Slovenija
198 ogledov

Preobrat, bo moralo podjetje le plačati odškodnino zaradi poplav

Poplave v Malečniku Nino Verdnik
Vrhovno sodišče je soglasno razveljavilo sodbo Višjega sodišča v Mariboru v primeru tožbe žrtev poplavnega vala leta 2012 zoper Verbund HP.

Vrhovno sodišče je razveljavilo sodbo Višjega sodišča v Mariboru, ki je maja lani odločilo, da v primeru zavestnega poplavljanja Slovenije vmesna sodba ni smotrna in škoda ni izkazana. Pred tem je Okrajno sodišče v Mariboru maja 2022 na podlagi izvedenega dokaznega postopka in izvedeniških mnenj ugotovila, da je avstrijski Verbund odgovoren po temelju za nastalo škodo zaradi poplav, ki jih je povzročil s svojim ravnanjem leta 2012.

Revizijo sodbe višjega sodišča je vložilo Rancarsko društvo Malečnik, zahtevo za varstvo zakonitosti pa je vložilo Vrhovno državno tožilstvo RS. Vrhovno sodišče je pritrdilo vloženi reviziji in zahtevi za varstvo zakonitosti in soglasno odločilo, da se sodba Višjega sodišča v Mariboru razveljavi in se zadeva vrne temu sodišču v novo odločanje o pritožbi. 

Katastrofalne poplave so leta 2012 v porečju Drave povzročile za skoraj 100 milijonov evrov škode. Poplave po mnenju mnogih niso bile le naravna ujma, pač pa verjetno tudi posledica neodgovornega človeškega ravnanja na drugi strani meje. Avstrijski upravljavec hidroelektrarn na Dravi, družba Verbund, naj bi s prevelikim izpustom vode povzročil škodo na slovenski strani meje. 

Kot je v sporočilu za medije zapisala odvetnica Magda Vraničar, odločitev vrhovnega sodišča odpira številna vprašanja. Med drugim tudi, kaj razveljavitev sodbe pomeni za vse še nezaključene in kaj za vse že zaključene sodne postopke, kjer so bili  tožbeni zahtevki oškodovancev zavrnjeni z napačno uporabo pravil o sklepčnosti in utemeljenosti tožbenih zahtevkov, vključno s trditvijo sodišč, da škoda ni izkazana.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.