Slovenija
2443 ogledov

Presenetljivi rezultati raziskave, kako razmišljajo mladi Slovenci

Slovenija 17.05.2012 mladostniki, mladi, dijaki, studenti, mladina, fantje na sp Saša Despot
Fundacija Friedrich Ebert Stiftung in mariborska filozofska fakulteta sta danes predstavili izsledke nove mednarodne raziskave o mladih. Ta kaže na premik političnih stališč mladih v Sloveniji v desno, med desno usmerjenimi mladimi opažajo tudi porast zanimanja za politiko, obenem pa prihaja do ideološke polarizacije.

V okviru študij mladih fundacije Friedrich Ebert Stiftung (FES) raziskujejo, kako mlade generacije dojemajo razvoj svojih družb in lastne prihodnosti. Zadnji mednarodni raziskovalni projekt mladih so sočasno izvedli v dvanajstih državah Jugovzhodne Evrope. V raziskavo so bili vključeni mladi iz Albanije, Bosne in Hercegovine, Bolgarije, Hrvaške, Kosova, Severne Makedonije, Črne gore, Srbije, Romunije, Slovenije, Grčije in Turčije. V Sloveniji so spletno anketo izvedli februarja in marca med več kot 600 mladimi.

V preteklosti obstoječa asimetrična nagnjenost mladih k levi politični usmerjenosti je bila v zadnjem obdobju skoraj v celoti zamenjana z asimetrično nagnjenostjo k desni politični usmerjenosti. Mladi v Sloveniji se tako danes v povprečju nagibajo k desni sredini, kažejo rezultati raziskave, ki sta jih predstavila Miran Lavrič in Tibor Rutar, oba z mariborske univerze.

Izrazit premik v desno

"Najpomembnejša ugotovitev v naši raziskavi je ta, da so se mladi izrazito premaknili v desno po njihovih političnih samopercepcijah, pa tudi po političnih stališčih," je povedal Lavrič. V povprečju je po njegovih navedbah prišlo do opaznega povečanja nacionalizma in nacionalnega ponosa. Hkrati pa se je povečalo nestrinjanje z nekaterimi nacionalističnimi trditvami, kar po njegovem kaže na ideološko polarizacijo mladih v Sloveniji.

"Pri nekaterih ključnih političnih stališčih je prišlo do opazne in v preteklosti neobstoječe vrzeli med spoloma. Fantje so, v primerjavi z dekleti, na splošno postali manj tolerantni in bolj šovinistični," je pojasnil Rutar.

Poudaril je, da so se nenazadnje glavne politične prioritete in skrbi mladih premaknile od problematik zaposljivosti in podnebnih sprememb k pomenu kakovosti javnih storitev. Okrepilo se je zlasti vrednotenje pomembnosti zdravstvenega sistema in stanovanjske problematike ter zaskrbljenost glede priseljevanja. "Verjetno smo glede tega zmanjšali razkorak med Slovenijo in EU," je še dodal Lavrič.

Trije največji strahovi

Po predstavitvi rezultatov, ki se je je udeležila tudi veleposlanica Nemčije v Sloveniji Natalie Kauther, je sledila razprava, na kateri je predsednica Sindikata mladi plus Mojca Žerak izpostavila, da v sindikatu opažajo, da se mladi vse bolj zavedajo svojih pravic na trgu dela. V sindikatu so po njenih besedah tudi zaznali tri največje strahove pri mladih, in sicer strahove, povezane s slabim zdravstvenim sistemom, stanovanjsko problematiko in pokojninskim sistemom.

Študije FES, ki je nemška politična fundacija, povezana z nemško socialdemokratsko stranko, sicer zajemajo vse ključne tematike, kot so politika, izobraževanje, zaposlovanje in mobilnost, družinsko življenje ter splošna stališča in percepcije. FES študije mladih vključujejo mlade stare med 14 in 29 let, pri čemer je dan poudarek na razumevanje njihovih pogledov na ključne tematike.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 9
  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 01:21 21.junij 2024.

    600 anketiranih je premalo, da bi se lahko govorilo o desnem trendu med mladimi, plus še polno drugih dejavnikov bi moralo biti zajetih, ne samo starosti. Mulariji, preverjeno, za politiko dol visi, tako da verjetno večina itak ne ve zakaj ...prikaži več gre, razen ovčice, ki morajo k maši hodit.

  • Ender3 19:03 20.junij 2024.

    To je manipulacija na osnovi analize in neke ankete še neznanega plačnika. Meje levo-desno opcije so navadno politična fikcija in mentra tistih, ki želijo etiketirat nasprotnike njihovega prepričanja. Krščanstvo kot del konzervativne ideologije je že nekaj časa v državi in ...prikaži več EU v krizi. In če kaj, potem vera in nacionalizem ljudi obrača v desni pol..Hočejo v tej analizi to povdarit potem, ko so zadnje EU volitve zgolj statistično to prikazovale.

  • Avatar luckyss1
    luckyss1 18:26 20.junij 2024.

    Itak, manj so pismeni, bolj so desno...Župnik pa se hahlja, golazen perverzna...