstvu, zato postaja potreba po pravičnem prehodu vedno bolj pomembna. Mehanizem pravičnega prehoda (Just Transition Mechanism - JTM) je v ospredju te misije in zagotavlja, da nobena regija ali skupnost ne bo zapostavljena. 

Cilj te pobude, ki je ključnega pomena za evropski zeleni dogovor, je med letoma 2021 in 2027 zbrati približno 55 milijard evrov za podporo regijam, ki so jih socialno-ekonomski učinki tranzicije najbolj prizadeli.

 

Namen pobude je izkazati solidarnost z najbolj prizadetimi regijami v Evropi, kot so regije premogovništva, da zagotovimo, da bo zeleni dogovor dobil polno podporo in da bo imel možnost, da postane resničnost.

Platforma Just Transition

Platforma za pravični prehod služi kot središče celovite podpore za države in regije Evropske unije. Zagotavlja tehnično in svetovalno podporo ter omogoča dostop do potrebnih informacij o možnostih financiranja, posodobitvah predpisov in sektorskih pobudah.

Platforma spodbuja tudi izmenjavo najboljših praks z rednimi srečanji, tako fizičnimi kot virtualnimi.

trajnostno trajnostnost trajnostno poročanje | Avtor: Profimedia Profimedia

Financiranje pravične tranzicije

Mehanizem pravičnega prehoda obravnava izzive prehoda v regijah, industrijah in za delavce prek treh glavnih stebrov:

  • Sklad za pravični prehod: Sklad razpolaga z 19,7 milijarde evrov in pričakuje dodatnih 7,3 milijarde evrov iz nacionalnega sofinanciranja, skupaj 27 milijard evrov. Namenjen je naložbam v najbolj prizadete regije ter podpira gospodarsko diverzifikacijo in prekvalifikacijo.
  • Shema InvestEU: Ta shema vključuje proračunsko jamstvo, ki bo pritegnilo 10–15 milijard evrov zasebnih naložb, osredotočenih na trajnostno infrastrukturo in socialne naložbe.
  • Posojilna shema javnega sektorja: Shema združuje 1,5 milijarde evrov nepovratnih sredstev z 10 milijardami evrov posojil Evropske investicijske banke, s ciljem ustvariti 18,5 milijarde evrov javnih naložb za podporo projektom javnega sektorja.

Kdo bo imel koristi?

Prebivalci prizadetih območij: Mehanizem bo omogočal nove zaposlitvene možnosti, prekvalifikacijo, izboljšanje energetsko učinkovitih stanovanj in dostop do čiste energije.

Podjetja v ogljično intenzivnih panogah: Podpora prehodu na nizkoogljične tehnologije, gospodarsko diverzifikacijo, raziskovalne in inovacijske dejavnosti ter omogočanje dostopa do finančne podpore.

Države članice: Podpora prehodu na nizkoogljične dejavnosti, ustvarjanje delovnih mest v zelenem gospodarstvu, vlaganje v trajnostni promet, obnovljive vire energije in izboljšanje energetske infrastrukture.

O zagotavljanju pravičnega prehoda za ljudi v premogovni regiji Šaleške doline sta nedavno govorila minister za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer in izvršni podpredsednik Evropske komisije Maroš Šefčovič. Osredotočila sta se na zagotavljanje ustreznih finančnih sredstev za podporo ljudem, gospodarstvu in ostalim deležnikom. Minister je izpostavil pomembnost reševanja vprašanj energetske revščine in ogrevanja. Pregledala sta možnosti spodbud za regijo preko EU Sklada za pravičen prehod, Modernizacijskega sklada ter Socialnega podnebnega sklada.

Za obe slovenski premogovni regiji - Zasavje in Savinjsko – Saleško regijo - je Evropska komisija potrdila območna načrta za pravični prehod. To regijama omogoča dostop do dobrih 250 milijonov evrov evropskih sredstev Sklada za pravični prehod.

Mehanizem pravičnega prehoda je ključni korak k vključujočemu in poštenemu evropskemu zelenemu prehodu, s ciljem pridobiti podporo za evropski zeleni dogovor in uresničiti podnebno nevtralno Evropo.


sofinancira EU | Avtor: EU EU
Sofinancira Evropska unija. Vendar so izražena stališča in mnenja zgolj stališča in mnenja avtorja(-ev) in ne odražajo nujno stališč in mnenj Evropske unije. Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti organ, ki dodeli sredstva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.