Slovenija
493 ogledov

"Prenevarno za 2.500 evrov"

(Foto: Benjamin Kovač) Žurnal24 main
(Ne)kandidati. Na pet pozivov za 10 specializiranih sodnikov za najtežje primere se je odzvalo le šest sodnikov, primerna samo dva. Nova strategija. Po novem pri Zalarju iščejo kar 20 kandidatov.

Kriminal. Po prvomajskih praznikih bo menda znano, kdaj bo pravosodno ministrstvo Aleša Zalarja z novim, že šestim javnim pozivom poskušalo poiskati 20 slovenskih sodnikov, ki bi bili pripravljeni sesti v štiri specializirane sodniške oddelke in presojati o najzahtevnejšem organiziranem in gospodarskem kriminalu ter korupciji.

Dva razloga za "ne" sodnikov
Denar. "Sodniki bi v tem oddelku zaslužili enako kot vrhovni sodnik, kar je okoli 2.500 evrov. To je resda precej več, kot znaša plača okrožnega sodnika, a vseeno ni tolikšna, da bi odtehtala vso nevarnost sojenja najhujšim kriminalcem," meni večina sodnikov.

Nevarnost. "Sodniku in njegovi družini nihče ne more zagotoviti varnosti. Poleg tega, da obtoženci sodnike že med obravnavo zmerjajo in pljuvajo, jih napadajo tudi v prostem času. Celo z bombami," dodajajo sodniki.

V prvem poskusu le dva
Posebne sodniške skupine naj bi delovale na višjih sodiščih v Ljubljani, Mariboru, Kopru in Celju. Pred tem so Zalarjevi sodelavci najprej predlagali spremembe zakona o sodiščih, saj je do nedavnega veljavni predvideval vzpostavitev in urejal pogoje za delo 10 sodnikov v le enem specializiranem oddelku, in sicer na ljubljanskem sodišču.

"Lani je ministrstvo objavilo pet javnih pozivov sodnikom za dodelitev sodnikov na delo v specializiranem oddelku za sojenje v zahtevnejših zadevah organiziranega in gospodarskega kriminala, terorizma, korupcijskih in drugih podobnih kaznivih dejanj pri Okrožnem sodišču v Ljubljani. Na javne pozive se je odzvalo šest kandidatov. O kandidaturah je 18. novembra odločal sodni svet, izbral pa je samo dva kandidata," pojasnjujejo na pravosodnem ministrstvu.

Le še ministrova žena
V sprva načrtovani ljubljanski oddelek pa naj bi bila dodeljena dva tamkajšnja kazenska sodnika. Poleg soproge pravosodnega ministra, višje sodnice Mojce Zalar Kocjančič, naj bi sodni svet, neuradno, kot primernega prepoznal tudi sodnika, ki je septembra predlani (po skoraj dveh letih zahtevnega in javno odmevnega sojenja) devetčlanski tihotapski združbi prisodil 101 leto zapora.

Razlog te nadgradnje in krepitve institucionalne kapacitete sodišč za sojenje v zadevah organiziranega in gospodarskega kriminala je predvsem ta, da se število tovrstnih kaznivih dejanj v zadnjem času močno povečuje.
Aleš Zalar, 
minister za pravosodje

Zalarjeva soproga pa naj bi nedavno (a menda še pred opustitvijo ideje o zgolj ljubljanski sodniški skupini) ostala edina izbranka za sojenje v načrtovanem oddelku. "Drugega izbranega sodnika naj bi po njunem besednem sporu na eni od obravnav vrhovnemu sodišču naznanila tožilka. Ocenila naj bi namreč, da naj bi bil sodnik do nje nespoštljiv in žaljiv do njenega nastopa v sodni dvorani, zato se je menda odločila to prijaviti njegovim nadrejenim. Zaradi tega domnevno neprimernega obnašanja pa naj bi zoper sodnika že stekel disciplinski postopek," je neuradno slišati iz pravosodnih krogov. Tega, da bi sodnikovo vodenje obravnav nadrejeni res vzeli pod drobnogled, na ljubljanskem sodišču niso potrdili. "S tem nismo seznanjeni, zato predlagamo, da se obrnete na vrhovno sodišče," odgovarjajo z ljubljanskega sodišča. Od tam pojasnila še čakamo.

Štirje prijavljeni in neizbrani sodniki sicer menda niso izpolnjevali vseh zahtevanih meril. "Kandidat je moral na več področjih izkazovati skoraj nadpovprečen uspeh, obvladati najmanj dva tuja jezika in imeti vsaj šest let izkušenj na sodno-kazenskem področju. Nekateri naj bi iz igre izpadli prav zaradi neizkušenosti na tem delu," je slišati iz sodniških vrst.

Darja Novak Krajsek, Slovensko sodnisko drustvo, okrozna sodnica | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Miniintervju: "Še vedno neprimerljivi z menedžerji"

Zakaj je bilo doslej samo šest sodnikov pripravljenih soditi v specializiranem oddelku?
Eden od razlogov je najbrž zahtevnost in odmevnost zadev, o katerih bi presojali. Poleg tega verjetno marsikoga od tega odvrne nevarnost obtoženih storilcev, zaradi česar bi sodniki lahko nosili naprodaj svoje življenje. In potem ta nevarnost pri marsikom pretehta.

Ampak ti specializirani sodniki bi zaslužili enako kot vrhovni.
Ja. Ampak ta zaslužek je še vedno neprimerljiv s plačo menedžerjev ali celo nekaterih državnih sekretarjev na določenih ministrstvih.

Kako pa bi se sodniki lažje odločili, da bi kandidirali za specializirane sodnike?
Občutek imam, da se bodo sodniki še naprej s težavo odzivali na te pozive. Seveda bi bil verjetno ta položaj precej zanimivejši za mlade, ambiciozne sodnike, ki bi si z reševanjem najzahtevnejših zadev želeli ustvariti širši ugled. A teh zahtevnih zadev ne morejo reševati čisti začetniki, saj je treba biti v procesnem delu izpopolnjen. Sodnik mora znati vzpostaviti red in prevladati nad odvetniki, za to pa je potrebna kilometrina.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.